- Podcasty
- Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Poslechněte si podcast: Těstoviny s tvarohem a máslem
Vyzkoušíme těstoviny s tvarohem a máslem, jak chutnaly bratrům Zátkovým, kteří nejen tento recept zanechali v kuchařkách. Nahlédli do nich Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.
Hubinky čokoládové podle prvorepublikové kuchařky
Elektrické svíčky, strom republiky a hubinky čokoládové. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží prvorepublikový advent.
Medový punč
Adventní čas byl před 100 lety mnohem magičtější a tajemnější než dnes. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na medový punč, který nezaháněl jen chlad, ale i tajemné bytosti.
Kreplach od pekáčové báby
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nás vezmou na výlet do pražských ulic a trhů, kde jídlo kolemjdoucím nabízely takzvané pekáčové báby. Ochutnat u nich mohli třeba kreplach.
Pečené knedlíky podle babičky Vladimíry Jakouběové
Recept pochází pohraničí, kde převažovalo německé osídlení, a symbolem tamní kuchyně byly knedlíky. Babička paní Jakouběové se ho naučila na handlu v Jablonci nad Nisou.
Sirup ze špikrnátu podle starého herbáře
Když se řekne špikrnát, málokdo si představí, co to je. Levandule, to už budeme znát. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přidají další zajímavosti o oblíbené bylince.
Perníková srdcata na svatou Kateřinu
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomínají nejen dobové recepty, ale také zvyky. Třeba ty spojené se svatou Kateřinou. A přidají recept na perníková srdcata.
Šartréska - domácí prvorepublikový likér
Zlatá éra první republiky nebyla jen o módě a eleganci, ale také o dobrém jídle a pití. Ve vesnických hostincích se popíjela například domácí šartréska.
Vepřová kýta na rozmarýnu podle receptu z roku 1906
Worcestrová omáčka se do české kuchyně dostala už před 100 lety. Tehdy byla známá jako anglické omáčkové koření Worcester-Shire-sauce. Její kořeny údajně sahají do starého Říma.
Risotto z telecího masa podle knihy Česká hospodyně Marie Součkové z roku 1905
Původ tohoto receptu je u chudých Italů, odkud se během staletí risotto dostalo na stůl českých měšťanů.