Babské rady
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: Jiřiny potřebují zimní odpočinek. Jak je správně zazimovat, prozradí Babské rady

Květy našich babiček – i tak můžeme pojmenovat jiřiny. Speciální péči potřebují hlavně před zimou.

01:07

Babské rady

Vydává: Český rozhlas

Osvědčené tipy a návody (nejen) našich babiček.

Web

Včera 01:00

Poklad Středomoří s tisíciletou tradicí. Olivy prospívají srdci i trávení

Olivy jsou jedna z nejstarších plodin světa. V antickém Řecku byla oliva posvátná, olivový olej byl považován za vzácné tekuté zlato, věnec z olivových listů dostávali vítězové olympiád.

Před týdnem 01:07

Tropický zázrak v plechovce. Kokosové mléko je univerzální surovina do kávy, kari i kosmetiky

Kokosové mléko není to stejné jako kokosová voda. Vyrábí se rozmixováním dužiny zralého kokosu s vodou a následným přecezením.

Před týdnem 01:03

Vůně lesa i v zimě: sušené houby jako zásoba chuti i inspirace

Houby jsou vynikající surovina, která dokáže oživit širokou škálu pokrmů. Sušení je výborným způsobem, jak uchovat sezónní houby na delší dobu. Jejich chuť je pak často intenzivnější než v případě čerstvých. Navíc mají dlouhou trvanlivost.

3. říjen 2025 01:08

Krémová, křupavá, sladká i slaná. Polenta vás zasytí a taky zahřeje

Polenta je u nás méně známou přílohou, kterou zvládnete levou zadní. Připravuje se z kukuřičné krupice nebo hrubě mleté kukuřičné mouky.

2. říjen 2025 01:06

Stačí špetka! Uzená paprika promění guláš, pizzu i pomazánku

Uzená paprika má tmavě červenou barvu a typické aroma. Papriky se po sklizni několik týdnů pomalu suší kouřem z dřeva, což jim dodává charakteristickou vůni a především chuť. Poté se melou na jemný prášek.

26. září 2025 01:08

Sladký i slaný. Jak vzniká karamel a proč si získal svět?

Karamel znamená v latinském překladu doslova třtina a med. Připravit ho můžete zahříváním cukru na přibližně 110 °C, kdy začne probíhat karamelizace.

25. září 2025 01:08

Rákos obecný je přírodní čistič vody i útočiště pro živočichy. Dá se využít také v kosmetice

Rákos obecný, lidově řečeno rákosí, v ideálních podmínkách dorůstá až šesti metrů. Má mimořádně hustý a hluboký kořenový systém, jehož oddenky sahají až dva metry pod zem a umožňují rychlé šíření i dlouhověkost.

19. září 2025 01:07

Polevy, krémy nebo pěny. Bez čokolády na vaření se v kuchyni neobejdete

Čokoláda na vaření je v kuchyni podobně důležitá ingredience jako máslo nebo kvasnice. Vyrábí se v různých formách – tabulky nebo pecičky.

18. září 2025 01:08

Tajemství svěží postele. Jak správně pečovat o povlečení, aby vám déle vydrželo?

Péče o povlečení začíná už před praním – je dobré ho otočit naruby a zapnout zipy i knoflíky. Bavlněné povlečení se pere obvykle na 60 °C, saténové a mikrovlákno na 40 °C, lněné na 60 °C.