• Podcasty
  • Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
NejnovějšíVčera

Poslechněte si podcast: Vepřové koleno na medu

V dobách našich babiček byl med zcela neodmyslitelnou součástí vaření a to nejen sladkých pokrmů. Na medu se peklo i vepřové koleno. Jak na to, poradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

02:54

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Vydává: Český rozhlas

Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.

Web

Před dvěma dny 02:29

Jablková placka s medem

I když zima je pro včelaře obdobím relativního klidu, je to období velkého využití medu. A tak je povídání Jaroslava Hořeního s Vladimírou Jakouběovou medové s receptem na jablkovou placku s medem.

Před třemi dny 02:48

Dobré perníčky podle paní Vlasty Bayerové z Turnova

Nejen k vánočním svátkům, ale i k mikulášské nadílce patřily v dobách našich babiček perníčky a tak si připomeneme další perníkový recept.

Před čtyřmi dny 02:47

Staročeské marcipánky

V povídání o kuchyních našich babiček Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nahlédnou do přípravy staročeských marcipánků a také života perníkářů.

Před pěti dny 02:59

Norimberský perník

K Vánocům perník neodmyslitelně patří už po staletí. První zmínka o perníku v našich zemích se váže k Turnovu. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přidají recept na norimberský perník.

Před týdnem 02:39

Babiččin fazolový hrnec

Už na Vás dýchlo kouzlo Vánoc? K povídání o předvánoční době před 100 a více lety Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přidají recept na fazolový hrnec.

Před týdnem 02:31

Bandorové knedle plněné tvarohem na svatého Ondřeje

Jaroslav Hoření s Vladimírou Jakouběovou připomenou svatoondřejské zvyky včetně věštění. Věštit se bude z bramborových knedlů plněných tvarohem.

Před týdnem 02:17

Kroupovka s čočkou z Pojizeří

V receptech našich babiček se setkáváme i s recepty, které se ve venkovských staveních zapisovaly do notýsků. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept z Pojizeří kroupovku s čočkou.

Před týdnem 02:36

Polévka tlučená podle Rettigové

Měšťanská kuchyně byla bohatší, bylo v ní více masa i dalších surovin, což se projevilo i v polévkách. Jako příklad vybrali Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření polévku tlučenou podle Rettigové.

Před týdnem 02:29

Staročeská pivní polévka

V dobách našich babiček byla polévka základem jídla, často jídlem jediným. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na polévku, která se už moc nevaří, ale dříve patřila i ke staročeské snídani.

Před 2 týdny 02:46

Kateřinské šátečky

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou svátek svaté Kateřiny, u jehož příležitosti se konaly kateřinské zábavy.