• Podcasty
  • Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
12. duben 2025

Poslechněte si podcast: Hřebíčková tinktura

V kuchyních našich babiček se vařily nejen dobroty, ale také oléčovadla. Například hřebíčková tinktura, takže vlastně také něco na zub, ale bolavý.

02:59

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Vydává: Český rozhlas

Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.

Web

Před dvěma dny 02:35

Domácí šuměnky

Zdalipak si ještě vzpomenete na šumák neboli šuměnky? Šumivé nápoje v prášku pocházejí již z konce 19. století. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept, jak si jednoduše šuměnku vyrobit doma.

Před třemi dny 02:55

Mátová cukrátka podle knihy Domácí cukrářství z roku 1906

Kdo by neznal hašlerky? Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží jejich cestu do Čech a předchozí názvy této dobroty. A také jak doma připravit podobnou mlsotu, mátová cukrátka.

Před šesti dny 02:42

Pendrek pouťový

Svátek sv. Jana Nepomuckého byl den, kdy se nejen v našem kraji konaly vyhlášené poutě. Na nich se dalo ledacos ochutnat. Třeba pendrek.

Před týdnem 02:44

Srnčí nebo jelení kýta se smetanovou omáčkou podle Úsporné kuchařky Anuše Kejřové

Anuše Kejřová byla propagátorka úsporné kuchyně, nabídka byla v její prvorepublikové kuchařské knize opravdu pestrá. A co hospodyním radila? Základem mělo být vařit s rozmyslem, tedy tak, aby žádné jídlo nepřišlo nazmar...

Před týdnem 02:33

Hluchavkové mléko proti kašli

Květen byl a stále je velmi vhodným časem pro lidové léčitelství. Je spojený nejen se sběrem bylinek, které v tomto období mají svoji sílu, ale taky s řadou léčebných nebo magických praktik.

Před týdnem 02:28

Pálené víno podle babiček z podhůří Jizerských hor

V dobách našich babiček patřili ledoví muži, kteří spalují mrazem ovoce i růži, mezi hospodáři k proklínaným svatým. A tak přidáme recept na něco na zahřátí.

Před týdnem 02:47

Zadělávané telecí s chmelíčkem a smrži podle receptu Hany Hansgirgové z roku 1864

Dozvíme se něco o chmelíčku, šťavnatých výhoncích chmele, které se budou hodit na zadělávané telecí.

Před týdnem 02:29

Bažant na víně podle prvorepublikového receptu

Oslava Dne matek byla u nás za první republiky spojena nejen s dárkem, ale také s pohoštěním, v měšťanských rodinách někdy i s posezením v restauraci.

Před 2 týdny 02:32

Zapečený králík s bramborami

Omezením pro vesnické hospodyně nebyl po válce jen přídělový systém, ale i nefunkční způsob hospodaření nově zakládaných zemědělských družstev. Zpracovávaly v podstatě vše, co bylo k jídlu a jednou za týden se všichni těšili na maso.

Před 2 týdny 02:49

Fazolový guláš s červenou řepou

Ve vyprávění o tom, jak vypadal jídelníček většiny českých rodin po konci 2. světové války, si připomeneme vynalézavost našich babiček, které si uměly poradit i s málem.