- Podcasty
- Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Poslechněte si podcast: Pohanský koláč s vepřovým masem a jablky
V receptech našich babiček jsme se věnovali různým druhům koláčů. Docela nedávno to byl ovocný koláč. Tentokrát přidáme koláč s masem. Recept na pohanský koláč připravili Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.
Jablkový puding podle receptu z roku 1910
Uvařit puding dnes je velmi jednoduché. V dobách našich babiček ale nebyl pudinkový prášek. Jak se puding připravoval postaru, prozradí Vladimíra Jakouběová, se kterou natáčel redaktor Jaroslav Hoření.
Ovocné koláče
Víte, že platí nepsané pravidlo: Čím slavnostnější příležitost, tím menší koláče? Nejen o tom bude tento recept našich babiček na ovocné koláče. Připravili ho Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
Ovocný trhanec podle receptu z Jilemnicka
Další letní moučník z kuchyní našich babiček bude z Jilemnicka, kde se oblibě těšil ovocný trhanec z bramborového těsta. Recept na trhanec připravili Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Rybízový koláč podle receptu z roku 1922
Český ráj byl už na přelomu 19. a 20. století vyhledávaným místem „letních hostů“. Lákaly je tam nejen krásy přírody, ale i různé dobroty, jako třeba rybízový koláč. Jak ho připravovaly naše babičky, prozradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Marmeláda z borůvek podle našich babiček
Pokud jste se v minulých dnech vydali do lesa na procházku, tak jste si kromě hub možná přinesli i borůvky. Ty, co jste nestačili sníst, proměníme na marmeládu. Podle receptu, který připravili Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Smetanová bramboračka s houbama od Boženky z hájovny
Tentokrát se redaktor Jaroslav Hoření vydal za sběratelkou receptů Vladimírou Jakouběovou pro smetanovou bramboračku s houbama od Boženky z hájovny. Proč zrovna z hájovny? Protože manželky hajných byly stejně jako mlynářky vyhlášené kuchařky.
Kapusta fašírovaná pro 8 osob
V prázdninových receptech se věnujeme nejen letním surovinám, ale i rozdílům mezi městskou a venkovskou kuchyní. A těch rozdílů byla spousta. Ve městě bylo na vaření mnohem víc času, jak dokládá tento recept Vladimíry Jakouběové a Jaroslav Hořeního na fašírovanou kapustu pro osm osob.
Dušená kapusta s bandorama
Hlávková, růžičková a kadeřavá. Řeč bude o kapustě a budeme si o ní nejen povídat, ale také ji podusíme. Je tu další díl receptů z kuchyní našich babiček, které připravují Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Polívka míchaná ze zelených věcí pro 12 osob
Kapusta, karfiol, celer a další čerstvě sklizená zelenina z červencové úrody se nám bude hodit pro přípravu polévky míchané ze zelených věcí. Také tento recept našich babiček vybrala Vladimíra Jakouběová a natočil Jaroslav Hoření.