• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Před třemi dny

Poslechněte si podcast: Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Kuřata s lanýži podle receptru Aleny Vávrové z roku 1873

Lanýže byly v měšťanské kuchyni symbolem luxusu a společenské prestiže. Objevily se na stolech měšťanů v závěru 19. století, kdy měšťanská společnost procházela velkými proměnami.

02:34

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

Včera 02:48

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Dědečkovo šípkové víno

Podle receptu dědečka paní Jakouběové si budete moct připravit šípkové víno a navíc se dozvíte o československých patentech z roku 1920, které měly domácí přípravě vín napomoci.

Před dvěma dny 02:23

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Telecí řízky s květákem podle Józy Fechtnerové

Zatímco na vesnici v roce 1920 hospodyně často neměly ani elektřinu a sporák na dřevo byl pro ně jediným pomocníkem, některé hospodyně ve městě už mohly využívat technických vymožeností...

Před čtyřmi dny 02:21

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Bramborové opečánky s houbami

Ne každý má houby rád, nicméně v dobách našich babiček byly v tomto období pevnou a často nenahraditelnou součástí jídelníčku.

Před čtyřmi dny 35:24

Kuchařské čarování: Tipy kulináře Petra Stupky – španělská paella, jídla ze zvěřiny a kokosový koláč

Několik tipů pro vaše vaření nabízí kulinář Petr Stupka v Kuchařském čarování. Nejprve se podělí o recept na španělskou paellu s chorizem a krevetami, pak poradí, jak využít zvěřinu, a na závěr přidá ovocný koláč s kokosem.

Před pěti dny 02:58

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Babiččiny pouťové koláče

Svátek Panny Marie byl nejen v našem kraji v dobách našich babiček spojený s konáním poutí. A na ty jsou potřeba pouťové koláče.

Před šesti dny 26:19

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 7. 9. 2025

Soutěžní recept: Maminčin jablečný štrúdl od Lukáše Pařízka. Rada z etikety: Jak na pistáciové oříšky. Zajímavosti o pastiňáku.

Před šesti dny 02:34

Pochoutkový rok: Pistáciové oříšky jsou zrádné. Když některý nejde rozlousknout, vzdáme se ho, radí Ladislav Špaček

Pistáciové oříšky jsou zrádné, pokud možno se jim vyhneme. „Ať se nabízí cokoliv, naše první úvaha nemůže vést směrem, na co bych měl chuť, co bych si rád dal, ale co zvládnu zkonzumovat,“ doporučuje mistr bontonu Ladislav Špaček.

Před šesti dny 02:53

Pochoutkový rok: Ze záhonu rovnou do kuchyně. Odolný kořen pastináku ani mráz nezničí

Pastinák setý, lidově pastiňák, se v minulosti používal v české kuchyni mnohem víc. Patří totiž mezi nejstarší jedlé kořeny pěstované v Evropě. Do 18. století to byla jedna z nejdůležitějších potravin.

Před týdnem 07:58

Pochoutkový rok: Maminčin jablečný štrúdl od Lukáše Pařízka lístkuje jedna báseň a stačí pár surovin

Tenhle závin je plný šťavnaté náplně z jablek, skořice a ořechů. Není nad domácí štrúdl. S láskou a péčí ho upekl Lukáš Pařízek z Litoměřic, kterého ho naučila dělat jeho maminka Květa.