• Podcasty
  • Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: Koláčky brunšvické

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nahlédnou do Nejnovější kuchařky pražské z 19. století. Vyšla v Jičíně a sepsala ji dáma, co přišla z Bavor. Je tam řada dobrot...

02:31

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Vydává: Český rozhlas

Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.

Web

Včera 02:48

Ořechové kroužky od Mikulášky

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nepřipomínají jen pozapomenuté dobroty, ale také lidové tradice, které se z našeho života vytratily. Tentokrát to bude Mikuláška. A přidají recept na ořechové kroužky.

Před čtyřmi dny 02:57

Figurky z těsta

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou mikulášskou nadílku v česko-německých obcích a k tomu přidají návod na figurky z těsta.

Před pěti dny 02:50

Koleno na zelí podle receptu z Pojizeří

Na svatou Barboru připrav mlat a stodolu…, říká prosincová pranostika. Ana co se mlatci po dokončení práce těšili? Na pivo a něco dobrého.

Před šesti dny 02:33

Faulky od Barborky

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření vysvětlují rozdíl mezi českou a německou podobou obchůzek Barborek a mají recept na cukroví zvané faulky.

Před týdnem 02:30

Hubinky čokoládové podle prvorepublikové kuchařky

Elektrické svíčky, strom republiky a hubinky čokoládové. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží prvorepublikový advent.

Před týdnem 02:52

Medový punč

Adventní čas byl před 100 lety mnohem magičtější a tajemnější než dnes. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na medový punč, který nezaháněl jen chlad, ale i tajemné bytosti.

Před týdnem 02:22

Kreplach od pekáčové báby

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nás vezmou na výlet do pražských ulic a trhů, kde jídlo kolemjdoucím nabízely takzvané pekáčové báby. Ochutnat u nich mohli třeba kreplach.

Před týdnem 02:33

Pečené knedlíky podle babičky Vladimíry Jakouběové

Recept pochází pohraničí, kde převažovalo německé osídlení, a symbolem tamní kuchyně byly knedlíky. Babička paní Jakouběové se ho naučila na handlu v Jablonci nad Nisou.

Před týdnem 02:35

Sirup ze špikrnátu podle starého herbáře

Když se řekne špikrnát, málokdo si představí, co to je. Levandule, to už budeme znát. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přidají další zajímavosti o oblíbené bylince.

Před 2 týdny 02:37

Perníková srdcata na svatou Kateřinu

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomínají nejen dobové recepty, ale také zvyky. Třeba ty spojené se svatou Kateřinou. A přidají recept na perníková srdcata.