• Podcasty
  • Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
15. červenec 2025

Poslechněte si podcast: Zavařený angrešt

Mezi ovoce, které má u nás dlouhou tradici ale je tak trochu pozapomenuté patří angrešt. V dobách našich babiček se dokonce zavařoval. Recept jak na to, ale i něco z historie angreštu, představí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

02:57

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Vydává: Český rozhlas

Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.

Web

Dnes 02:58

Babiččiny pouťové koláče

Svátek Panny Marie byl nejen v našem kraji v dobách našich babiček spojený s konáním poutí. A na ty jsou potřeba pouťové koláče.

Před třemi dny 02:44

Marmeláda z hroznového vína

Nejen ve středních Čechách a na Moravě se na konci léta sklízelo víno, divoká vinná réva odnepaměti zdobila i přístěnky chalup v Českém ráji. Naše babičky z drobných kuliček vařily marmeládu.

Před čtyřmi dny 02:25

Rosolka z jeřabinek podle starého receptu z Jizerských hor

Zrající sytě červené plody, které v hroznech visely na stromech na okraji lesa nebo při cestě, byly odedávna symbolem konce léta a blížícího se podzimu. A naše babičky z nich uměly leccos připravit.

Před pěti dny 02:41

Jabčata v těstíčku

Mezi nejdůležitější činnosti na podzim patřila v dobách našich babiček sklizeň jablek. Připomeneme, co všechno se z jablek dělalo a přidáme recept na jabčata v těstíčku.

Před šesti dny 02:37

Pečená kachna s medem a bejlím podle receptu z Podještědí

Přelom srpna a září byl v dobách našich babiček spojený s oslavou dožínek a na takové slávě se podávala třeba pečená kachna s medem a bejlím.

Před týdnem 03:00

Babiččiny vláčné koláče

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření tentokrát přiblíží přípravu vláčných koláčů i blahodárné účinky švestek.

Před týdnem 02:43

Mošt z medvědin, tedy ostružinový

Povídání nejen o pokrmech z dob před více než sto lety, to jsou recepty z kuchyní našich babiček, které natáčejí sběratelka receptů Vladimíra Jakouběová a redaktor Jaroslav Hoření. Tentokrát pro vás máme recept na mošt z medvědin, tak se říkalo ostružinám.

Před týdnem 02:30

Kuře na majoránce podle receptu z Horní Branné

Aromatické koření a také léčivá bylinka, to je majoránka, která se používala už dávno před časem našich babiček a prababiček.

Před týdnem 02:51

Štika na hřibech podle receptu z Podkrkonoší

Rybaření a houbaření patří mezi oblíbené letní kratochvíle. A pokud jste byli hodně úspěšní v obou aktivitách, tak máte základ.

Před týdnem 02:55

Kapusta zadělávaná s masem podle knihy Vzorné domácnosti Anuše Kejřové z roku 1916

Nahlédnutí do kuchyní na počátku minulého století je tentokrát spojené s kapustou, která se pěstovala prakticky u všech chalup v kraji. A my si ji vylepšíme vepřovým masem.