• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Zadeček z beránka nebo kůzlete

V receptech našich babiček si tentokrát připomeneme kořeny Velikonoc a přidáme postup přípravy zadečku z beránka nebo kůzlete. Recept je z Domácí kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1826.

02:52

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

Před dvěma dny 27:15

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 27. 4. 2025

Soutěžní recept: Máslové kynuté rohlíčky od Stanislavy Kotlabové. Rada z etikety: Jak správně držet vidličku. Devět v jednom – to je krůtí maso.

Před dvěma dny 02:15

Pochoutkový rok: Na kolik způsobů a jak se správně drží vidlička? Záleží na tom, co jíme, říká Ladislav Špaček

Různé způsoby držení vidličky si můžeme dopřát v restauraci, ale i doma u stolu. Podle odborníka na etiketu, Ladislava Špačka, záleží na tom, co jíme.

Před dvěma dny 04:04

Pochoutkový rok: Devět v jednom. To je krůtí maso

Říká se, že krůta obsahuje až devět druhů masa. Liší se zabarvením, konzistencí a obsahem tuku. Ze 70 % je maso bílé, ze 30 % pak červené. Jistě si vybere jak zarytý dietář, tak i požitkář, kterému nevadí specifičtější chuť a více tuku.

Před třemi dny 07:58

Pochoutkový rok: Kynuté rohlíčky máčené v másle od Stanislavy Kotlabové náplň nepotřebují. Jsou famózní tak, jak jsou

Krásně nakynuté rohlíčky jsou měkké, plné máslové chuti a vanilky. Když se zakousnete, máte pocit, že to je marshmallow. Nemají chybu. Překvapivě jednoduchý recept upekla Stanislava Kotlabová z Babína na Horažďovicku. Vyzkoušejte a zjistěte, jestli 80 nádherných rohlíčků zmizí do 80 sekund.

Před čtyřmi dny 12:05

Jezte, ať vám to sluší: Maso. Jaké živiny nám dodá? Kdo by měl jeho konzumaci omezit?

Existuje doporučení, jak často maso jíst? Co maso a hormony či antibiotika? Jak je na tom červené maso? Jaké druhy preferovat? Na co si dávat pozor? Je rozdíl mezi velkochovem a farmářským masem? Na co si dávat pozor při nakupování? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.

Před šesti dny 21:39

Vaříme s Habadějem: Zapečené kuře s rajčaty. Šťavnaté drůbeží maso krásně vynikne v kombinaci s rajskými jablíčky

S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?

Před týdnem 27:56

Kuchařské čarování: Jehněčí maso a využití vařených vajec po Velikonocích

Na jehněčí maso se ve svém Kuchařském čarování zaměří kulinář Petr Stupka. Probere, k čemu se hodí ta či ona část z jehněte, a nabídne inspiraci na jehněčí pečeni třikrát jinak – recept z Bretaně a Irska a svou oblíbenou rolovanou pečínku. K tomu přidá tipy, jak po Velikonocích využít vařená vajíčka.

Před týdnem 27:23

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 20. 4. 2025

Soutěžní recept: Horácovy sušenky s čokoládou od Vladimíra Horáka. Rada z etikety: Jak loupat a jíst vejce natvrdo. Luxusní vejce do skla.

Před týdnem 01:32

Pochoutkový rok: Smíme si mazanec namáčet v čaji, nebo je to nevhodné? Radí Ladislav Špaček

Mazanec je řekněme přímo rituální pokrm, stejně jako vánočka. Je to slavnostní pečivo Velikonoc. Mazanec krájí hostitelka na jednotlivé krajíčky a ty si hosté pokládají na svůj dezertní talířek.

Před týdnem 03:12

Pochoutkový rok: Dopřejte si luxusní vejce do skla ke snídani. Základem je vejce na hniličku

Způsobů, jak upravit vajíčka, jsou desítky. Zastřená, ztracená či pošírovaná vejce, Benedikt či vejce do skla, vejce natvrdo, naměkko či nahniličku…