• Podcasty
  • Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Před třemi dny

Poslechněte si podcast: Babiččina vánoční vomajda

Vánoční období v dobách našich babiček trvalo do Tří králů. Říkalo se tomu vánoční dvanáctidenní. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou jeho zvyky a jeden z pokrmů, vánoční vomajdu.

03:00

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Vydává: Český rozhlas

Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.

Web

Dnes 02:56

Bandorová bába s mákem

V dobách našich babiček byl počátek roku pro hospodáře především obdobím pozorování počasí. Jaké pranostiky z jejich pozorování vznikly a jak připravit bandorovou bábu s mákem, prozradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Včera 03:00

Novoroční čočka s uzeným podle babiček z Pojizeří

S Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením se podíváme, jak vypadal novoroční oběd na přelomu 19. a 20. století a uvaříme čočku.

Před dvěma dny 02:50

Vepřové kousky s hruškami podle babiček z Pojizeří

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření prozradí, co to je, vyfukovat či vystřelovat starý rok, a k tomu přidají recept na vepřové kousky s hruškami.

Před šesti dny 02:37

Babiččin vánoční punč

Připomeneme den přípitků, jak se říkalo dnešnímu svátku Jana Evangelisty, a připijeme si vánočním punčem.

Před týdnem 02:51

Štěpánská pečeně

Na Štěpána není pána, říkalo se ještě na přelomu 19. a 20. století. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou zvyky spojené se svátkem svatého Štěpána a také dobrotu v podobě štěpánské pečeně.

Před týdnem 02:59

Božíhodová vepřová pečínka se švestkami podle receptu z Vysocka

Největším svátkem celého roku je pro křesťany Boží hod vánoční. A tak se v kuchyních našich babiček vařilo něco svátečního, třeba vepřová pečínka se švestkami.

Před týdnem 02:58

Babiččina vánoční šprachanda

I na Štědrý den nahlédneme do kuchyní našich babiček, kde po návratu z kostela bylo rušno. Mimo jiné se připravovala šprachanda.

Před týdnem 02:54

Babiččina kyselka s fazolemi

I v dobách našich babiček právě vrcholily přípravy na vánoční svátky a tak nebylo mnoho času na vaření. Zkuste jednoduchý recept na kyselku s fazolemi.

Před týdnem 03:00

Koláč ze švestek, sušených či čerstvých

Do poměrně nedávné doby připadal svátek svatého Tomáše na den zimního slunovratu. Připomeneme si obyčeje, které se se svátkem pojily, a upečeme koláč.