- Podcasty
- Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
![Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou](https://d13-a.sdn.cz/d_13/c_img_QO_f/2h1eo.png?fl=res,600,600,3|jpg,70)
Poslechněte si podcast: Jabkance podle receptu z Kladska
Prázdninové recepty našich babiček jsou cestovatelské. Dalším regionem, který navštívíme, jsou Orlické hory. Z tamní kuchyně mají Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření recept na jabkance.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.
Housková křenová omáčka podle receptu z Chebska
Prázdninové recepty našich babiček nás zavedou do kraje knedlíků na Chebsko, a ke knedlíkům připravíme houskovou křenovou omáčkou.
Chodský rýpl
Léto je časem cestování a na cesty se vydali i Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření. Cestují po kuchyních sousedních i vzdálených regionů. Tentokrát nás zavedou na Chodsko, kde se pekl z brambor a mouky rýpl.
Jehněčí na seně podle receptu z Pokrušnohoří
Dalším regionem, který navštívíme, je Podkrušnohoří. Vladimíru Jakouběovou a Jaroslava Hořeního tam zaujala příprava jídel na seně.
Dobrovické řepánky
Prázdninové recepty našich babiček jsou cestovatelské. Vydáme se za cukrovkou, které se dařilo hlavně ve středních Čechách, a ze které se pekly dobrovické řepánky.
Babiččina pečená omeleta s jahodami
Na závěr školního roku připomeneme, jak to se školou bývalo v dobách našich babiček a Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření k tomu přidají recept na pečenou omeletu s jahodami.
Svinovaná roštěnka ze Schichtovy kuchařky z počátku 20. století
Jednota, Včela nebo Budoucnost, tak se jmenovala družstva, která po roce 1948 převzala takzvané koloniály. A právě do nich nás zavedou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření pro suroviny na svinované roštěnky.
Zapečené nudle s tvarohem od babiček z Pojizeří
Tentokrát se vydáme do města na trh, kam hospodyně z venkova nosily mimo jiné i čerstvý tvaroh. A ten použijeme do zapečených nudlí s tvarohem.
Vepřové dušené na kmíně
V receptech našich babiček tentokrát čeká vepřové dušené na kmíně. Kmín sedláci dříve pěstovali na loukách a jeho dozrávání naznačovalo správný čas na senoseč.
Placky s bejlím podle receptu z podhůří Krkonoš
Vydáme se do podhůří Krkonoš, kde se nejen na svátek svatého Jana pekly placky s bejlím. Jak na to, poradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.