• Podcasty
  • Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: Hovězí maso se zelenou omáčkou

V povídání o kuchyních našich babiček nahlédneme do měšťanských příborníků. K lepšímu nádobí se hodí nějaký lepší pokrm, a tím bude hovězí maso se zelenou omáčkou.

02:42

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Vydává: Český rozhlas

Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.

Web

Včera 02:53

Špenát ve formě

V městských domácnostech se na přelomu 19. a 20. století vařilo v nablýskané kráse. O měděném nádobí bude další povídání Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního, kteří přidají recept na špenát ve formě.

Před čtyřmi dny 02:35

Krůtí kýta s jabčaty

Ve výčtu podzimních plodů důležitých pro kuchyně našich babiček nemůžeme opomenout jablka. Kromě povídání o jejich historii Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na krůtí kýtu s jabčaty.

Před pěti dny 03:00

Žebírka v kyselém zelí

V dobách našich babiček byl vztah lidí k venkovské krajině mnohem vřelejší. Krajina často poskytovala obživu a tak ji bylo nutné udržovat a třeba dosazovat ovocnými stromy. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření seznámí nejen s ovocnářstvím, ale také s přípravou žebírka v kyselém zelí.

Před šesti dny 02:21

Babiččina peprmintka

Jak už víme, v kuchyních našich babiček se nejen vařilo, ale připravovaly se i různé likéry. Třeba peprmintka. A Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření také představí nápojové sklo konce 19. století.

Před týdnem 02:13

Babiččin zázvorový šňaps proti „křipce“

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření odhalí vztah venkova k alkoholu v dobách našich babiček. Nadměrné pití se odsuzovalo, ale v malém množství to byl lék.

Před týdnem 03:00

Slivovice podle receptu od Suchých skal

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají starý recept od Suchých skal na kvas na slivovici. A připomenou, že se už za časů našich babiček pálilo i jiné ovoce.

Před týdnem 02:11

Bandorové placky s povidlama podle receptu z Pojizeří

Mezi podzimními recepty našich babiček nemohou chybět švestková povidla. Klasika, která ale nemá český původ. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nás seznámí s vařením povidel a pečením bandorových placek.

Před týdnem 02:37

Jablkový páj podle Marie Rosické

Už na počátku 20. století se u nás objevovaly recepty amerických hospodyněk, třeba jablkový páj. Recept na něj je z Národní česko-americké kuchařky z roku 1904.

Před týdnem 02:29

Větráčky se sněhem podle receptu z Národních listů z roku 1930

V dobách našich babiček se nepekly jen buchty a koláče, jak by se mohlo zdát, ale také různé zákusky. Třeba větrníky.