• Podcasty
  • Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
26. červenec 2024

Poslechněte si podcast: Kynuté koláče s jabčaty

Mezi významné svátky v dobách našich babiček rozhodně patřil svátek sv. Anny. Provázely ho různé pranostiky, poutě a zábavy. A také různé dobroty. Třeba kynuté koláče s jabčaty. Recept na ně mají Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

02:53

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Vydává: Český rozhlas

Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.

Web

Včera 03:00

Babiččina domácí povidla z Vysocka

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na domácí povidla z Vysocka. A právě na Vysocku bývali šikovní bednáři, jejichž řemeslo připomenou.

Před dvěma dny 02:16

Bandorka s kroupami

Recepty našich babiček věnujeme paběrkování a sběru zbytků úrody a z připravíme bandorku s kroupami.

Před třemi dny 02:50

Taštičky s jabčaty

Mezi zapomenuté pojmy z dob našich babiček patří lesní ovocnářství. S ovocnářstvím nejen v lesích, ale v sadech, seznámí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření a přidají recept na taštičky s jabčaty.

Před čtyřmi dny 02:58

Dožínková vepřová pečínka s medovým zelím

Asi nejvýznamnější podzimní slavností v dobách našich babiček byly dožínky. Dozvíme se něco o počátcích tohoto slovanského svátku a jak připravit vepřovou pečínku s medovým zelím.

Před pěti dny 02:56

Babiččino vepřové se zelím a křenem

Připomeneme nejvýznamnější podzimní slavnosti, a to nejen dožínky, ale třeba i babské hody. A k takovým oslavám patří řada dobrot, například vepřové se zelím a křenem.

Před týdnem 02:46

Babiččina cukrátka čokoládová

Dozvíme se, kde se vzala tradice nošení cukrátek do školy a Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření poradí, jak doma připravit ta čokoládová.

Před týdnem 02:30

Pstruzi ve slanině podle receptáře babičky Emy

Už několikrát jsme se setkali s recepty babičky Vladimíry Jakouběové, tentokrát se kromě toho, jak připravit pstruhy ve slanině, dozvíme i něco z dětství naší kolegyně.

Před týdnem 02:31

Nakládaná zelenina podle Anuše Kejřové

Nahlédneme do kuchařky z roku 1905 od Anuše Kejřové, a dozvíme se, jakou zeleninu používat k nakládání a přidáme i recept na nakládanou zeleninu.

Před týdnem 02:17

Naložené okurky podle kuchařské knihy Julie Svobodové z roku 1898

Pokud patříte mezi zahrádkáře, tak už máte první zavařování okurek dávno za sebou. I tak se Vám ale může hodit recept našich babiček na naložené okurky.

Před týdnem 02:35

Babiččiny lívance s malinovou vomajdou zpod Suchých skal

Další z dobrot z kuchyní našich babiček budou lívance s malinovou vomajdou jak je připravovala babička Vladimíry Jakouběové.