- Podcasty
- Babské rady
Poslechněte si podcast: Jiřiny potřebují zimní odpočinek. Jak je správně zazimovat, prozradí Babské rady
Květy našich babiček – i tak můžeme pojmenovat jiřiny. Speciální péči potřebují hlavně před zimou.
Babské rady
Osvědčené tipy a návody (nejen) našich babiček.
Poklad Středomoří s tisíciletou tradicí. Olivy prospívají srdci i trávení
Olivy jsou jedna z nejstarších plodin světa. V antickém Řecku byla oliva posvátná, olivový olej byl považován za vzácné tekuté zlato, věnec z olivových listů dostávali vítězové olympiád.
Tropický zázrak v plechovce. Kokosové mléko je univerzální surovina do kávy, kari i kosmetiky
Kokosové mléko není to stejné jako kokosová voda. Vyrábí se rozmixováním dužiny zralého kokosu s vodou a následným přecezením.
Vůně lesa i v zimě: sušené houby jako zásoba chuti i inspirace
Houby jsou vynikající surovina, která dokáže oživit širokou škálu pokrmů. Sušení je výborným způsobem, jak uchovat sezónní houby na delší dobu. Jejich chuť je pak často intenzivnější než v případě čerstvých. Navíc mají dlouhou trvanlivost.
Krémová, křupavá, sladká i slaná. Polenta vás zasytí a taky zahřeje
Polenta je u nás méně známou přílohou, kterou zvládnete levou zadní. Připravuje se z kukuřičné krupice nebo hrubě mleté kukuřičné mouky.
Stačí špetka! Uzená paprika promění guláš, pizzu i pomazánku
Uzená paprika má tmavě červenou barvu a typické aroma. Papriky se po sklizni několik týdnů pomalu suší kouřem z dřeva, což jim dodává charakteristickou vůni a především chuť. Poté se melou na jemný prášek.
Sladký i slaný. Jak vzniká karamel a proč si získal svět?
Karamel znamená v latinském překladu doslova třtina a med. Připravit ho můžete zahříváním cukru na přibližně 110 °C, kdy začne probíhat karamelizace.
Rákos obecný je přírodní čistič vody i útočiště pro živočichy. Dá se využít také v kosmetice
Rákos obecný, lidově řečeno rákosí, v ideálních podmínkách dorůstá až šesti metrů. Má mimořádně hustý a hluboký kořenový systém, jehož oddenky sahají až dva metry pod zem a umožňují rychlé šíření i dlouhověkost.
Polevy, krémy nebo pěny. Bez čokolády na vaření se v kuchyni neobejdete
Čokoláda na vaření je v kuchyni podobně důležitá ingredience jako máslo nebo kvasnice. Vyrábí se v různých formách – tabulky nebo pecičky.
Tajemství svěží postele. Jak správně pečovat o povlečení, aby vám déle vydrželo?
Péče o povlečení začíná už před praním – je dobré ho otočit naruby a zapnout zipy i knoflíky. Bavlněné povlečení se pere obvykle na 60 °C, saténové a mikrovlákno na 40 °C, lněné na 60 °C.