- Podcasty
- Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Poslechněte si podcast: Pečená skopová kýta podle receptu ze začátku 20. století
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření zalistují v dobovém časopise Česká hospodyně z roku 1903 a přiblíží, jak hospodyně připravovaly pečenou skopovou kýtu.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.
Sulc podle prababičky paní Jakouběové
Dáte si huspeninu, nebo sulc? S takovou otázkou se u nás v kraji můžete u šprýmařů setkat. Znalci zabijačkových dobrot vědí, že je to to samé. Jak vznikly názvy a jak sulc připravit, poradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
Houbová vomajda z rodinného receptáře paní Jakouběové
V podzimních kuchyních našich babiček nesměly chybět houby. I když jak se dozvíme od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního, středověk viděl v houbách dílo ďábla. Komu houby ale chutnají, toho potěší houbová vomajda.
Vepřové v zelenině podle babiček ze Bzí
Září bylo v dobách našich babiček měsícem hojnosti. Sice bylo ještě spousta práce, ale také se sklízely plody celoroční dřiny. Na polích, v zahrádkách a třeba i v chlívku.
Babiččina krůtí kýta s jabčaty
Základem této dobroty z dob našich babiček je krůtí maso. Čeká nás recept na krůtí kýtu s jabčaty.
Babiččina černá omáčka ze švestkových povidel
Černá omáčka ze švestkových povidel se hodí hlavně k masu, třeba králičímu. Připravte si ji tak, jak ji dělávala babička paní Vladimíry Jakouběové.
Zapékanec z kedluben a uzeného masa podle receptu z Pojizeří
Především na venkově se v dobách našich babiček žilo skromně, což se projevilo i v kuchyních, ale i masité dobroty měly místo na stole. Třeba zapékanec z kedluben a uzeného masa.
Nakládání zelí podle receptu z Pojizeří
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou práci bečvářů vyrábějících soudky. A také, jak se do soudků nakládalo zelí.
Cukrované mandle podle receptu z počátku 20. století
Podle receptu z dob našich babiček si budeme moci doma vyzkoušet pouťovou pochoutku – cukrované mandle. A dozvíme se zajímavosti o historii a výrobě cukrové vaty.
Babiččina domácí povidla z Vysocka
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na domácí povidla z Vysocka. A právě na Vysocku bývali šikovní bednáři, jejichž řemeslo připomenou.