- Podcasty
- Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Poslechněte si podcast: Vepřové kotlety na hrášku podle receptu z Podkrkonoší
V receptech našich babiček se vydáme za historií hrášku. A Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření k tomu přidají recept na dobrotu v podobě vepřových kotlet na hrášku.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.
Růžová marmeláda podle prababičky
Sedmikrásky, pampelišky či violky se v kuchyních zpracovávaly už před 100 lety, není to tedy jen současný trend. Prababičky uměly uvařit i z růže, ale ne lecjaké...
Babiččina marmeláda z rebarbory a jahod
Barborka, čili rebarbora, se na zahrádkách dříve pěstovala víc než dnes, protože naše babičky dobře věděly, že má nejen výjimečnou chuť, ale je taky ohromně zdravá.
Králík v nádivce
Bylinkou, která měla využití v kuchyních našich babiček, je saturejka. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou její historii a přidají recept na králíka v nádivce.
Pažitková omáčka podle babiček z Frýdlantska
Bylinky a koření byly odedávna základem tradiční lidové kuchyně. Málokterý pokrm se bez nich obešel. Především masitá jídla bychom bez nich asi neuvařili.
Kapr na bejlí podle receptu z Lužický hor
Tentokrát připomeneme jednu všestrannou bylinku – řebříček. Ten se dříve používal nejen k léčení různých neduhů, ale měl své místo i v lidové magii a kuchyni.
Zápar na nemocné ledviny
Oblíbenou bylinkou našich babiček byl zlatobýl, používaly ho k léčení i kouzlení. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží i jeho různé názvy a přidají recept na zápar.
Sirup z ohníčku
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nás tentokrát zavedou mezi babky kořenářky. Naučíme se jejich názvosloví a připravit lahodný sirup z ohníčku.
Olej z fefrmince podle babiček z podhůří Krkonoš
Na přelomu jara a léta je nejvyšší čas nasbírat bylinky. Pro tento recept budeme potřebovat mátu peprnou, ze které připravíme léčivý olej.
Zmrzlina z jahod podle Magdaleny Dobromily Rettigové
Jak vypadal v dobách našich babiček pouliční prodej zmrzliny a jak oblíbenou letní pochoutku připravovala kuchařka všech kuchařek?