- Podcasty
- Babské rady
Poslechněte si podcast: Voňavé Vánoce začínají u formiček. Jak připravit vykrajovátka na další sezónu?
Také jste měli doma někde v koutku schované formičky na cukroví po babičce? Staré zdobné formičky a vykrajovátka nás v dětství fascinovaly – rybičky, šišky, motýlci, postavičky, hvězdy nebo srdíčka.
Babské rady
Osvědčené tipy a návody (nejen) našich babiček.
Zlatavý bok, voňavá krkovice nebo žebra. Jak na domácí uzení jako profík
Uzení bylo po staletí způsobem, jak maso uchovat na delší dobu před vynálezem lednic. Uzené maso bylo svátečním chodem na Velikonoce a Vánoce.
Mikulášský balíček s nápadem. Nachystejte dětem sušené ovoce, oříšky nebo domácí perníčky
Podle dávných tradic svatý Mikuláš s biskupskou berlí sestupuje každý rok 5. prosince navečer z nebe na zem, obchází lidské příbytky a spolu s čertem a andělem rozdává pamlsky a ovoce hodným dětem, stejně jako uhlí a brambory dětem zlobivým.
Rozkvetlé Barborky pro štěstí. Tradice, která rozzáří vánoční dny
- prosince slaví svátek svatá Barbora, patronka horníků, stavitelů a lidí v nebezpečí. Podle legendy ji otec uvěznil, a když se i přes jeho zákaz nechala pokřtít, dal ji popravit.
Pavouků se doma zbavíte i bez chemie. Pomůže třeba máta, levandule nebo citrónová tráva
Pavouci jsou vlastně neškodní, neútočí a navíc se živí hmyzem, který v našich domácnostech nechceme mít. Přesto si přiznejme, že se málokdo cítí příjemně, když se mu po stěně prochází osminohý host.
Nápoj, který prohřeje i detoxikuje. Zázvorová voda vám nastartuje den, její příprava je jednoduchá
Zázvorová voda funguje jako přírodní detox, navíc se v chladnějších měsících roku hodí i na prohřátí těla. Tato tekutina je také přírodním lékem na podporu trávení. Zkuste to a budete se cítit lehčí a méně zavodnění.
Klíč k úspěšnému pěstování bramboříku: chlad, rozptýlené světlo a rosení
Bramboříky jsou díky svým výrazným barvám oblíbenou pokojovou květinou, která nám prozáří měsíce, kdy světla ubývá.
Kaštany mají své místo v lidovém léčitelství. Je to posila pro cévy, klouby i dýchání
Kaštan nebo také jírovec je v lidovém léčitelství velmi oblíbený. Čaje se vaří z větviček, listů či květů.
Jiřiny potřebují zimní odpočinek. Jak je správně zazimovat, prozradí Babské rady
Květy našich babiček – i tak můžeme pojmenovat jiřiny. Speciální péči potřebují hlavně před zimou.
Tropický zázrak v plechovce. Kokosové mléko je univerzální surovina do kávy, kari i kosmetiky
Kokosové mléko není to stejné jako kokosová voda. Vyrábí se rozmixováním dužiny zralého kokosu s vodou a následným přecezením.
Vůně lesa i v zimě: sušené houby jako zásoba chuti i inspirace
Houby jsou vynikající surovina, která dokáže oživit širokou škálu pokrmů. Sušení je výborným způsobem, jak uchovat sezónní houby na delší dobu. Jejich chuť je pak často intenzivnější než v případě čerstvých. Navíc mají dlouhou trvanlivost.