Babské rady
NejnovějšíVčera

Poslechněte si podcast: Jiřiny potřebují zimní odpočinek. Jak je správně zazimovat, prozradí Babské rady

Květy našich babiček – i tak můžeme pojmenovat jiřiny. Speciální péči potřebují hlavně před zimou.

01:07

Babské rady

Vydává: Český rozhlas

Osvědčené tipy a návody (nejen) našich babiček.

Web

Před dvěma dny 01:00

Poklad Středomoří s tisíciletou tradicí. Olivy prospívají srdci i trávení

Olivy jsou jedna z nejstarších plodin světa. V antickém Řecku byla oliva posvátná, olivový olej byl považován za vzácné tekuté zlato, věnec z olivových listů dostávali vítězové olympiád.

Před týdnem 01:07

Tropický zázrak v plechovce. Kokosové mléko je univerzální surovina do kávy, kari i kosmetiky

Kokosové mléko není to stejné jako kokosová voda. Vyrábí se rozmixováním dužiny zralého kokosu s vodou a následným přecezením.

Před týdnem 01:03

Vůně lesa i v zimě: sušené houby jako zásoba chuti i inspirace

Houby jsou vynikající surovina, která dokáže oživit širokou škálu pokrmů. Sušení je výborným způsobem, jak uchovat sezónní houby na delší dobu. Jejich chuť je pak často intenzivnější než v případě čerstvých. Navíc mají dlouhou trvanlivost.

3. říjen 2025 01:08

Krémová, křupavá, sladká i slaná. Polenta vás zasytí a taky zahřeje

Polenta je u nás méně známou přílohou, kterou zvládnete levou zadní. Připravuje se z kukuřičné krupice nebo hrubě mleté kukuřičné mouky.

2. říjen 2025 01:06

Stačí špetka! Uzená paprika promění guláš, pizzu i pomazánku

Uzená paprika má tmavě červenou barvu a typické aroma. Papriky se po sklizni několik týdnů pomalu suší kouřem z dřeva, což jim dodává charakteristickou vůni a především chuť. Poté se melou na jemný prášek.

26. září 2025 01:08

Sladký i slaný. Jak vzniká karamel a proč si získal svět?

Karamel znamená v latinském překladu doslova třtina a med. Připravit ho můžete zahříváním cukru na přibližně 110 °C, kdy začne probíhat karamelizace.

25. září 2025 01:08

Rákos obecný je přírodní čistič vody i útočiště pro živočichy. Dá se využít také v kosmetice

Rákos obecný, lidově řečeno rákosí, v ideálních podmínkách dorůstá až šesti metrů. Má mimořádně hustý a hluboký kořenový systém, jehož oddenky sahají až dva metry pod zem a umožňují rychlé šíření i dlouhověkost.

19. září 2025 01:07

Polevy, krémy nebo pěny. Bez čokolády na vaření se v kuchyni neobejdete

Čokoláda na vaření je v kuchyni podobně důležitá ingredience jako máslo nebo kvasnice. Vyrábí se v různých formách – tabulky nebo pecičky.

18. září 2025 01:08

Tajemství svěží postele. Jak správně pečovat o povlečení, aby vám déle vydrželo?

Péče o povlečení začíná už před praním – je dobré ho otočit naruby a zapnout zipy i knoflíky. Bavlněné povlečení se pere obvykle na 60 °C, saténové a mikrovlákno na 40 °C, lněné na 60 °C.

12. září 2025 01:08

Dřez jako ze škatulky? Na to vám bude stačit kyselina citronová, doporučují Babské rady

Co dělat, když je váš nerezový dřez pokrytý nevzhlednými skvrnami od vodního kamene? Nepoužívejte drsné houbičky ani drátěnky, které by mohly povrch poškrábat.