Babské rady
NejnovějšíPřed týdnem

Poslechněte si podcast: Krémová, křupavá, sladká i slaná. Polenta vás zasytí a taky zahřeje

Polenta je u nás méně známou přílohou, kterou zvládnete levou zadní. Připravuje se z kukuřičné krupice nebo hrubě mleté kukuřičné mouky.

01:08

Babské rady

Vydává: Český rozhlas

Osvědčené tipy a návody (nejen) našich babiček.

Web

Před 2 týdny 01:06

Stačí špetka! Uzená paprika promění guláš, pizzu i pomazánku

Uzená paprika má tmavě červenou barvu a typické aroma. Papriky se po sklizni několik týdnů pomalu suší kouřem z dřeva, což jim dodává charakteristickou vůni a především chuť. Poté se melou na jemný prášek.

Před 2 týdny 01:08

Sladký i slaný. Jak vzniká karamel a proč si získal svět?

Karamel znamená v latinském překladu doslova třtina a med. Připravit ho můžete zahříváním cukru na přibližně 110 °C, kdy začne probíhat karamelizace.

Před 3 týdny 01:08

Rákos obecný je přírodní čistič vody i útočiště pro živočichy. Dá se využít také v kosmetice

Rákos obecný, lidově řečeno rákosí, v ideálních podmínkách dorůstá až šesti metrů. Má mimořádně hustý a hluboký kořenový systém, jehož oddenky sahají až dva metry pod zem a umožňují rychlé šíření i dlouhověkost.

Před 3 týdny 01:07

Polevy, krémy nebo pěny. Bez čokolády na vaření se v kuchyni neobejdete

Čokoláda na vaření je v kuchyni podobně důležitá ingredience jako máslo nebo kvasnice. Vyrábí se v různých formách – tabulky nebo pecičky.

18. září 2025 01:08

Tajemství svěží postele. Jak správně pečovat o povlečení, aby vám déle vydrželo?

Péče o povlečení začíná už před praním – je dobré ho otočit naruby a zapnout zipy i knoflíky. Bavlněné povlečení se pere obvykle na 60 °C, saténové a mikrovlákno na 40 °C, lněné na 60 °C.

12. září 2025 01:08

Dřez jako ze škatulky? Na to vám bude stačit kyselina citronová, doporučují Babské rady

Co dělat, když je váš nerezový dřez pokrytý nevzhlednými skvrnami od vodního kamene? Nepoužívejte drsné houbičky ani drátěnky, které by mohly povrch poškrábat.

11. září 2025 01:06

Kyselý poklad plný vitamínů. Jak využít rybíz? Na marmelády, pečené čaje i pěnu

Rybíz nabízí široké možnosti využití v kuchyni. Díky své jemně nakyslé chuti se s oblibou přidává do moučníků, kde pomáhá vyvážit jejich sladkost.

5. září 2025 01:09

Zelení společníci do koupelny i ložnice. Kapradiny vám doma vyčistí vzduch a zvlhčí prostředí

Kapradiny už dávno nepatří jen k lesním studánkám. Dnes jsou oblíbenou dekorací v domácnostech i na stinných místech zahrad.

4. září 2025 01:07

Japonská chůze střídá svižnou s pomalejší. Přináší lepší fyzičku i náladu

Japonská chůze slibuje lepší výsledky než tradičně doporučovaných 10 tisíc kroků denně, zlepšuje fyzičku i náladu.

29. srpen 2025 01:08

Ylang-ylang: Tropická vůně pro relaxaci i neutralizaci pachů

Kananga vonná, jasmín chudých nebo ylang-ylang je tropická rostlina, která už po staletí okouzluje nejen výrobce parfémů, ale i příznivce aromaterapie.