• Podcasty
  • Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Včera

Poslechněte si podcast: Kterak připravit zvěřinu v pepři

Listopad je měsícem zasvěcený myslivcům, a nejen jim, a tak si připomeneme svátek jejich patrona a Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přidají recept na zvěřinu v pepři.

02:48

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Vydává: Český rozhlas

Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.

Web

Dnes 02:49

Bandory s červenou řípou

V receptech našich babiček připomínáme nejen pozapomenuté recepty, ale i dobové potřeby hospodyněk. Tentokrát to bude srostlík a do něj navaříme bandory s červenou řípou.

Před čtyřmi dny 03:00

Bandorový placky s uzeným na Dušičky

Listopad je měsícem vrcholných příprav na zimu i měsícem řady svátků. Ty první, Dušičky, už tu jsou.

Před pěti dny 02:29

Babiččin voňavý bylinkový čaj

V chalupách našich babiček nemohly chybět bylinky. Hodily se při vaření a především pro přípravu různých čajů.

Před šesti dny 02:04

Podkrkonošská meldouka

V Podkrkonoší se za dob našich babiček vařilo hlavně z brambor a zelí. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept, jak z těchto surovin připravit polévku, které se říkalo meldouka.

Před týdnem 02:17

Žemličky s pěnou z macešky

Tématem těchto receptů našich babiček bude maceška. Ne květina, ale pan Macešky, slavný velkouzenář, autor vlastní verze salámu, který známe jako čajovku.

Před týdnem 02:31

Prvorepublikový makovec

V období vzniku republiky po válce nebylo moc surovin, ale i tak se připravovala řada dobrot. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření vybrali recept na makovec.

Před týdnem 02:38

Babiččina omáčka žlutá cibulová

Mezi majstrštyky všech hospodyněk patřily omáčky. Uměly jich celou řadu, recepty se dědily a také vylepšovaly. Proto omáčka od maminky chutnala jinak, než od manželky...

Před týdnem 03:06

Císařský čaj podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Zatím co pro nás je čaj běžným nápojem, v 19. století bylo jeho podávání obřadem. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží, co o císařském čaji píše Rettigová.

Před týdnem 02:56

Jak se káva vaří

Už v roce 1887 bylo v Praze přes sto kaváren. A jak se káva v dobách našich babiček připravovala v menších městech?