• Podcasty
  • Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Před čtyřmi dny

Poslechněte si podcast: Recept na slíváky - recept rodinný z Prosíčky u Suchých skal

Tentokrát budeme vařit podle prababičky Vladimíry Jakouběové, od které pochází recept na slíváky.

02:27

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Vydává: Český rozhlas

Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.

Web

Před třemi dny 02:14

Utopenci, jak je připravovaly naše babičky

Pikantní dobrotu z naložené uzeniny údajně vymyslel zhruba před 100 lety mlynář a hospodský Šamánek, který provozoval svoji živnost na Berounsku. Zkuste si utopence naložit podle starého receptu našich babiček.

Před pěti dny 02:30

Kuře na paprice podle Marie Jaroslavy Štechové

Nahlédneme do kuchařky, která poprvé vyšla už v roce 1908, a ze spousty uvedených receptů, nebo spíše rad, zkusíme kuře na smetaně.

Před šesti dny 02:39

Smetanová polévka s kabačkou a bramborami

Naše babičky uměly tykve zpracovat s takovou vynalézavostí, že bychom se od nich mnohdy mohli učit. Ať už šlo o patisony, dýně nebo kabačky.

Před týdnem 02:15

Zaječí pečeně na česneku s houbami

Podzim je časem lovů a honů a také konzumace úlovků. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření poradí, jak připravit zaječí pečeni na česneku s houbami, jak to dělaly naše babičky.

Před týdnem 02:37

Srnčí hřbet na smetaně

Pokud přemýšlíte nad nedělním obědem, zkuste tento vskutku gurmánský recept našich babiček na srnčí hřbet na smetaně.

Před týdnem 02:47

Kančí guláš paní hajné podle receptu z roku 1924

Zvěřina byla v dobách našich babiček na vesnici považována za vzácnou pochoutku. Nešlo o maso, které by se jedlo každý týden – objevovalo se na stole jen při slavnostních příležitostech, nebo po hodně vydařeném honu.

Před týdnem 02:19

Polévka z odvaru z brambor ze školní jídelny počátku 20. století

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží činnost spolku, který se od roku 1907 zabýval přípravou školních obědů. Vařilo se tehdy velmi prostě, třeba polévka z odvaru z brambor.

Před týdnem 02:42

Bramboračka se zavářkou z vývařovny

I tentokrát se vrátíme o století zpět, podíváme se ale do tehdejších školních vývařoven. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření k tomu přidají recept na bramboračku se zavářkou.

Před 2 týdny 02:33

Víno ze šípků

K barvám podzimu patří červené šípky a ty v dobách našich babiček patřily do demižonů. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření poradí jak na šípkové víno.