Automatky
11. leden 2017

Poslechněte si podcast: Automatky s Laurou Janáčkovou: Životním úkolem ženy je vhodně zvolený partner

„To nejdůležitější, co žena musí za celý svůj život udělat, není kariéra, ale vhodně zvolený partner. Hloupé je, že se nám do toho plete zamilovanost. A většinou se...

18:31

Automatky

Vydává: Český rozhlas

Internet a přehršel informací bezstarostnému mateřství moc nepřispívá. Protichůdné názory na vás skáčou každý den a webové diskuse čtenářky často znejišťují. Předávání informací z generace na generaci dnes skoro neexistuje. Jak se potom máte rozhodnout, jestli „zabít“ dítě lepkem z bílého pečiva, nebo nechat zakrnět jeho jazykové svalstvo, když mu rohlík nedáte? I proto vznikl pořad Automatky.

Web

3. leden 2019 14:19

Automatky s profesionální chůvou: Evropské děti jsou lépe vychované než ty v USA

Jade Ryan se hned po střední škole rozhodla, že chce být chůva. Udělala si certifikovaný kurz a z rodné Austrálie nejdříve odjela pracovat do Velké Británie, následně do USA a Kanady a pak zamířila do Evropy. Posledních šest let pečuje o děti v Mnichově, které k jejímu překvapení přirozeně konzumují ovoce a zeleninu a jejich rodiče jsou překvapivě fajn.

27. prosinec 2018 31:39

Automatky s umělkyní Kačou Olivovou: Mateřský tělo je požehnaný a břicho je takovej dárek

Finalistka letošní Ceny Jindřicha Chalupeckého, nastupující pedagožka pražské AVU, kurátorka a performerka, jejíž umění se posledních šest let točí okolo mateřství, Kača Olivová den po vyhlášení vítěze Ceny Jindřicha Chalupeckého přijala pozvání do Automatek. A nikomu nevadilo, že nevyhrála.

18. prosinec 2018 16:05

Podnikání v mateřství je podnikání s jiným příběhem, říká Kateřina Piliarik v Automatkách

V České republice stále přibývá žen podnikatelek, které jsou před, na nebo po mateřské dovolené. Jednou z nich je i Kateřina Piliarik, matka tří dětí, která stojí za projektem Ani-Muk, kreativně-edukativní krabicí pro děti.

5. prosinec 2018 19:52

Automatky s Terezou Stehlíkovou: Po čtyřicítce si mateřství užívám mnohem víc

Vizuální umělkyně a vysokoškolská pedagožka žijící v Londýně Tereza Stehlíková navštívila Automatky v roce 2017. Tehdy jsme mluvily zejména o jejím globálním projektu 4Gen, který se zabývá psychogenealogií (biologickým propojením generací, kdy se rodově předávají pozitivní prožitky, ale i traumata) čtyř generací žen v jedné rodině. Tentokrát Tereza přivezla nejen informace o svém novém čtyřgeneračním ženském filmu, ale i druhou dceru, kterou porodila ve 43 letech.

1. listopad 2018 30:44

Automatky: Žádné kroužky ani ovoce pro děti. Proč českým samoživitelkám hrozí chudoba?

Dana Pavlousková před rokem založila neziskovou organizaci s názvem Klub svobodných matek a stejnojmennou facebookovou skupinu, kde se aktuálně sdružuje více než 7000 žen. V květnu letošního roku zaujala pozornost médií a veřejnosti výsledkem průzkumu Jak se žije matkám samoživitelkám v ČR. Dana Pavlousková přijala pozvání do Automatek.

5. září 2018 17:25

Automatky: Jaké to je být matkou na Novém Zélandu?

Automatky se po dlouhé letní pauze opět vrací s premiérovými díly. Celé září budeme v Automatkách cestovat s rodiči po celém světě. Začínáme s Češkou, která porodila dítě Samoanovi na Novém Zélandu. Můžete se těšit i na rozhovory s rodiči, kteří s dvouletým chlapečkem cestují po celém světě na všech možných dopravních prostředcích (včetně kola), s otcem, který je na rodičovské v Norsku, a s šéfredaktorkou RW Ivou Jonášovou, která letos jela na dovolenou do Afriky.

26. únor 2018 20:05

Automatky o rozvodu: Dřív lidé věřili, že je do manželství svedl Bůh. Co všechno je dnes jinak?

Rozvodová statistika se v České republice – a v západních zemích obecně – už roky výrazně nemění. Stále platí, že více než polovina sezdaných párů se rozvádí. Rozvod se stal tématem i pro Automatky, do kterých přijala pozvání psycholožka a terapeutka Pavla Koucká.

24. leden 2018 17:53

Automatky o Aeroškole: Nejsme filmová akademie, ale úspěch našich absolventů nás těší

Kino Aero slaví 20 let své novodobé existence. Poprvé bylo ale otevřeno už v roce 1933 za osobní účasti Lídy Baarové, Hugo Haase, Vladimíra...

10. leden 2018 21:04

Automatky s šéfredaktorkou Radia Wave: Po porodu jsem jako žena vyrostla ve všech směrech

Tři týdny po porodu se vrátila do práce, s partnerem založila vlastní rádio, učila na VOŠP, pracovala v České televizi a Českém rozhlase.

13. prosinec 2017 20:07

V životě nám schází skromnost, vděčnost a trpělivost, říká terapeutka pro rodiče Pavla Koucká

Už v roce 1969 přišel izraelský psycholog a dětský terapeut Haim Ginott s termínem helicopter parenting.