• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Bylinkový likér

Podle dalšího z receptů našich babiček můžeme vyzkoušet přípravu domácího bylinkového likéru a připomeneme vznik božkovské likérky.

03:01

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

Včera 02:56

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Babiččin likér z bejlí

K likérům z bylinek, které měly léčivé vlastnosti, se ještě vrátíme. Některé receptury jsou tajné, ale Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nějakou ještě určitě mají.

Včera 28:12

Kuchařské čarování: Koření a kořenění a speciality z palačinek

Malý seriál o koření a kořenění otevře ve svém Kuchařském čarování kulinář Petr Stupka. Pak připraví palačinky a z nich italskou specialitu na slaný způsob a také několik variací na téma palačinkový dort.

Před třemi dny 27:15

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 27. 4. 2025

Soutěžní recept: Máslové kynuté rohlíčky od Stanislavy Kotlabové. Rada z etikety: Jak správně držet vidličku. Devět v jednom – to je krůtí maso.

Před třemi dny 02:15

Pochoutkový rok: Na kolik způsobů a jak se správně drží vidlička? Záleží na tom, co jíme, říká Ladislav Špaček

Různé způsoby držení vidličky si můžeme dopřát v restauraci, ale i doma u stolu. Podle odborníka na etiketu, Ladislava Špačka, záleží na tom, co jíme.

Před třemi dny 04:04

Pochoutkový rok: Devět v jednom. To je krůtí maso

Říká se, že krůta obsahuje až devět druhů masa. Liší se zabarvením, konzistencí a obsahem tuku. Ze 70 % je maso bílé, ze 30 % pak červené. Jistě si vybere jak zarytý dietář, tak i požitkář, kterému nevadí specifičtější chuť a více tuku.

Před čtyřmi dny 07:58

Pochoutkový rok: Kynuté rohlíčky máčené v másle od Stanislavy Kotlabové náplň nepotřebují. Jsou famózní tak, jak jsou

Krásně nakynuté rohlíčky jsou měkké, plné máslové chuti a vanilky. Když se zakousnete, máte pocit, že to je marshmallow. Nemají chybu. Překvapivě jednoduchý recept upekla Stanislava Kotlabová z Babína na Horažďovicku. Vyzkoušejte a zjistěte, jestli 80 nádherných rohlíčků zmizí do 80 sekund.

Před pěti dny 12:05

Jezte, ať vám to sluší: Maso. Jaké živiny nám dodá? Kdo by měl jeho konzumaci omezit?

Existuje doporučení, jak často maso jíst? Co maso a hormony či antibiotika? Jak je na tom červené maso? Jaké druhy preferovat? Na co si dávat pozor? Je rozdíl mezi velkochovem a farmářským masem? Na co si dávat pozor při nakupování? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.

Před týdnem 21:39

Vaříme s Habadějem: Zapečené kuře s rajčaty. Šťavnaté drůbeží maso krásně vynikne v kombinaci s rajskými jablíčky

S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?

Před týdnem 27:56

Kuchařské čarování: Jehněčí maso a využití vařených vajec po Velikonocích

Na jehněčí maso se ve svém Kuchařském čarování zaměří kulinář Petr Stupka. Probere, k čemu se hodí ta či ona část z jehněte, a nabídne inspiraci na jehněčí pečeni třikrát jinak – recept z Bretaně a Irska a svou oblíbenou rolovanou pečínku. K tomu přidá tipy, jak po Velikonocích využít vařená vajíčka.

Před týdnem 27:23

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 20. 4. 2025

Soutěžní recept: Horácovy sušenky s čokoládou od Vladimíra Horáka. Rada z etikety: Jak loupat a jíst vejce natvrdo. Luxusní vejce do skla.