• Podcasty
  • Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
4. listopad 2025

Poslechněte si podcast: Švestková bába podle kuchařské knihy Amalie Bláhové České švestky

Knihu České švestky, s podtitulem „jejich náležité zpracování a zužitkování v domácnosti i kuchyni, pokyny a návody pro naše hospodyňky, jak by nejvhodněji měly zužitkovati švestkovou úrodu“, v roce 1922 vydal v edici Knihovna českých hospodyněk a dívek Alois Neubert, jilemnický nakladatel, majitel knihkupectví a knihtiskárny v Jilemnici.

02:14

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Vydává: Český rozhlas

Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.

Web

Před čtyřmi dny 02:30

Hubinky čokoládové podle prvorepublikové kuchařky

Elektrické svíčky, strom republiky a hubinky čokoládové. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží prvorepublikový advent.

Před pěti dny 02:52

Medový punč

Adventní čas byl před 100 lety mnohem magičtější a tajemnější než dnes. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na medový punč, který nezaháněl jen chlad, ale i tajemné bytosti.

Před týdnem 02:22

Kreplach od pekáčové báby

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nás vezmou na výlet do pražských ulic a trhů, kde jídlo kolemjdoucím nabízely takzvané pekáčové báby. Ochutnat u nich mohli třeba kreplach.

Před týdnem 02:33

Pečené knedlíky podle babičky Vladimíry Jakouběové

Recept pochází pohraničí, kde převažovalo německé osídlení, a symbolem tamní kuchyně byly knedlíky. Babička paní Jakouběové se ho naučila na handlu v Jablonci nad Nisou.

Před týdnem 02:35

Sirup ze špikrnátu podle starého herbáře

Když se řekne špikrnát, málokdo si představí, co to je. Levandule, to už budeme znát. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přidají další zajímavosti o oblíbené bylince.

Před týdnem 02:37

Perníková srdcata na svatou Kateřinu

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomínají nejen dobové recepty, ale také zvyky. Třeba ty spojené se svatou Kateřinou. A přidají recept na perníková srdcata.

Před týdnem 02:32

Šartréska - domácí prvorepublikový likér

Zlatá éra první republiky nebyla jen o módě a eleganci, ale také o dobrém jídle a pití. Ve vesnických hostincích se popíjela například domácí šartréska.

Před 2 týdny 02:51

Vepřová kýta na rozmarýnu podle receptu z roku 1906

Worcestrová omáčka se do české kuchyně dostala už před 100 lety. Tehdy byla známá jako anglické omáčkové koření Worcester-Shire-sauce. Její kořeny údajně sahají do starého Říma.

Před 2 týdny 02:25

Risotto z telecího masa podle knihy Česká hospodyně Marie Součkové z roku 1905

Původ tohoto receptu je u chudých Italů, odkud se během staletí risotto dostalo na stůl českých měšťanů.

Před 2 týdny 02:35

Těstoviny s tvarohem a máslem

Vyzkoušíme těstoviny s tvarohem a máslem, jak chutnaly bratrům Zátkovým, kteří nejen tento recept zanechali v kuchařkách. Nahlédli do nich Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.