- Podcasty
- Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Poslechněte si podcast: Roháč na svatého Martina
Svatomartinské recepty našich babiček věnujeme přípravám husích dobrot v jiných zemích. S Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením pak připravíme něco českého, koláče zvané roháče.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.
Babiččino kvašené zelí
Důležitou surovinou domácností našich babiček bylo kvašené zelí. To se nakládalo do kameninových hrnců. Jak na to, poradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
Kachna na švestkách
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou význam pranostik, které sedláci sledovali místo dnešní předpovědi počasí. A inspirací pro některý z honosnějších obědů budiž kachna na švestkách.
Babiččina jeřabinka
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připravili něco dobrého na zahřátí z kuchyní našich babiček, třeba na víkendový výlet. Jeřabinku. A také povídání o měchu a jeho následnici, placatce.
Vepřové maso v mléčné vomajdě
Z kuchyní našich babiček tentokrát vytáhneme krajáč, tedy nádobu na mléko a mléko přidáme k vepřovému masu.
Fazolky se zelištěm
Zdalipak víte, co to je kadlub? Používal se v dobách našich babiček jako nádoba na potraviny. Bližší vysvětlení poskytnou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření a přidají recept na fazolky se zelištěm.
Bandory s červenou řípou
V receptech našich babiček připomínáme nejen pozapomenuté recepty, ale i dobové potřeby hospodyněk. Tentokrát to bude srostlík a do něj navaříme bandory s červenou řípou.
Kterak připravit zvěřinu v pepři
Listopad je měsícem zasvěcený myslivcům, a nejen jim, a tak si připomeneme svátek jejich patrona a Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přidají recept na zvěřinu v pepři.
Bandorový placky s uzeným na Dušičky
Listopad je měsícem vrcholných příprav na zimu i měsícem řady svátků. Ty první, Dušičky, už tu jsou.
Babiččin voňavý bylinkový čaj
V chalupách našich babiček nemohly chybět bylinky. Hodily se při vaření a především pro přípravu různých čajů.