• Podcasty
  • Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Před pěti dny

Poslechněte si podcast: Babiččina černá omáčka ze švestkových povidel

Černá omáčka ze švestkových povidel se hodí hlavně k masu, třeba králičímu. Připravte si ji tak, jak ji dělávala babička paní Vladimíry Jakouběové.

02:52

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Vydává: Český rozhlas

Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.

Web

Dnes 02:24

Houbová vomajda z rodinného receptáře paní Jakouběové

V podzimních kuchyních našich babiček nesměly chybět houby. I když jak se dozvíme od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního, středověk viděl v houbách dílo ďábla. Komu houby ale chutnají, toho potěší houbová vomajda.

Včera 02:44

Vepřové v zelenině podle babiček ze Bzí

Září bylo v dobách našich babiček měsícem hojnosti. Sice bylo ještě spousta práce, ale také se sklízely plody celoroční dřiny. Na polích, v zahrádkách a třeba i v chlívku.

Před čtyřmi dny 02:26

Babiččina krůtí kýta s jabčaty

Základem této dobroty z dob našich babiček je krůtí maso. Čeká nás recept na krůtí kýtu s jabčaty.

Před šesti dny 02:27

Zapékanec z kedluben a uzeného masa podle receptu z Pojizeří

Především na venkově se v dobách našich babiček žilo skromně, což se projevilo i v kuchyních, ale i masité dobroty měly místo na stole. Třeba zapékanec z kedluben a uzeného masa.

Před týdnem 03:00

Nakládání zelí podle receptu z Pojizeří

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou práci bečvářů vyrábějících soudky. A také, jak se do soudků nakládalo zelí.

Před týdnem 02:53

Cukrované mandle podle receptu z počátku 20. století

Podle receptu z dob našich babiček si budeme moci doma vyzkoušet pouťovou pochoutku – cukrované mandle. A dozvíme se zajímavosti o historii a výrobě cukrové vaty.

Před týdnem 03:00

Babiččina domácí povidla z Vysocka

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na domácí povidla z Vysocka. A právě na Vysocku bývali šikovní bednáři, jejichž řemeslo připomenou.

Před týdnem 02:16

Bandorka s kroupami

Recepty našich babiček věnujeme paběrkování a sběru zbytků úrody a z připravíme bandorku s kroupami.

Před týdnem 02:50

Taštičky s jabčaty

Mezi zapomenuté pojmy z dob našich babiček patří lesní ovocnářství. S ovocnářstvím nejen v lesích, ale v sadech, seznámí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření a přidají recept na taštičky s jabčaty.