- Podcasty
- Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Poslechněte si podcast: Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Růžová marmeláda podle prababičky
Sedmikrásky, pampelišky či violky se v kuchyních zpracovávaly už před 100 lety, není to tedy jen současný trend. Prababičky uměly uvařit i z růže, ale ne lecjaké...
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Jahodová omáčka k nákypům podle receptu Hany Dumkové z roku 1883
Co všechno hospodyně v dobách našich babiček kuchtily z jahod? Na vesnici se spokojily s jahodových koláčem nebo s lívanci. Ale ve městě to bylo onačejší.
Jezte, ať vám to sluší: Výživa a ženské zdraví. Jak podpořit hormonální rovnováhu? Jaký vliv má kofein?
Jak ovlivňuje výživa hormonální rovnováhu? Které klíčové živiny podporují reprodukční systém? Lze výživou ovlivnit endometriózu? Existují vhodné suplementy? Ovlivňují hormonální zdraví kofein a alkohol? Jaký vliv má spánek? Jaké jsou příčiny častého nadýmání? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
Vaříme s Habadějem: Pohankové palačinky se špenátem a sýrem. Objevování nových chutí v kuchyni a návrat k jednoduchosti
V případě tohoto receptu rozhodně platí, že zdravé může být i velice chutné. Pohanku bychom do svého jídelníčku měli zařazovat často.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Babiččina marmeláda z rebarbory a jahod
Barborka, čili rebarbora, se na zahrádkách dříve pěstovala víc než dnes, protože naše babičky dobře věděly, že má nejen výjimečnou chuť, ale je taky ohromně zdravá.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Králík v nádivce
Bylinkou, která měla využití v kuchyních našich babiček, je saturejka. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou její historii a přidají recept na králíka v nádivce.
Kuchařské čarování: Přílohy ke grilovanému masu a dobroty z jahod
Inspiraci na salsy, dipy a další přílohy ke grilovanému masu nabídne ve svém Kuchařském čarování Petr Stupka. Poté obrátí pozornost k typickému červnovému ovoci, tedy jahodám. Poradí, jak si je vychutnat a jak je využít v kuchyni.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Vepřové kotlety na hrášku podle receptu z Podkrkonoší
V receptech našich babiček se vydáme za historií hrášku. A Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření k tomu přidají recept na dobrotu v podobě vepřových kotlet na hrášku.
Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 8. 6. 2025
Soutěžní recept: Křupavý semenec od Aleny Pirklové. Rada z etikety Ladislava Špačka: zasedací pořádek u svatebního stolu. Tradice hanáckého koláče.
Pochoutkový rok: Zasedací pořádek u svatebního stolu je daný. Pozor na záměnu, vyslali bychom špatný signál
Svatební hostina má naprosto přesný zasedací pořádek. Ten je dán okamžikem sňatku, kdy novomanželé řekli své ano. Tím nastává chvíle pro průnik obou rodin. Proto manželé už sedí vedle sebe, muž vlevo, žena vpravo po jeho pravici.