• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Před dvěma dny

Poslechněte si podcast: Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Růžová marmeláda podle prababičky

Sedmikrásky, pampelišky či violky se v kuchyních zpracovávaly už před 100 lety, není to tedy jen současný trend. Prababičky uměly uvařit i z růže, ale ne lecjaké...

02:49

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

Včera 02:24

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Jahodová omáčka k nákypům podle receptu Hany Dumkové z roku 1883

Co všechno hospodyně v dobách našich babiček kuchtily z jahod? Na vesnici se spokojily s jahodových koláčem nebo s lívanci. Ale ve městě to bylo onačejší.

Včera 12:41

Jezte, ať vám to sluší: Výživa a ženské zdraví. Jak podpořit hormonální rovnováhu? Jaký vliv má kofein?

Jak ovlivňuje výživa hormonální rovnováhu? Které klíčové živiny podporují reprodukční systém? Lze výživou ovlivnit endometriózu? Existují vhodné suplementy? Ovlivňují hormonální zdraví kofein a alkohol? Jaký vliv má spánek? Jaké jsou příčiny častého nadýmání? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.

Před třemi dny 19:54

Vaříme s Habadějem: Pohankové palačinky se špenátem a sýrem. Objevování nových chutí v kuchyni a návrat k jednoduchosti

V případě tohoto receptu rozhodně platí, že zdravé může být i velice chutné. Pohanku bychom do svého jídelníčku měli zařazovat často.

Před třemi dny 02:57

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Babiččina marmeláda z rebarbory a jahod

Barborka, čili rebarbora, se na zahrádkách dříve pěstovala víc než dnes, protože naše babičky dobře věděly, že má nejen výjimečnou chuť, ale je taky ohromně zdravá.

Před čtyřmi dny 02:43

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Králík v nádivce

Bylinkou, která měla využití v kuchyních našich babiček, je saturejka. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou její historii a přidají recept na králíka v nádivce.

Před čtyřmi dny 28:32

Kuchařské čarování: Přílohy ke grilovanému masu a dobroty z jahod

Inspiraci na salsy, dipy a další přílohy ke grilovanému masu nabídne ve svém Kuchařském čarování Petr Stupka. Poté obrátí pozornost k typickému červnovému ovoci, tedy jahodám. Poradí, jak si je vychutnat a jak je využít v kuchyni.

Před pěti dny 02:44

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Vepřové kotlety na hrášku podle receptu z Podkrkonoší

V receptech našich babiček se vydáme za historií hrášku. A Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření k tomu přidají recept na dobrotu v podobě vepřových kotlet na hrášku.

Před šesti dny 25:28

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 8. 6. 2025

Soutěžní recept: Křupavý semenec od Aleny Pirklové. Rada z etikety Ladislava Špačka: zasedací pořádek u svatebního stolu. Tradice hanáckého koláče.

Před šesti dny 01:41

Pochoutkový rok: Zasedací pořádek u svatebního stolu je daný. Pozor na záměnu, vyslali bychom špatný signál

Svatební hostina má naprosto přesný zasedací pořádek. Ten je dán okamžikem sňatku, kdy novomanželé řekli své ano. Tím nastává chvíle pro průnik obou rodin. Proto manželé už sedí vedle sebe, muž vlevo, žena vpravo po jeho pravici.