- Podcasty
- Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Poslechněte si podcast: Bandorový placky s uzeným na Dušičky
Listopad je měsícem vrcholných příprav na zimu i měsícem řady svátků. Ty první, Dušičky, už tu jsou.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.
Babiččin voňavý bylinkový čaj
V chalupách našich babiček nemohly chybět bylinky. Hodily se při vaření a především pro přípravu různých čajů.
Podkrkonošská meldouka
V Podkrkonoší se za dob našich babiček vařilo hlavně z brambor a zelí. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept, jak z těchto surovin připravit polévku, které se říkalo meldouka.
Žemličky s pěnou z macešky
Tématem těchto receptů našich babiček bude maceška. Ne květina, ale pan Macešky, slavný velkouzenář, autor vlastní verze salámu, který známe jako čajovku.
Prvorepublikový makovec
V období vzniku republiky po válce nebylo moc surovin, ale i tak se připravovala řada dobrot. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření vybrali recept na makovec.
Babiččina omáčka žlutá cibulová
Mezi majstrštyky všech hospodyněk patřily omáčky. Uměly jich celou řadu, recepty se dědily a také vylepšovaly. Proto omáčka od maminky chutnala jinak, než od manželky...
Císařský čaj podle Magdaleny Dobromily Rettigové
Zatím co pro nás je čaj běžným nápojem, v 19. století bylo jeho podávání obřadem. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží, co o císařském čaji píše Rettigová.
Jak se káva vaří
Už v roce 1887 bylo v Praze přes sto kaváren. A jak se káva v dobách našich babiček připravovala v menších městech?
Káva po turecku z konce 18. století
Už na konci 18. století byla u nás ve městech káva velmi oblíbeným nápojem. Prodávala se nejen v kavárnách, ale i přímo na ulici. Jak se taková káva připravovala, se dozvíme od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního.
Babiččin odvar z čekanky na trávení
Kořen čekanky naše babičky využívaly jako náhražku kávy. Anebo z ní vařily odvar na trávení.