• Podcasty
  • Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
1. květen 2025

Poslechněte si podcast: Uzenky podle Šotkovy mezinárodní kuchařky

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou tradici májových oslav – majálesů a také jednu z dobrot tehdy podávaných, uzenky.

02:58

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Vydává: Český rozhlas

Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.

Web

Dnes 02:59

Babiččino domácí máslo

V kuchyních našich babiček měly důležité místo mléčné výrobky a většina z nich se připravovala přímo doma. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření tentokrát poradí, jak připravit domácí máslo.

Včera 02:48

Sýrové homolky podle receptu z Vysocka

Velkou roli v kuchyních našich babiček mělo mléko. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na homolky, domácí sýr z Vysocka.

Před čtyřmi dny 02:24

Jahodová omáčka k nákypům podle receptu Hany Dumkové z roku 1883

Co všechno hospodyně v dobách našich babiček kuchtily z jahod? Na vesnici se spokojily s jahodových koláčem nebo s lívanci. Ale ve městě to bylo onačejší.

Před pěti dny 02:49

Růžová marmeláda podle prababičky

Sedmikrásky, pampelišky či violky se v kuchyních zpracovávaly už před 100 lety, není to tedy jen současný trend. Prababičky uměly uvařit i z růže, ale ne lecjaké...

Před šesti dny 02:57

Babiččina marmeláda z rebarbory a jahod

Barborka, čili rebarbora, se na zahrádkách dříve pěstovala víc než dnes, protože naše babičky dobře věděly, že má nejen výjimečnou chuť, ale je taky ohromně zdravá.

Před týdnem 02:43

Králík v nádivce

Bylinkou, která měla využití v kuchyních našich babiček, je saturejka. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou její historii a přidají recept na králíka v nádivce.

Před týdnem 02:44

Vepřové kotlety na hrášku podle receptu z Podkrkonoší

V receptech našich babiček se vydáme za historií hrášku. A Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření k tomu přidají recept na dobrotu v podobě vepřových kotlet na hrášku.

Před týdnem 02:27

Pažitková omáčka podle babiček z Frýdlantska

Bylinky a koření byly odedávna základem tradiční lidové kuchyně. Málokterý pokrm se bez nich obešel. Především masitá jídla bychom bez nich asi neuvařili.

Před týdnem 02:21

Kapr na bejlí podle receptu z Lužický hor

Tentokrát připomeneme jednu všestrannou bylinku – řebříček. Ten se dříve používal nejen k léčení různých neduhů, ale měl své místo i v lidové magii a kuchyni.

Před týdnem 02:50

Zápar na nemocné ledviny

Oblíbenou bylinkou našich babiček byl zlatobýl, používaly ho k léčení i kouzlení. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží i jeho různé názvy a přidají recept na zápar.