- Podcasty
- Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Poslechněte si podcast: Jetelový sirup podle receptu cukráře Jíny z Turnova
Sirupy z bylinek se nepřipravovaly jen ve venkovských kuchyních našich babiček, ale i ve městech u vyhlášených mistrů, mezi něž před sto lety patřil turnovský cukrář Jína.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.
Štika na hřibech podle receptu z Podkrkonoší
Rybaření a houbaření patří mezi oblíbené letní kratochvíle. A pokud jste byli hodně úspěšní v obou aktivitách, tak máte základ.
Kapusta zadělávaná s masem podle knihy Vzorné domácnosti Anuše Kejřové z roku 1916
Nahlédnutí do kuchyní na počátku minulého století je tentokrát spojené s kapustou, která se pěstovala prakticky u všech chalup v kraji. A my si ji vylepšíme vepřovým masem.
Zelenina v sádle
Říjen je mimo jiné časem sklizně podzimní zeleniny. Ta se našim babičkám hodila nejen k přímé spotřebě, ale byla potřeba také uchovat na zimu. Jednu z možností, zeleninu v sádle, představí Vladimíra Jakouběová, se kterou recepty natáčí Jaroslav Hoření.
Hrachové lívanečky podle receptu z Českodubska
Mezi dobroty, na které se snad každý těšil, patří babiččiny lívanečky. Tento recept je právě na ně, ale budou trošku jiné, než jsme zvyklí, půjde o hrachové lívanečky. A Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nám přiblíží další vybavení tehdejších kuchyní, dršlák.
Brambory zapečené se zelím a klobásou podle prababičky Františky
Hlavním hrdinou receptů našich babiček budou brambory. Sekundovat jim budou zelí a klobása, se kterými je zapečeme. Rodinný recept Vladimíry Jakouběové natáčel redaktor Jaroslav Hoření.
Hrachovník
S Vladimírou Jakouběovou si budeme povídat o hrachu a také přidáme recept na hrachovník. Recepty našich babiček připravuje redaktor Jaroslav Hoření.
Pohanský koláč s vepřovým masem a jablky
V receptech našich babiček jsme se věnovali různým druhům koláčů. Docela nedávno to byl ovocný koláč. Tentokrát přidáme koláč s masem. Recept na pohanský koláč připravili Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Jablkový puding podle receptu z roku 1910
Uvařit puding dnes je velmi jednoduché. V dobách našich babiček ale nebyl pudinkový prášek. Jak se puding připravoval postaru, prozradí Vladimíra Jakouběová, se kterou natáčel redaktor Jaroslav Hoření.
Ovocné koláče
Víte, že platí nepsané pravidlo: Čím slavnostnější příležitost, tím menší koláče? Nejen o tom bude tento recept našich babiček na ovocné koláče. Připravili ho Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.