- Podcasty
- Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Poslechněte si podcast: Babiččino kvašené zelí
Důležitou surovinou domácností našich babiček bylo kvašené zelí. To se nakládalo do kameninových hrnců. Jak na to, poradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.
Babiččiny špekové knedlíky
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou vaření v páře. Už před více než sto lety tak hospodyně připravovaly třeba špekové knedlíky a nepotřebovaly k tomu dnes oblíbený parní hrnec.
Kachna na švestkách
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou význam pranostik, které sedláci sledovali místo dnešní předpovědi počasí. A inspirací pro některý z honosnějších obědů budiž kachna na švestkách.
Roháč na svatého Martina
Svatomartinské recepty našich babiček věnujeme přípravám husích dobrot v jiných zemích. S Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením pak připravíme něco českého, koláče zvané roháče.
Babiččina jeřabinka
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připravili něco dobrého na zahřátí z kuchyní našich babiček, třeba na víkendový výlet. Jeřabinku. A také povídání o měchu a jeho následnici, placatce.
Vepřové maso v mléčné vomajdě
Z kuchyní našich babiček tentokrát vytáhneme krajáč, tedy nádobu na mléko a mléko přidáme k vepřovému masu.
Fazolky se zelištěm
Zdalipak víte, co to je kadlub? Používal se v dobách našich babiček jako nádoba na potraviny. Bližší vysvětlení poskytnou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření a přidají recept na fazolky se zelištěm.
Bandory s červenou řípou
V receptech našich babiček připomínáme nejen pozapomenuté recepty, ale i dobové potřeby hospodyněk. Tentokrát to bude srostlík a do něj navaříme bandory s červenou řípou.
Kterak připravit zvěřinu v pepři
Listopad je měsícem zasvěcený myslivcům, a nejen jim, a tak si připomeneme svátek jejich patrona a Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přidají recept na zvěřinu v pepři.
Bandorový placky s uzeným na Dušičky
Listopad je měsícem vrcholných příprav na zimu i měsícem řady svátků. Ty první, Dušičky, už tu jsou.