• Podcasty
  • Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
NejnovějšíVčera

Poslechněte si podcast: Pečená husa

Mezi nejslavnostnější jídla v dobách našich babiček patřila pečená husa. A kdy jindy se pustit do její přípravy, než na posvícení?

03:00

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Vydává: Český rozhlas

Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.

Web

Před dvěma dny 02:59

Vepřová pečínka na posvícení

Než zkusíte další z babiččiných receptů, poslechněte si, co všechno bylo potřeba ve staveních udělat, aby se na stole o posvícení mohla objevit vepřová pečínka.

Před třemi dny 02:38

Polévka hovězí podle receptu z Krčkovic

S Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením se tentokrát vydáme do českorajských Krčkovic. Právě tam má původ recept opravdu poctivou hovězí polévku.

Před šesti dny 02:42

Babiččina levná placka

Mezi plody podzimu, které měly v dobách nouze místo v kuchyních našich babiček, patřily i plody dubů. Ze žaludové mouky se pekly třeba placky.

Před týdnem 02:02

Tinktura z duběnek

Tentokrát se budeme věnovat duběnkám, parazitickým útvarům na listech dubu, které mívaly své místo v lidovém léčitelství.

Před týdnem 02:42

Jahelník s ovocem a oříšky

Mezi omezené možnosti uchovávání ovoce v dobách našich babiček patřilo sušení. Jak se ovoce sušilo a jak z něj připravit jahelník, ví Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Před týdnem 02:26

Babiččiny okurkový kompot

Tématem je tentokrát zavařovací hrnec. A Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření k tomu přidají recept na okurkový kompot.

Před týdnem 02:46

Zavařované hrušky s černými jeřabinami

V dobách našich babiček se především na vesnici každá hospodyně musela spoléhat na své zásoby a tak podzim byl časem zavařování. Jak se tehdy zavařovalo?

Před týdnem 02:48

Dědečkovo šípkové víno

Podle receptu dědečka paní Jakouběové si budete moct připravit šípkové víno a navíc se dozvíte o československých patentech z roku 1920, které měly domácí přípravě vín napomoci.

Před 2 týdny 02:23

Telecí řízky s květákem podle Józy Fechtnerové

Zatímco na vesnici v roce 1920 hospodyně často neměly ani elektřinu a sporák na dřevo byl pro ně jediným pomocníkem, některé hospodyně ve městě už mohly využívat technických vymožeností...

Před 2 týdny 02:34

Kuřata s lanýži podle receptru Aleny Vávrové z roku 1873

Lanýže byly v měšťanské kuchyni symbolem luxusu a společenské prestiže. Objevily se na stolech měšťanů v závěru 19. století, kdy měšťanská společnost procházela velkými proměnami.