- Podcasty
- Babské rady
Poslechněte si podcast: Kaštany mají své místo v lidovém léčitelství. Je to posila pro cévy, klouby i dýchání
Kaštan nebo také jírovec je v lidovém léčitelství velmi oblíbený. Čaje se vaří z větviček, listů či květů.
Babské rady
Osvědčené tipy a návody (nejen) našich babiček.
Mikulášský balíček s nápadem. Nachystejte dětem sušené ovoce, oříšky nebo domácí perníčky
Podle dávných tradic svatý Mikuláš s biskupskou berlí sestupuje každý rok 5. prosince navečer z nebe na zem, obchází lidské příbytky a spolu s čertem a andělem rozdává pamlsky a ovoce hodným dětem, stejně jako uhlí a brambory dětem zlobivým.
Rozkvetlé Barborky pro štěstí. Tradice, která rozzáří vánoční dny
- prosince slaví svátek svatá Barbora, patronka horníků, stavitelů a lidí v nebezpečí. Podle legendy ji otec uvěznil, a když se i přes jeho zákaz nechala pokřtít, dal ji popravit.
Pavouků se doma zbavíte i bez chemie. Pomůže třeba máta, levandule nebo citrónová tráva
Pavouci jsou vlastně neškodní, neútočí a navíc se živí hmyzem, který v našich domácnostech nechceme mít. Přesto si přiznejme, že se málokdo cítí příjemně, když se mu po stěně prochází osminohý host.
Nápoj, který prohřeje i detoxikuje. Zázvorová voda vám nastartuje den, její příprava je jednoduchá
Zázvorová voda funguje jako přírodní detox, navíc se v chladnějších měsících roku hodí i na prohřátí těla. Tato tekutina je také přírodním lékem na podporu trávení. Zkuste to a budete se cítit lehčí a méně zavodnění.
Klíč k úspěšnému pěstování bramboříku: chlad, rozptýlené světlo a rosení
Bramboříky jsou díky svým výrazným barvám oblíbenou pokojovou květinou, která nám prozáří měsíce, kdy světla ubývá.
Jiřiny potřebují zimní odpočinek. Jak je správně zazimovat, prozradí Babské rady
Květy našich babiček – i tak můžeme pojmenovat jiřiny. Speciální péči potřebují hlavně před zimou.
Tropický zázrak v plechovce. Kokosové mléko je univerzální surovina do kávy, kari i kosmetiky
Kokosové mléko není to stejné jako kokosová voda. Vyrábí se rozmixováním dužiny zralého kokosu s vodou a následným přecezením.
Vůně lesa i v zimě: sušené houby jako zásoba chuti i inspirace
Houby jsou vynikající surovina, která dokáže oživit širokou škálu pokrmů. Sušení je výborným způsobem, jak uchovat sezónní houby na delší dobu. Jejich chuť je pak často intenzivnější než v případě čerstvých. Navíc mají dlouhou trvanlivost.
Krémová, křupavá, sladká i slaná. Polenta vás zasytí a taky zahřeje
Polenta je u nás méně známou přílohou, kterou zvládnete levou zadní. Připravuje se z kukuřičné krupice nebo hrubě mleté kukuřičné mouky.