• Podcasty
  • Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
NejnovějšíVčera

Poslechněte si podcast: Bandorový placky s uzeným na Dušičky

Listopad je měsícem vrcholných příprav na zimu i měsícem řady svátků. Ty první, Dušičky, už tu jsou.

03:00

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Vydává: Český rozhlas

Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.

Web

Před dvěma dny 02:29

Babiččin voňavý bylinkový čaj

V chalupách našich babiček nemohly chybět bylinky. Hodily se při vaření a především pro přípravu různých čajů.

Před třemi dny 02:04

Podkrkonošská meldouka

V Podkrkonoší se za dob našich babiček vařilo hlavně z brambor a zelí. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept, jak z těchto surovin připravit polévku, které se říkalo meldouka.

Před čtyřmi dny 02:17

Žemličky s pěnou z macešky

Tématem těchto receptů našich babiček bude maceška. Ne květina, ale pan Macešky, slavný velkouzenář, autor vlastní verze salámu, který známe jako čajovku.

Před pěti dny 02:31

Prvorepublikový makovec

V období vzniku republiky po válce nebylo moc surovin, ale i tak se připravovala řada dobrot. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření vybrali recept na makovec.

Před týdnem 02:38

Babiččina omáčka žlutá cibulová

Mezi majstrštyky všech hospodyněk patřily omáčky. Uměly jich celou řadu, recepty se dědily a také vylepšovaly. Proto omáčka od maminky chutnala jinak, než od manželky...

Před týdnem 03:06

Císařský čaj podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Zatím co pro nás je čaj běžným nápojem, v 19. století bylo jeho podávání obřadem. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží, co o císařském čaji píše Rettigová.

Před týdnem 02:56

Jak se káva vaří

Už v roce 1887 bylo v Praze přes sto kaváren. A jak se káva v dobách našich babiček připravovala v menších městech?

Před týdnem 02:55

Káva po turecku z konce 18. století

Už na konci 18. století byla u nás ve městech káva velmi oblíbeným nápojem. Prodávala se nejen v kavárnách, ale i přímo na ulici. Jak se taková káva připravovala, se dozvíme od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního.

Před týdnem 02:53

Babiččin odvar z čekanky na trávení

Kořen čekanky naše babičky využívaly jako náhražku kávy. Anebo z ní vařily odvar na trávení.