• Podcasty
  • Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Indická kořenná míšeninka podle Pražské kuchařky Karolíny Vávrové z roku 1895

I když je pro mnohé přelom 19. a 20. století pravěkem, už tehdy městské hospodyně znaly mnohé cizokrajné koření, třeba jako kurkumu. Nejen o jejím původu, ale také o využití při vaření povypráví Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

02:23

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Vydává: Český rozhlas

Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.

Web

Dnes 02:01

Vomeleta s popencem podle receptu z Pojizeří

Připomeneme některé méně známé jarní bylinky, jako třeba popenec, který hospodyně přidávaly do omelet.

Včera 02:41

Zázvorový nápoj lásky ze starého verbáře

V receptech našich babiček budeme trochu čarovat. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou některé květnové zvyky a přidají recept na zázvorový nápoj lásky.

Před dvěma dny 02:53

Babiččino vepřové na česneku s marjánkou

Poslední dubnový den končí filipojakubskou nocí, svátkem spojeným s mnoha praktikami, mimo jiné s konzumací česneku.

Před třemi dny 02:26

Kuře s vomáčkou s bejlím od babičky z Krčkovic

Ve venkovských kuchyních našich babiček to na jaře vonělo bejlím. Bylinky se hodily téměř do všeho, ale jen výjimečně se na nich připravovalo mladé maso. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření vysvětlí proč a jeden výjimečný recept přidají.

Před šesti dny 02:28

Hořcouka z Podkrkonoší

Nebylo to často, ale občas se v kuchyních místo babičky objevil dědeček. Tak to asi docházela pálenka. Jaké uměli dědečkové, ale i babičky v chalupách připravit, poví Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření. Recept na jednu z nich samozřejmě nechybí.

Před týdnem 02:56

Kynuté smetanové suky

Každý svatý měl v dobách našich babiček nějaký patronát. A svatý Marek toho měl na starosti hodně, jak prozradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření. A přidají recept na něco na zub.

Před týdnem 02:44

Kachna v kyselým zelišti

O svatém Jiří jste asi většinou slyšeli. Tentokrát se dozvíte, že to byl svátek spojený nejen s hady štíry, ale třeba i s kachnou v kyselým zelišti. Jak ji připravit, poradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Před týdnem 02:23

Cukrátka sladová neboli cukrkandl

V dobách našich babiček lidé slavili i svátky světců, mezi ty nejvýznamnější patřil svatý Vojtěch. Jeho význam připomenou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření a přidají recept na cukrkand, který prodával na poutích.

Před týdnem 02:11

Odvar kůry z dubu

V receptech našich babiček si připomene některé jarní úkony a rituály a také významné svátky. To vše ovlivňovalo dění v kuchyni, kde se nejen vařilo, ale i léčilo. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přidají recept na odvar z kůry z dubu.

Před týdnem 02:24

Koláč citronový podle knihy Domácí cukrářství z roku 1910

V dobách našich babiček nebylo koření z exotických zemí až tak mimořádné, jak se může zdát, a s citrusy to bylo podobně. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na citrónový koláč.