• Podcasty
  • Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
NejnovějšíVčera

Poslechněte si podcast: Marmeláda pomorančová

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou historii umělého sladidla, ale při vaření pomorančové marmelády, jak se říkávalo, si vystačíme s cukrem.

02:59

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Vydává: Český rozhlas

Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.

Web

Před dvěma dny 02:47

Amolety s pudingem

Připomeneme, že řada vynálezů, které považujeme za novinky, má více než stoleté kořeny. Příkladem bude pudink v prášku.

Před pěti dny 02:59

Postní vývar podle receptu Gabriely Triwaldové z roku 1886

Ve městech se za dob našich babiček půst dodržoval trochu jinak, než na vesnici. Podíváme se, jaká postní jídla doporučovaly vyhlášené autorky kuchařek.

Před šesti dny 03:01

Postní placičky z brambor a zelí

Co se za dob našich babiček vařilo v době přísného půstu? Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají bezmasé, ale na sádle pečené, placičky z brambor a zelí.

Před týdnem 03:00

Babiččina fazolová vomajda

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou, jaké změny a hlavně zákazy přinášel začátek postního období. Recept je samozřejmě postní, na fazolovou vomajdu.

Před týdnem 03:00

Halscher Hase tedy falešný zajíc na masopustní úterý

Falešný zajíc je vlastně sekaná. Recept na to, jak se pekla v pohraničí a masopustní povídání mají Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Před týdnem 03:01

Masopustní koblihy podle receptu z Pojizeří

Masopustní hodování vystřídá půst a tak Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nabízejí recept na sladkou tečku v podobě masopustních koblih.

Před týdnem 02:51

Babiččina kontušovka

Masopustní období je spojené nejen s masitými dobrotami, ale také s alkoholem. V receptech našich babiček připomeneme kontušovku.

Před týdnem 03:00

Horká Becherovka jak se podávala v lázeňské kuchyni

Tentokrát se vydáme na počátek 19. století, kdy Josef Vitus Becher začal vyrábět svůj likér. Nejen o jeho historii, ale také o receptu na horkou becherovku, bude další povídání Jaroslava Hořeního s Vladimírou Jakouběovou.

Před 2 týdny 02:59

Babiččin dort chlebový

Návrat do časů našich babiček a prababiček tentokrát voní po pralinkách. Těch rumových. A Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na chlebový dort.