- Podcasty
- Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Poslechněte si podcast: Amolety s pudingem
Připomeneme, že řada vynálezů, které považujeme za novinky, má více než stoleté kořeny. Příkladem bude pudink v prášku.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.
Srnčí nebo jelení kýta se smetanovou omáčkou podle Úsporné kuchařky Anuše Kejřové
Anuše Kejřová byla propagátorka úsporné kuchyně, nabídka byla v její prvorepublikové kuchařské knize opravdu pestrá. A co hospodyním radila? Základem mělo být vařit s rozmyslem, tedy tak, aby žádné jídlo nepřišlo nazmar...
Hluchavkové mléko proti kašli
Květen byl a stále je velmi vhodným časem pro lidové léčitelství. Je spojený nejen se sběrem bylinek, které v tomto období mají svoji sílu, ale taky s řadou léčebných nebo magických praktik.
Pálené víno podle babiček z podhůří Jizerských hor
V dobách našich babiček patřili ledoví muži, kteří spalují mrazem ovoce i růži, mezi hospodáři k proklínaným svatým. A tak přidáme recept na něco na zahřátí.
Zadělávané telecí s chmelíčkem a smrži podle receptu Hany Hansgirgové z roku 1864
Dozvíme se něco o chmelíčku, šťavnatých výhoncích chmele, které se budou hodit na zadělávané telecí.
Bažant na víně podle prvorepublikového receptu
Oslava Dne matek byla u nás za první republiky spojena nejen s dárkem, ale také s pohoštěním, v měšťanských rodinách někdy i s posezením v restauraci.
Zapečený králík s bramborami
Omezením pro vesnické hospodyně nebyl po válce jen přídělový systém, ale i nefunkční způsob hospodaření nově zakládaných zemědělských družstev. Zpracovávaly v podstatě vše, co bylo k jídlu a jednou za týden se všichni těšili na maso.
Fazolový guláš s červenou řepou
Ve vyprávění o tom, jak vypadal jídelníček většiny českých rodin po konci 2. světové války, si připomeneme vynalézavost našich babiček, které si uměly poradit i s málem.
Bramborové vdolky podle válečné příručky Vaříme z přídělu
Potraviny byly, stejně jako za války, na příděl až do roku 1953. Příručku, jak vařit s výrazně omezenými zásobami, sestavil například Jiří Šimek. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření z ní vybrali sladký recept.
Noky se zemčaty podle Válečné kuchařky Marie Součkové z roku 1940
Ani ve vyprávění o tom, co a jak naše babičky vařily, nemůžeme opominout konec 2. světové války v Evropě. Bylo to období radosti, ale stále přetrvávající nouze a tak recepty byly chudé.
Vepřové na zázvoru a dobromysli podle receptáře farní hospodyně
- května má svátek poměrně neznámá světice, sv. Viborada – patronka knihoven, kuchařek a farních hospodyní. A tak si pro recept zajdeme do farní kuchyně.