• Podcasty
  • Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
NejnovějšíVčera

Poslechněte si podcast: Oplatky podle Moučníkářky Jana Kettnera

Už jsme zde jmenovali řadu autorek kuchařských knih, ale recepty sepisovali i muži. Jednoho z nich, Jana Kettnera, představí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

02:48

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Vydává: Český rozhlas

Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.

Web

Před dvěma dny 02:41

Květák á la Ostende podle Jana Kettnera, bývalého šéfkuchaře drážďanského vegetariánského sanatoria

Už na počátku 20. století u nás vycházely vegetariánské kuchařky. Píše se v nich o přínosech i rizicích vegetariánské stravy a také jak připravit květák á la Ostende.

Před třemi dny 02:24

Mníci pečení se šalvějí podle Marie Součkové

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nahlédnou do kuchařky z dob opravdového nedostatku, kuchařky válečné. Píše se tam o náhražkách i o pečení mníků se šalvějí.

Před čtyřmi dny 02:45

Chlebovka s česnekem

V dobách našich babiček nebylo vždy posvícení, jak se říkalo, byly i časy nuzné tak, jak si ani představit neumíme. A vařila se třeba chlebovka s česnekem.

Před týdnem 02:47

Ambrózie z Podkrkonoší

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření představí ambrózii. Tak se v našem kraji říkalo vařenému vepřovému masu.

Před týdnem 02:59

Debrecínský salám podle Kubelkovy příručky pro uzenáře

Nahlédneme do Kubelkovy příručky pro uzenáře z roku 1935, kde se mimo jiné nachází recept na debrecínský salám.

Před týdnem 03:00

Játrový sýr podle receptu uzenáře Josefa Achrera z roku 1890

Kdy jindy, než v období masopustu, je správný čas věnovat se uzenářským receptům. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření zalistují jednou z příruček pro uzenáře, ve které je i recept na játrový sýr.

Před týdnem 02:57

Skopová kýta na divoko podle knihy Vlasty Štěpánové Malá kuchařka a hospodyňka česká z roku 1903

S Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením probereme historii výroby octu a přidáme víc než stoletý recept na skopovou kýtu nadivoko.

Před týdnem 03:00

Hečepeč

Nahlédneme do více než 100 let staré Pravé české kuchařky, podle které vařila babička Vladimíry Jakouběové. Spolu s Jaroslavem Hořením přidávají recept na omáčku hečepeč.

Před 2 týdny 02:59

Sýrové homolky podle receptu z Mříčné

V dobách našich babiček uměly hospodyně na venkově nejen vařit, ale také zpracovávat mléko, na máslo i sýry. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží, jak doma vyrobit sýrové homolky.