• Podcasty
  • Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
NejnovějšíPřed dvěma dny

Poslechněte si podcast: Koláč ze švestek, sušených či čerstvých

Do poměrně nedávné doby připadal svátek svatého Tomáše na den zimního slunovratu. Připomeneme si obyčeje, které se se svátkem pojily, a upečeme koláč.

03:00

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Vydává: Český rozhlas

Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.

Web

Před třemi dny 02:52

Babiččin vaječný šňaps

Francouzi a Angličané se po staletí přou o řadu věcí. Mimo jiné i o původ vaječného likéru. Jak připravit domácí vaječný likér podle babiččina receptáře?

Před čtyřmi dny 03:00

Barevné řetízky na stromeček podle Marie Sandtnerové

Barevné řetízky, sněhové podkůvky či černošky ve sněhu, to jsou recepty Marie Sandtnerové na sladkosti na vánoční stromeček. Jeden vyzkoušíme.

Před pěti dny 02:50

Mandlové suchary (Zwieback) podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Vydáme se za historií sucharů, která sahá mnohem dál, než do dob našich babiček. Jejich prazáklad znali už staří Řekové a Římané.

Před šesti dny 02:57

Babiččiny bramborové vdolky

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou zapomenutý zvyk loutkových představení, odehrávajících se na jevišťátku s betlémem, a přidají recept na postní pokrm.

Před týdnem 02:47

Kloboučky marcipánové

Už v dobách našich babiček, aspoň ve městech, byla ke koupi řada cizokrajných surovin. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření poradí, jak nejen z nich upéct marcipánové kloboučky.

Před týdnem 02:55

Tašky s povidlím

Předvánoční čas byl v dobách našich babiček časem postním a jeho dodržování bylo spojené s řadou magických postav jako Lucky nebo téměř zcela zapomenutý Žber. Kdo to byl a jak uvařit tašky s povidlím nám prozradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Před týdnem 02:48

Kolečka z kynutého těsta s ořechy

Pro vesnické hospodyně bylo ještě na konci 19. století vánoční cukroví velkou neznámou. Pak se peklo, sice bez cizokrajného koření, ale zato s velkou láskou.

Před týdnem 02:50

Vanillekipferl - vanilkové rohlíčky z druhé poloviny 19. století

Mezi vánoční cukroví, které nikde nemůže chybět, ale zároveň rychle mizí, patří vanilkové rohlíčky. Zapátráme po jejich původu.

Před týdnem 02:57

Pečivo z lineckého těsta podle kuchařské knihy Domácí cukrářství sester Kresbachových z roku 1910

V receptech našich babiček se budeme věnovat pečení cukroví. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření začnou lineckým těstem a k receptu tradičně přidají i něco historických souvislostí.