• Podcasty
  • Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Housková křenová omáčka podle receptu z Chebska

Prázdninové recepty našich babiček nás zavedou do kraje knedlíků na Chebsko, a ke knedlíkům připravíme houskovou křenovou omáčkou.

02:48

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Vydává: Český rozhlas

Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.

Web

Včera 02:57

Zavařený angrešt

Mezi ovoce, které má u nás dlouhou tradici ale je tak trochu pozapomenuté patří angrešt. V dobách našich babiček se dokonce zavařoval. Recept jak na to, ale i něco z historie angreštu, představí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Před dvěma dny 02:38

Rybíz v octě naložený

V letních receptech našich babiček, které připravují Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření, se mimo jiné přesvědčíme, jak obtížné bylo na přelomu 19. a 20. století uchovávat ovoce na zimu. Postupy byly funkční, ale časově dost náročné. Tentokrát to bude rybíz v octě naložený.

Před pěti dny 02:59

Jablečník z Podchlumí

I když dnes se většinou všude vaří všechno, v dobách našich babiček byly velké rozdíly v místních kuchyních. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření z Podchlumí vybrali jablečník.

Před šesti dny 02:58

Jihočeský kapr na houbách

S recepty našich babiček se vydáme na jihočeská blata. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají z tohoto úrodného kraje recept na kapra na houbách.

Před týdnem 02:59

Drbáky z Pošumaví

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nás tentokrát zavedou do pošumavských kuchyní, kde se před sto lety z brambor vařily drbáky.

Před týdnem 03:01

Hovězí na pivě s klobáskou podle receptu z Plzeňska

V receptech našich babiček zavítáme na Plzeňsko a tak nás čeká recept na pivě: Hovězí na pivě s klobáskou.

Před týdnem 02:52

Chodský rýpl

Léto je časem cestování a na cesty se vydali i Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření. Cestují po kuchyních sousedních i vzdálených regionů. Tentokrát nás zavedou na Chodsko, kde se pekl z brambor a mouky rýpl.

Před týdnem 03:01

Jehněčí na seně podle receptu z Pokrušnohoří

Dalším regionem, který navštívíme, je Podkrušnohoří. Vladimíru Jakouběovou a Jaroslava Hořeního tam zaujala příprava jídel na seně.

Před 2 týdny 02:51

Jabkance podle receptu z Kladska

Prázdninové recepty našich babiček jsou cestovatelské. Dalším regionem, který navštívíme, jsou Orlické hory. Z tamní kuchyně mají Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření recept na jabkance.