- Podcasty
- Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Poslechněte si podcast: Indická kořenná míšeninka podle Pražské kuchařky Karolíny Vávrové z roku 1895
I když je pro mnohé přelom 19. a 20. století pravěkem, už tehdy městské hospodyně znaly mnohé cizokrajné koření, třeba jako kurkumu. Nejen o jejím původu, ale také o využití při vaření povypráví Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.
Pepřenky hnědé podle knihy Domácí cukrářství sester Kresbachových z roku 1910
S Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením nahlížíme do kořenek v městských kuchyních a nacházíme tam různé exotické koření. Například kardamom využijeme při přípravě pepřenek.
Hnědá silná polívka podle Magdaleny Dobromily Rettigové
Víte, že už v 19. století znaly hospodyně vývary v kostce? Potvrzují Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření a přidají recept na silnou polévku podle Rettigové.
Babiččina kuřata na paprice
V receptech našich babiček nahlížíme nejen do receptářů a starých kuchařek, ale i do dobového tisku. Tentokrát do Lidových novin z roku 1907. Tehdejší moudra Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření doplní receptem na kuřata na paprice.
Babiččina vepřová na divoko
Česká kuchyně má řadu skutečně původních pokrmů, Vladimíra Jakouběová s Jaroslavem Hořením některé připomenou a přidají recept na vepřovou na divoko.
Trdelník „nestaročeský“
Jen na málokteré akci typu trhů či poutí chybí trdelník. Často s přívlastkem staročeský. Jaký je jeho původ a jak trdelník pekly naše babičky?
Knedlíkové omelety
V receptech našich babiček se budeme věnovat knedlíkům, které, třeba jako svíčkovou, považujeme za typicky české jídlo. Jestli tomu tak je a jak připravit knedlíkovou omeletu, se dozvíme.
Babiččina svíčková na smetaně
Mezi nejoblíbenější omáčky patří svíčková. Podle ní se často hodnotí kuchařské umění. Svíčková se samozřejmě vařila i v dobách našich babiček, ale její původ není český.
Vepřová pečeně se zelím a knedlíkem
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření z babiččiných receptů vybrali vepřovou pečeni. Spolu s knedlíkem a zelím se považuje za českou klasiku. Je to ale opravdu původně český recept?
Vomajda se šťavelem a volským okem
V kuchyních našich babiček měly důležité místo bylinky. I takové, na které jsme už pozapomněli. Z dětství si ale možná pamatujete šťavel kyselý.
Babiččiny obklady z ptačince
V receptech našich babiček si připomeneme, že v kuchyních se připravovalo nejen jídlo, ale i různá oléčovadla. A k tomu se hodila řada bylinek. Jednou z hojně rozšířených byl a dosud je ptačinec.