- Podcasty
- Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Poslechněte si podcast: Oplatky podle Moučníkářky Jana Kettnera
Už jsme zde jmenovali řadu autorek kuchařských knih, ale recepty sepisovali i muži. Jednoho z nich, Jana Kettnera, představí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.
Květák á la Ostende podle Jana Kettnera, bývalého šéfkuchaře drážďanského vegetariánského sanatoria
Už na počátku 20. století u nás vycházely vegetariánské kuchařky. Píše se v nich o přínosech i rizicích vegetariánské stravy a také jak připravit květák á la Ostende.
Mníci pečení se šalvějí podle Marie Součkové
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nahlédnou do kuchařky z dob opravdového nedostatku, kuchařky válečné. Píše se tam o náhražkách i o pečení mníků se šalvějí.
Chlebovka s česnekem
V dobách našich babiček nebylo vždy posvícení, jak se říkalo, byly i časy nuzné tak, jak si ani představit neumíme. A vařila se třeba chlebovka s česnekem.
Ambrózie z Podkrkonoší
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření představí ambrózii. Tak se v našem kraji říkalo vařenému vepřovému masu.
Debrecínský salám podle Kubelkovy příručky pro uzenáře
Nahlédneme do Kubelkovy příručky pro uzenáře z roku 1935, kde se mimo jiné nachází recept na debrecínský salám.
Játrový sýr podle receptu uzenáře Josefa Achrera z roku 1890
Kdy jindy, než v období masopustu, je správný čas věnovat se uzenářským receptům. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření zalistují jednou z příruček pro uzenáře, ve které je i recept na játrový sýr.
Skopová kýta na divoko podle knihy Vlasty Štěpánové Malá kuchařka a hospodyňka česká z roku 1903
S Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením probereme historii výroby octu a přidáme víc než stoletý recept na skopovou kýtu nadivoko.
Hečepeč
Nahlédneme do více než 100 let staré Pravé české kuchařky, podle které vařila babička Vladimíry Jakouběové. Spolu s Jaroslavem Hořením přidávají recept na omáčku hečepeč.
Sýrové homolky podle receptu z Mříčné
V dobách našich babiček uměly hospodyně na venkově nejen vařit, ale také zpracovávat mléko, na máslo i sýry. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží, jak doma vyrobit sýrové homolky.