Babské rady
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: Rukola se hodí do salátů i na ozdobu jídel. Konzumujte ji s vitamínem C, doporučují Babské rady

První zmínky o rukole se objevují už ve spisech z 1. století našeho letopočtu ze starověkého Říma. Římané věřili, že funguje jako afrodiziakum. Po staletí se jednalo o oblíbenou ingredienci ve středomořských kuchyních.

01:08

Babské rady

Vydává: Český rozhlas

Osvědčené tipy a návody (nejen) našich babiček.

Web

Včera 01:08

Vysoký obsah vlákniny a jednoduchá příprava. Důvody, proč zařadit bulgur do vašeho jídelníčku

Bulgur je lámaná pšenice, která prošla předvařením. Překlad významu slova znamená krupice. Tento pokrm se vyrábí z celých zrn pšenice, která se nejprve namočí, následně uvaří a suší.

Před týdnem 01:09

Voňavý pomocník na jarní úklid: Vyrobte si pomerančový čistič podle Babských rad

Když loupete pomeranče, line se v kuchyni příjemná energická vůně. Vyplatí se tyto slupky nevyhazovat, ale vyrobit z nich domácí čisticí přípravek.

Před týdnem 01:06

Pečicí papír má širší využití než jen v kuchyni. Vezměte si ho na úklid koupelny

Pečicí papír uchovává většina z nás v kuchyni, ale využití pro něj najdeme ale i v koupelně. Stačí ho trochu zmuchlat a pustit se do úklidu. Je totiž skvělým pomocníkem při boji proti skvrnám od vody, respektive od vodního kamene.

Před 2 týdny 01:00

Lepší střevní mikroflóra, detox i zdravá pleť. Zelná šťáva pomáhá našemu tělu

Šťáva z kysaného zelí je zdravý nápoj, jeho konzumace prospívá našim střevům, dokáže zlepšit střevní mikroflóru a umí bojovat s nežádoucími bakteriemi.

Před 2 týdny 01:07

Tajemná kráska zimní zahrady. Čemeřice kvete od ledna do května, prospívá jí stín

Čemeřice patří do čeledě pryskyřníkovitých. Jsou to jedovaté rostliny, které byly už od antických dob hojně užívány i jako rostliny léčivé, dokonce i jako magické a čarodějnické.

Před 3 týdny 01:08

Jak pečovat o jarní cibuloviny a primule, aby vám vydržely i po odkvětu? Prozradí Babské rady

Cibuloviny v předjaří jsou oblíbenou ozdobou našich domácností, ať jsou to hyacinty, tulipány nebo narcisky. Určitě si přejete, aby se jim u vás dařilo. Je proto důležité je pěstovat v místnosti s teplotou do 15 °C a nezapomínat na mírnou zálivku.

Před 3 týdny 01:06

Prošlé pivo využijete několika způsoby – poslouží třeba jako hnojivo i proti slimákům

Prošlé pivo nevylévejte, možnosti využití jsou bohaté – například jako hnojivo. Kvasinky obsažené v pivu jsou bohaté na živiny a prospěšné pro růst rostlin. Stačí zředit vyčichlé pivo ve vodě a použít ho k zalévání.

14. únor 2025 01:07

Rybenky nepřenášejí nemoci, ale mohou poškodit knihy a textil. Jak se vám mohou dostat do bytu?

Rybenky jsou drobný světloplachý hmyz, nemají křídla, zato mají dlouhá tykadla. Libují si v naprosté tmě. V domácnosti na ně proto obvykle narazíte v koupelně nebo ve spíži.

13. únor 2025 01:06

Kouzlo trdelníku spočívá v jeho čerstvosti. Zkuste ho doma, stačí na něj pár surovin

Proč se vlastně trdelník jmenuje trdelník? Těsto se původně omotávalo na dřevěná trdla z hruškového dřeva. Kouzlo trdelníku spočívá hlavně v čerstvosti. V čase venkovních táboráků můžete trdelník opékat i na klacíku nad ohněm.

11. únor 2025 01:08

Zažene rýmu i kašel. Připravte si domácí cibulový sirup podle Babských rad

Domácí cibulový sirup si možná pamatujete z dětství. Podával se při rýmě, kašli a nachlazení a chutnal mnohem lépe, než jak by se podle názvu mohlo zdát.