• Podcasty
  • Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Před dvěma dny

Poslechněte si podcast: Absint s limetou podle receptu z první republiky

V 60. letech 19. století byl absint ve Francii natolik oblíbený, že odpolední páté hodině se říkalo „zelená hodinka“. V Praze se prý nejvíc konzumoval v kavárně Slavia, a podával se třeba s limetou.

02:55

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Vydává: Český rozhlas

Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.

Web

Včera 02:30

Zmrzlina kávová podle receptu z roku 1910

I v dobách našich babiček patřila k létu krom jiného zmrzlina. Připomeneme, jak ji vyráběli tehdejší cukráři a co k tomu potřebovali.

Před třemi dny 02:51

Zapečené brambory s fenyklem

V kuchyních našich babiček to vonělo řadou bylinek, které mají dávnou historii. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření tentokrát vybrali fenykl.

Před čtyřmi dny 02:31

Bylinkový chléb ze svatojánek

Na svátek sv. Jana Křtitele si v receptech našich babiček připomeneme magickou sílu bylin a některé zrovna použijeme na přípravu bylinkového chleba.

Před pěti dny 02:49

Svatojánská cukrátka z jablek a oříšků

Mezi tradice, které se dodržovaly v dobách našich babiček, patří stlaní svatojánských postýlek a s tím spojená nadílka pro děti. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření poví, jak pro ně připravit cukrátka z jablek a oříšků.

Před týdnem 02:45

Tvarohová vomasta s brutnákem a mrkví

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou všestrannou léčivku brutnák lékařský. Hodila se nejen při řadě nemocí, ale i při vaření. A přidají recept na vomastu, tedy pomazánku s brutnákem a mrkví.

Před týdnem 02:51

Hovězí na česneku s majoránkou na svátek Božího těla

Připomeneme oslavy svátku Božího těla, při jejichž příležitosti se mimo jiné podávalo hovězí na česneku s majoránkou.

Před týdnem 02:47

Vepřová kýta v mléce

Ani v dobách našich babiček nebylo ve městech běžné si dojít pro mléko do chléva. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží dopravu mléka z venkova a přidají recept.

Před týdnem 02:59

Babiččino domácí máslo

V kuchyních našich babiček měly důležité místo mléčné výrobky a většina z nich se připravovala přímo doma. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření tentokrát poradí, jak připravit domácí máslo.

Před týdnem 02:48

Sýrové homolky podle receptu z Vysocka

Velkou roli v kuchyních našich babiček mělo mléko. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na homolky, domácí sýr z Vysocka.