Pravda vítězí
Sezóna 1Epizoda 2313. duben 2023

Poslechněte si podcast: Babišův dějepis. Olympijské vítání ruských občánků

Miliardář a šéf ANO Andrej Babiš by chtěl sponzorovat knihu o polistopadových dějinách. V ní by mohly být opravdu pěkné kapitoly. Třeba o prorůstání byznysu jeho Agrofertu s českým státem. Na přelomu března a dubna se také mluvilo o výrocích olympionika Davida Svobody ohledně návratu ruských sportovců na olympiádu. Svobodovi se v jednu chvíli dostalo podpory od českých politiků, kteří se dívají shovívavě na ruského prezidenta Putina. Nový, 23. díl politického podcastu magazínu Reportér Pravda vítězí.

36:42

Pravda vítězí

Vydává: Magazín Reportér

Politický podcast magazínu Reportér

Web

Včera 23:12

Rohlík za pět set, topení parketami. Průvodce apokalypsami, které se nedostavily

Některé organizace farmářů říkají, že české zemědělství už prakticky neexistuje. Když se ale podíváte na titulky posledních třiceti let, zjistíte, že zemědělství zkrachovalo už dříve a mnohokrát – vystupoval tak mimo jiné i Jan Veleba, když byl šéfem Agrární komory. Apokalyptické předpovědi, které nevyjdou, však nevydávají pouze zemědělští funkcionáři. Koncem loňského roku jsme slýchali, že se na Česko řítí velké zdražování potravin a elektřiny. Nestalo se. Další, 47. díl politického podcastu magazínu Reportér Pravda vítězí od Roberta Čásenského a Michala Musila.

Sezóna 1Epizoda 46Před 2 týdny 27:16

Udej se sám, ušetříš… Máme mít strach z návratu Andreje Babiše?

Veřejnost se seznámila s e-mailem Andreje Babiše, v němž žádá informace, zda má ministr zahraničí Lipavský děti – a současně se ANO dostalo na rekordní podporu v čerstvém volebním modelu agentury Kantar. Novináři magazínu Reportér Robert Čásenský a Michal Musil se proto rozhodli, že ušetří Andreji Babišovi peníze a sami se udají, zda mají děti a jaké jazyky umějí nebo neumějí… Ve 46. dílu politického podcastu magazínu Reportér Pravda vítězí také modelují, jak by asi ANO chtělo dosáhnout míru, kdyby Česko někdo vojensky napadl. Babiš, Alena Schillerová a Karel Havlíček by se – vzhledem ke svým nynějším výrokům – patrně vydali směrem k útočícím jednotkám a zazpívali by píseň Dej míru šanci v domnění, že se ruské tanky otočí a vrátí zpátky. 

29. únor 2024 24:58

Robert Vladimirovi. Postaví Fico v Bratislavě sochu ruské armádě?

Proč slovenský premiér Robert Fico pronesl projev, v němž se zastával ruského prezidenta Vladimira Putina, který vede krvavou válku na Ukrajině? Částečně asi proto, aby odvedl pozornost od skandálních změn trestního zákoníku, částečně asi proto, že si to opravdu myslí. Což je nejspíše rozdíl oproti maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi, který míval protiruské projevy. Zato Robert Fico by asi nejraději postavil v Bratislavě sochu ruské armádě. Další, 45. díl politického podcastu magazínu Reportér Pravda vítězí, který připravuje Robert Čásenský a Michal Musil.

15. únor 2024 28:28

V jednoho Babiše věřiti budeš. Speciál o historii a současnosti hnutí ANO

Zatímco Andrej Babiš byl – ironicky řečeno – k překvapení celé země opět zvolen šéfem ANO, historie tohoto politického uskupení je plná lidí, kteří v různých vlnách přicházeli a zase mizeli. Nynější hvězdy ANO Alena Schillerová a Karel Havlíček by si možná mohly prostudovat, co se stalo s mnohými z těch, kdo byli s Andrejem Babišem na billboardech. Co se přihodilo třeba Pavlu Teličkovi, Jaroslavu Faltýnkovi, Ditě Charanzové, Robertu Pelikánovi, Robertu Plagovi nebo Tomáši Macurovi? Další, 44. díl politického podcastu magazínu Reportér Pravda vítězí Roberta Čásenského a Michala Musila – tentokrát se speciálním podtitulem: V jednoho Babiše věřiti budeš.

1. únor 2024 23:42

Politici a peníze. Fialova záložna, Paroubkův sejf a Grossův zázrak

Jak to asi vypadalo doma u předsedy ODS Petra Fialy, když se před lety rozhodl „diverzifikovat“ své úspory a uložil pár set tisíc do zvláštní kampeličky? Zatím se zdá, že v případě nynějšího premiéra jde o to, že ohledně byznysu není příliš informovaný a poučený. Přece příběh nějak připomíná historii Fialovy strany a dřívější transakce různých politiků a expolitiků. I kolem firmy Key Investments se motali lidé v ODS – sehrála také roli v zázračném zbohatnutí exšéfa ČSSD Stanislava Grosse. Vtipný je pak příběh, jak si další někdejší sociálně demokratický politik Jiří Paroubek vydělal velké peníze psaním knih a z jeho bankovního sejfu se ztratily miliony. Další, 43. díl politického podcastu magazínu Reportér Pravda vítězí.

18. leden 2024 23:56

Alena Schillerová. Mírová holubice, nebo Johanka z Arku české politiky?

Patří k jedné z nejhlavnějších vedlejších postav hnutí ANO – vedle Andreje Babiše jsou totiž vedlejšími postavami všichni. Alena Schillerová poutá pozornost bojem proti korespondenční volbě nebo výroky, že se nemá investovat do tanků a že ona chce mír. Jak by asi Alena Schillerová argumentovala, kdyby byla znovu ministryní a Rusko by zahájilo novou agresi? Říkala by, že premiér Babiš a ministři telefonují po světě a nakupují tanky? Jak vážně to myslí s tím, že korespondenční volba povede k ukradeným volbám? Vedla by kvůli tomu v případě porážky hnutí ANO coby Johanka z Arku útok na sídlo vlády, podobný útoku Trumpových příznivců na Kongres USA? Alenu Schillerovou nicméně nelze podceňovat, politické řemeslo ovládá dobře. Nový díl politického podcastu magazínu Reportér Pravda vítězí.

4. leden 2024 26:47

Petr, Andrej, Danuše a spol. Kdo vydělal na souboji o Hrad?

Ačkoli se to může zdát dávno, od prvního kola prezidentské volby uplynul pouhý rok. A začátkem ledna uplynulo třináct měsíců od zveřejnění průzkumu, podle kterého by se Petr Pavel vůbec nedostal do druhého kola – a tudíž by ani nebyl prezidentem. Nakonec to dopadlo jinak, Petr Pavel měl na Nový rok svůj patrně zatím nejlepší prezidentský projev, Andrej Babiš řádí jako šéf opozice a Danuše Nerudová kandiduje do Evropského parlamentu. O tom mimo jiné hovoří v dalším dílu politického podcastu Pravda vítězí dva novináři magazínu Reportér: ježto už jsou v boomerském věku, mluví i o tom, že by starší generace měly věnovat více pozornosti generacím mladším.

28. prosinec 2023 24:38

Fialova nutella, Paroubkovo sako, Babišův covid. Největší legrace českého politického marketingu

Jestli se nějaká akce roku 2023 zapíše do dějin výprasků v českém politickém marketingu, pak to bude velice pravděpodobně cesta premiér Petra Fialy zjišťovat ceny nutelly v Německu. Podobných neúspěšných marketingových operací přitom najdeme v posledních třiceti letech české politiky více. Předseda jedné vládní strany se snažil na poslední chvíli před volbami upoutat tím, že začal propagovat legalizaci marihuany. Šéf ČSSD Jiří Paroubek přepálil volební kampaň v roce 2010. A Andrej Babiš se chlubil, že je „nejlepší v covidu“. Novináři Robert Čásenský a Michal Musil pro vás mají další, sváteční díl politického podcastu magazínu Reportér Pravda vítězí.

Sezóna 2Epizoda 114. prosinec 2023 27:54

Trump, Eurobabiš a další radosti roku 2024

Existují alternativní či dokonce optimistické scénáře toho, co nás čeká v blížícím se roce 2024? Opravdu porazí Joea Bidena jeho vysoký věk a v listopadových prezidentských volbách zvítězí Donald Trump, který nedávno řekl, že chce být jeden den diktátorem? Je hotovou věcí, že v Česku vyhraje ve volbách do Evropského parlamentu Andrej Babiš? Co čeká válčící Ukrajinu? Jisté je, že někdy se dějiny vydají jinou cestou, než se očekává. Další díl politického podcastu magazínu Reportér Pravda vítězí. Tentokrát o výhledu na rok 2024.

30. listopad 2023 22:22

Klaus, Nečas, Topolánek... Přidá se k nim Fiala?

Stávku škol vláda Petra Fialy příliš nezvládla jak komunikačně, tak věcně. Do toho jí hrozí, že se dostane do jakési perfektní bouře – pokud by dramaticky stouply ceny elektřiny a protest lékařů by vedl k velkému omezení zdravotní péče. Mohla by Fialova vláda padnout stejně jako vlády Václava Klause, Mirka Topolánka a Petra Nečase nebo kabinety Vladimíra Špidly a Stanislava Grosse? Dva novináři vzpomínají na více i méně komické historky, které byly s těmito událostmi spojeny. A také na to, co z nich vyplývá pro nynější vládu i opozici: historie ukazuje, že se vývoj může ubírat nečekaným směrem. Další díl politického podcastu magazínu Reportér Pravda vítězí.