• Podcasty
  • Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Před dvěma dny

Poslechněte si podcast: Kuře se švestkovou omáčkou, jak ho měla ráda Karolina Světlá

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření tentokrát připomenou spisovatelku Karolinu Světlou a její oblíbené jídlo z Podještědí, kuře se švestkovou omáčkou.

02:42

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Vydává: Český rozhlas

Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.

Web

Včera 02:46

Italské makarony podle Šotkovy mezinárodní kuchařky

V kuchyních našich babiček zdomácněla řada surovin, o kterých si myslíme, že jsou až z našich časů. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření to připomenou receptem na italské makarony.

Před třemi dny 02:58

Treska na provensálský způsob ze Šotkovy mezinárodní kuchařky z roku 1926

Připomeneme si pochoutky, které za první republiky nabízely luxusní restaurace, a přidáme luxusní recept na tresku na provensálský způsob.

Před šesti dny 03:01

České prvorepublikové laskonky

Zhruba ve stejné době se ve francouzských kavárnách objevily makronky a v českých laskonky. Těžko říct, zda se makronka inspirovala laskonkou, nebo tomu bylo naopak.

Před týdnem 02:21

Esíčka podle cukráře Ladislava Jíny z Turnova

Podle dochovaných dobových obalů se známé sušenky Esíčka nevyráběly jen v Opavě, ale například i v Jínově továrně na suchary v Lomnici nad Popelkou. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření se podělí o recept.

Před týdnem 02:35

Domácí šuměnky

Zdalipak si ještě vzpomenete na šumák neboli šuměnky? Šumivé nápoje v prášku pocházejí již z konce 19. století. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept, jak si jednoduše šuměnku vyrobit doma.

Před týdnem 02:55

Mátová cukrátka podle knihy Domácí cukrářství z roku 1906

Kdo by neznal hašlerky? Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží jejich cestu do Čech a předchozí názvy této dobroty. A také jak doma připravit podobnou mlsotu, mátová cukrátka.

Před týdnem 02:42

Pendrek pouťový

Svátek sv. Jana Nepomuckého byl den, kdy se nejen v našem kraji konaly vyhlášené poutě. Na nich se dalo ledacos ochutnat. Třeba pendrek.

Před 2 týdny 02:44

Srnčí nebo jelení kýta se smetanovou omáčkou podle Úsporné kuchařky Anuše Kejřové

Anuše Kejřová byla propagátorka úsporné kuchyně, nabídka byla v její prvorepublikové kuchařské knize opravdu pestrá. A co hospodyním radila? Základem mělo být vařit s rozmyslem, tedy tak, aby žádné jídlo nepřišlo nazmar...

Před 2 týdny 02:33

Hluchavkové mléko proti kašli

Květen byl a stále je velmi vhodným časem pro lidové léčitelství. Je spojený nejen se sběrem bylinek, které v tomto období mají svoji sílu, ale taky s řadou léčebných nebo magických praktik.