- Podcasty
- Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Poslechněte si podcast: Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Kuřata s lanýži podle receptru Aleny Vávrové z roku 1873
Lanýže byly v měšťanské kuchyni symbolem luxusu a společenské prestiže. Objevily se na stolech měšťanů v závěru 19. století, kdy měšťanská společnost procházela velkými proměnami.
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Dědečkovo šípkové víno
Podle receptu dědečka paní Jakouběové si budete moct připravit šípkové víno a navíc se dozvíte o československých patentech z roku 1920, které měly domácí přípravě vín napomoci.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Telecí řízky s květákem podle Józy Fechtnerové
Zatímco na vesnici v roce 1920 hospodyně často neměly ani elektřinu a sporák na dřevo byl pro ně jediným pomocníkem, některé hospodyně ve městě už mohly využívat technických vymožeností...
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Bramborové opečánky s houbami
Ne každý má houby rád, nicméně v dobách našich babiček byly v tomto období pevnou a často nenahraditelnou součástí jídelníčku.
Kuchařské čarování: Tipy kulináře Petra Stupky – španělská paella, jídla ze zvěřiny a kokosový koláč
Několik tipů pro vaše vaření nabízí kulinář Petr Stupka v Kuchařském čarování. Nejprve se podělí o recept na španělskou paellu s chorizem a krevetami, pak poradí, jak využít zvěřinu, a na závěr přidá ovocný koláč s kokosem.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Babiččiny pouťové koláče
Svátek Panny Marie byl nejen v našem kraji v dobách našich babiček spojený s konáním poutí. A na ty jsou potřeba pouťové koláče.
Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 7. 9. 2025
Soutěžní recept: Maminčin jablečný štrúdl od Lukáše Pařízka. Rada z etikety: Jak na pistáciové oříšky. Zajímavosti o pastiňáku.
Pochoutkový rok: Pistáciové oříšky jsou zrádné. Když některý nejde rozlousknout, vzdáme se ho, radí Ladislav Špaček
Pistáciové oříšky jsou zrádné, pokud možno se jim vyhneme. „Ať se nabízí cokoliv, naše první úvaha nemůže vést směrem, na co bych měl chuť, co bych si rád dal, ale co zvládnu zkonzumovat,“ doporučuje mistr bontonu Ladislav Špaček.
Pochoutkový rok: Ze záhonu rovnou do kuchyně. Odolný kořen pastináku ani mráz nezničí
Pastinák setý, lidově pastiňák, se v minulosti používal v české kuchyni mnohem víc. Patří totiž mezi nejstarší jedlé kořeny pěstované v Evropě. Do 18. století to byla jedna z nejdůležitějších potravin.
Pochoutkový rok: Maminčin jablečný štrúdl od Lukáše Pařízka lístkuje jedna báseň a stačí pár surovin
Tenhle závin je plný šťavnaté náplně z jablek, skořice a ořechů. Není nad domácí štrúdl. S láskou a péčí ho upekl Lukáš Pařízek z Litoměřic, kterého ho naučila dělat jeho maminka Květa.