- Podcasty
- Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Poslechněte si podcast: Babiččina vánoční vomajda
Vánoční období v dobách našich babiček trvalo do Tří králů. Říkalo se tomu vánoční dvanáctidenní. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou jeho zvyky a jeden z pokrmů, vánoční vomajdu.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.
Bandorová bába s mákem
V dobách našich babiček byl počátek roku pro hospodáře především obdobím pozorování počasí. Jaké pranostiky z jejich pozorování vznikly a jak připravit bandorovou bábu s mákem, prozradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Novoroční čočka s uzeným podle babiček z Pojizeří
S Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením se podíváme, jak vypadal novoroční oběd na přelomu 19. a 20. století a uvaříme čočku.
Vepřové kousky s hruškami podle babiček z Pojizeří
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření prozradí, co to je, vyfukovat či vystřelovat starý rok, a k tomu přidají recept na vepřové kousky s hruškami.
Babiččin vánoční punč
Připomeneme den přípitků, jak se říkalo dnešnímu svátku Jana Evangelisty, a připijeme si vánočním punčem.
Štěpánská pečeně
Na Štěpána není pána, říkalo se ještě na přelomu 19. a 20. století. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou zvyky spojené se svátkem svatého Štěpána a také dobrotu v podobě štěpánské pečeně.
Božíhodová vepřová pečínka se švestkami podle receptu z Vysocka
Největším svátkem celého roku je pro křesťany Boží hod vánoční. A tak se v kuchyních našich babiček vařilo něco svátečního, třeba vepřová pečínka se švestkami.
Babiččina vánoční šprachanda
I na Štědrý den nahlédneme do kuchyní našich babiček, kde po návratu z kostela bylo rušno. Mimo jiné se připravovala šprachanda.
Babiččina kyselka s fazolemi
I v dobách našich babiček právě vrcholily přípravy na vánoční svátky a tak nebylo mnoho času na vaření. Zkuste jednoduchý recept na kyselku s fazolemi.
Koláč ze švestek, sušených či čerstvých
Do poměrně nedávné doby připadal svátek svatého Tomáše na den zimního slunovratu. Připomeneme si obyčeje, které se se svátkem pojily, a upečeme koláč.