• Podcasty
  • Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: Trubičky oplatkové, plněné, podle knihy Domácí cukrářství z roku 1910

Hořické trubičky zná asi každý, ale víte, kde je jejich původ? Nejen to, ale i jak trubičky upéct, prozradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

03:00

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Vydává: Český rozhlas

Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.

Web

Včera 02:59

Smetanové oplatky

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou slípánky. Tak se říkalo kulatým lázeňský oplatkám, které se pekly třeba v Lomnici nad Popelkou.

Před dvěma dny 02:30

Vanilkové rakvičky podle Knihy cukrářských receptů a návodů turnovského cukráře Jíny

Mezi nejoblíbenější české zákusky patřily a dodnes patří rakvičky. Dozvíme se něco o jejic historii a přidáme jeden z prověřených receptů z počátku 20. století.

Před třemi dny 02:56

Praliny podle knihy Domácí cukrářství sester Kresbachových z roku 1910

V dobách před 100 a více lety vznikla nejen řada rodinných receptů, ale i dodnes oblíbených a rozšířených dobrot. Třeba lentilky a pralinky, kterým se dříve říkalo praliny.

Před šesti dny 02:56

Babiččiny pečené knedlíky

Ve svátek příloha k masu v dny všední i samostatný pokrm. To byly v dobách našich babiček pečené knedlíky. Zkuste je podle starého receptu.

Před týdnem 02:51

Babiččiny špekové knedlíky

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou vaření v páře. Už před více než sto lety tak hospodyně připravovaly třeba špekové knedlíky a nepotřebovaly k tomu dnes oblíbený parní hrnec.

Před týdnem 02:55

Babiččino kvašené zelí

Důležitou surovinou domácností našich babiček bylo kvašené zelí. To se nakládalo do kameninových hrnců. Jak na to, poradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Před týdnem 03:00

Kachna na švestkách

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou význam pranostik, které sedláci sledovali místo dnešní předpovědi počasí. A inspirací pro některý z honosnějších obědů budiž kachna na švestkách.

Před týdnem 03:01

Roháč na svatého Martina

Svatomartinské recepty našich babiček věnujeme přípravám husích dobrot v jiných zemích. S Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením pak připravíme něco českého, koláče zvané roháče.

Před týdnem 02:55

Babiččina jeřabinka

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připravili něco dobrého na zahřátí z kuchyní našich babiček, třeba na víkendový výlet. Jeřabinku. A také povídání o měchu a jeho následnici, placatce.

Před 2 týdny 03:00

Vepřové maso v mléčné vomajdě

Z kuchyní našich babiček tentokrát vytáhneme krajáč, tedy nádobu na mléko a mléko přidáme k vepřovému masu.