• Podcasty
  • Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Včera

Poslechněte si podcast: Babiččino kvašené zelí

Důležitou surovinou domácností našich babiček bylo kvašené zelí. To se nakládalo do kameninových hrnců. Jak na to, poradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

02:55

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Vydává: Český rozhlas

Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.

Web

Dnes 02:51

Babiččiny špekové knedlíky

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou vaření v páře. Už před více než sto lety tak hospodyně připravovaly třeba špekové knedlíky a nepotřebovaly k tomu dnes oblíbený parní hrnec.

Před dvěma dny 03:00

Kachna na švestkách

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou význam pranostik, které sedláci sledovali místo dnešní předpovědi počasí. A inspirací pro některý z honosnějších obědů budiž kachna na švestkách.

Před třemi dny 03:01

Roháč na svatého Martina

Svatomartinské recepty našich babiček věnujeme přípravám husích dobrot v jiných zemích. S Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením pak připravíme něco českého, koláče zvané roháče.

Před šesti dny 02:55

Babiččina jeřabinka

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připravili něco dobrého na zahřátí z kuchyní našich babiček, třeba na víkendový výlet. Jeřabinku. A také povídání o měchu a jeho následnici, placatce.

Před týdnem 03:00

Vepřové maso v mléčné vomajdě

Z kuchyní našich babiček tentokrát vytáhneme krajáč, tedy nádobu na mléko a mléko přidáme k vepřovému masu.

Před týdnem 02:48

Fazolky se zelištěm

Zdalipak víte, co to je kadlub? Používal se v dobách našich babiček jako nádoba na potraviny. Bližší vysvětlení poskytnou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření a přidají recept na fazolky se zelištěm.

Před týdnem 02:49

Bandory s červenou řípou

V receptech našich babiček připomínáme nejen pozapomenuté recepty, ale i dobové potřeby hospodyněk. Tentokrát to bude srostlík a do něj navaříme bandory s červenou řípou.

Před týdnem 02:48

Kterak připravit zvěřinu v pepři

Listopad je měsícem zasvěcený myslivcům, a nejen jim, a tak si připomeneme svátek jejich patrona a Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přidají recept na zvěřinu v pepři.

Před týdnem 03:00

Bandorový placky s uzeným na Dušičky

Listopad je měsícem vrcholných příprav na zimu i měsícem řady svátků. Ty první, Dušičky, už tu jsou.