• Podcasty
  • Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Před třemi dny

Poslechněte si podcast: Jabkance podle receptu z Kladska

Prázdninové recepty našich babiček jsou cestovatelské. Dalším regionem, který navštívíme, jsou Orlické hory. Z tamní kuchyně mají Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření recept na jabkance.

02:51

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Vydává: Český rozhlas

Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.

Web

Dnes 02:48

Housková křenová omáčka podle receptu z Chebska

Prázdninové recepty našich babiček nás zavedou do kraje knedlíků na Chebsko, a ke knedlíkům připravíme houskovou křenovou omáčkou.

Včera 02:52

Chodský rýpl

Léto je časem cestování a na cesty se vydali i Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření. Cestují po kuchyních sousedních i vzdálených regionů. Tentokrát nás zavedou na Chodsko, kde se pekl z brambor a mouky rýpl.

Před dvěma dny 03:01

Jehněčí na seně podle receptu z Pokrušnohoří

Dalším regionem, který navštívíme, je Podkrušnohoří. Vladimíru Jakouběovou a Jaroslava Hořeního tam zaujala příprava jídel na seně.

Před čtyřmi dny 02:56

Dobrovické řepánky

Prázdninové recepty našich babiček jsou cestovatelské. Vydáme se za cukrovkou, které se dařilo hlavně ve středních Čechách, a ze které se pekly dobrovické řepánky.

Před týdnem 02:40

Babiččina pečená omeleta s jahodami

Na závěr školního roku připomeneme, jak to se školou bývalo v dobách našich babiček a Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření k tomu přidají recept na pečenou omeletu s jahodami.

Před týdnem 03:01

Svinovaná roštěnka ze Schichtovy kuchařky z počátku 20. století

Jednota, Včela nebo Budoucnost, tak se jmenovala družstva, která po roce 1948 převzala takzvané koloniály. A právě do nich nás zavedou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření pro suroviny na svinované roštěnky.

Před týdnem 02:41

Zapečené nudle s tvarohem od babiček z Pojizeří

Tentokrát se vydáme do města na trh, kam hospodyně z venkova nosily mimo jiné i čerstvý tvaroh. A ten použijeme do zapečených nudlí s tvarohem.

Před týdnem 02:56

Vepřové dušené na kmíně

V receptech našich babiček tentokrát čeká vepřové dušené na kmíně. Kmín sedláci dříve pěstovali na loukách a jeho dozrávání naznačovalo správný čas na senoseč.

Před týdnem 03:00

Placky s bejlím podle receptu z podhůří Krkonoš

Vydáme se do podhůří Krkonoš, kde se nejen na svátek svatého Jana pekly placky s bejlím. Jak na to, poradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.