- Podcasty
- Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Poslechněte si podcast: Božíhodová vepřová pečínka se švestkami podle receptu z Vysocka
Největším svátkem celého roku je pro křesťany Boží hod vánoční. A tak se v kuchyních našich babiček vařilo něco svátečního, třeba vepřová pečínka se švestkami.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.
Babiččina vánoční šprachanda
I na Štědrý den nahlédneme do kuchyní našich babiček, kde po návratu z kostela bylo rušno. Mimo jiné se připravovala šprachanda.
Babiččina kyselka s fazolemi
I v dobách našich babiček právě vrcholily přípravy na vánoční svátky a tak nebylo mnoho času na vaření. Zkuste jednoduchý recept na kyselku s fazolemi.
Koláč ze švestek, sušených či čerstvých
Do poměrně nedávné doby připadal svátek svatého Tomáše na den zimního slunovratu. Připomeneme si obyčeje, které se se svátkem pojily, a upečeme koláč.
Babiččin vaječný šňaps
Francouzi a Angličané se po staletí přou o řadu věcí. Mimo jiné i o původ vaječného likéru. Jak připravit domácí vaječný likér podle babiččina receptáře?
Barevné řetízky na stromeček podle Marie Sandtnerové
Barevné řetízky, sněhové podkůvky či černošky ve sněhu, to jsou recepty Marie Sandtnerové na sladkosti na vánoční stromeček. Jeden vyzkoušíme.
Mandlové suchary (Zwieback) podle Magdaleny Dobromily Rettigové
Vydáme se za historií sucharů, která sahá mnohem dál, než do dob našich babiček. Jejich prazáklad znali už staří Řekové a Římané.
Babiččiny bramborové vdolky
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou zapomenutý zvyk loutkových představení, odehrávajících se na jevišťátku s betlémem, a přidají recept na postní pokrm.
Kloboučky marcipánové
Už v dobách našich babiček, aspoň ve městech, byla ke koupi řada cizokrajných surovin. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření poradí, jak nejen z nich upéct marcipánové kloboučky.
Tašky s povidlím
Předvánoční čas byl v dobách našich babiček časem postním a jeho dodržování bylo spojené s řadou magických postav jako Lucky nebo téměř zcela zapomenutý Žber. Kdo to byl a jak uvařit tašky s povidlím nám prozradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.