• Podcasty
  • Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
NejnovějšíPřed dvěma dny

Poslechněte si podcast: Srnčí hřbet na smetaně

Pokud přemýšlíte nad nedělním obědem, zkuste tento vskutku gurmánský recept našich babiček na srnčí hřbet na smetaně.

02:37

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Vydává: Český rozhlas

Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.

Web

Před třemi dny 02:47

Kančí guláš paní hajné podle receptu z roku 1924

Zvěřina byla v dobách našich babiček na vesnici považována za vzácnou pochoutku. Nešlo o maso, které by se jedlo každý týden – objevovalo se na stole jen při slavnostních příležitostech, nebo po hodně vydařeném honu.

Před čtyřmi dny 02:19

Polévka z odvaru z brambor ze školní jídelny počátku 20. století

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží činnost spolku, který se od roku 1907 zabýval přípravou školních obědů. Vařilo se tehdy velmi prostě, třeba polévka z odvaru z brambor.

Před pěti dny 02:42

Bramboračka se zavářkou z vývařovny

I tentokrát se vrátíme o století zpět, podíváme se ale do tehdejších školních vývařoven. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření k tomu přidají recept na bramboračku se zavářkou.

Před šesti dny 02:33

Víno ze šípků

K barvám podzimu patří červené šípky a ty v dobách našich babiček patřily do demižonů. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření poradí jak na šípkové víno.

Před týdnem 02:27

Marmeláda z hložinek

Naše babičky věřily, že lidem i zvířatům hloh poskytuje ochranu od všeho zlého. Za chránící a zdravé byly považovány i plody tohoto keře.

Před týdnem 02:54

Bílá řepa neb tuřín

Krmná řepa, neboli burák, se pěstovala v celé oblasti Pojizeří už na konci 18. století, podobně jako řepa červená. A co z okopanin naše babičky vařily? Zkuste recept.

Před týdnem 02:36

Nakládané zelí podle Anuše Kejřové

Podzim je nejen časem brambor, ale také zelí. A jeho uchování v dobách našich babiček bylo především záležitostí nakládání.

Před týdnem 02:50

Bramborové placky s jabčatama

„Po neděli skromněji“ uvádí se v v jednom nedávno nalezeném starém rodinném receptáři z roku 1924 k obvyklému podzimnímu dennímu jídelníčku v chalupách v našem kraji...

Před týdnem 02:55

Kapr na tymiánu podle receptu z roku 1925

Vydáme se městský trh a podíváme se, jaké se tam v dobách našich babiček prodávaly ryby. Po roce 1918, kdy se rybníkářství u nás dostalo od státu významné podpory, se ryby staly dostupnou potravinou.

Před 2 týdny 02:39

Zelenina z hrnce s pupalkou

Zkuste, jako naše babičky, zeleninu z hrnce, do kterého kromě mrkve, cibule, tykve, fazolek a koření patří i rapontika, čili pupálka.