Automatky
14. prosinec 2016

Poslechněte si podcast: Automatky: Matky se musí naučit bojovat za své pracovní podmínky

Loni v prosinci jsme v Automatkách informovali o studii, ze které vyplývá celospolečenský negativní dopad nezaměstnanosti matek v České republice. Situace se za pos...

17:36

Automatky

Vydává: Český rozhlas

Internet a přehršel informací bezstarostnému mateřství moc nepřispívá. Protichůdné názory na vás skáčou každý den a webové diskuse čtenářky často znejišťují. Předávání informací z generace na generaci dnes skoro neexistuje. Jak se potom máte rozhodnout, jestli „zabít“ dítě lepkem z bílého pečiva, nebo nechat zakrnět jeho jazykové svalstvo, když mu rohlík nedáte? I proto vznikl pořad Automatky.

Web

3. leden 2019 14:19

Automatky s profesionální chůvou: Evropské děti jsou lépe vychované než ty v USA

Jade Ryan se hned po střední škole rozhodla, že chce být chůva. Udělala si certifikovaný kurz a z rodné Austrálie nejdříve odjela pracovat do Velké Británie, následně do USA a Kanady a pak zamířila do Evropy. Posledních šest let pečuje o děti v Mnichově, které k jejímu překvapení přirozeně konzumují ovoce a zeleninu a jejich rodiče jsou překvapivě fajn.

27. prosinec 2018 31:39

Automatky s umělkyní Kačou Olivovou: Mateřský tělo je požehnaný a břicho je takovej dárek

Finalistka letošní Ceny Jindřicha Chalupeckého, nastupující pedagožka pražské AVU, kurátorka a performerka, jejíž umění se posledních šest let točí okolo mateřství, Kača Olivová den po vyhlášení vítěze Ceny Jindřicha Chalupeckého přijala pozvání do Automatek. A nikomu nevadilo, že nevyhrála.

18. prosinec 2018 16:05

Podnikání v mateřství je podnikání s jiným příběhem, říká Kateřina Piliarik v Automatkách

V České republice stále přibývá žen podnikatelek, které jsou před, na nebo po mateřské dovolené. Jednou z nich je i Kateřina Piliarik, matka tří dětí, která stojí za projektem Ani-Muk, kreativně-edukativní krabicí pro děti.

5. prosinec 2018 19:52

Automatky s Terezou Stehlíkovou: Po čtyřicítce si mateřství užívám mnohem víc

Vizuální umělkyně a vysokoškolská pedagožka žijící v Londýně Tereza Stehlíková navštívila Automatky v roce 2017. Tehdy jsme mluvily zejména o jejím globálním projektu 4Gen, který se zabývá psychogenealogií (biologickým propojením generací, kdy se rodově předávají pozitivní prožitky, ale i traumata) čtyř generací žen v jedné rodině. Tentokrát Tereza přivezla nejen informace o svém novém čtyřgeneračním ženském filmu, ale i druhou dceru, kterou porodila ve 43 letech.

1. listopad 2018 30:44

Automatky: Žádné kroužky ani ovoce pro děti. Proč českým samoživitelkám hrozí chudoba?

Dana Pavlousková před rokem založila neziskovou organizaci s názvem Klub svobodných matek a stejnojmennou facebookovou skupinu, kde se aktuálně sdružuje více než 7000 žen. V květnu letošního roku zaujala pozornost médií a veřejnosti výsledkem průzkumu Jak se žije matkám samoživitelkám v ČR. Dana Pavlousková přijala pozvání do Automatek.

5. září 2018 17:25

Automatky: Jaké to je být matkou na Novém Zélandu?

Automatky se po dlouhé letní pauze opět vrací s premiérovými díly. Celé září budeme v Automatkách cestovat s rodiči po celém světě. Začínáme s Češkou, která porodila dítě Samoanovi na Novém Zélandu. Můžete se těšit i na rozhovory s rodiči, kteří s dvouletým chlapečkem cestují po celém světě na všech možných dopravních prostředcích (včetně kola), s otcem, který je na rodičovské v Norsku, a s šéfredaktorkou RW Ivou Jonášovou, která letos jela na dovolenou do Afriky.

26. únor 2018 20:05

Automatky o rozvodu: Dřív lidé věřili, že je do manželství svedl Bůh. Co všechno je dnes jinak?

Rozvodová statistika se v České republice – a v západních zemích obecně – už roky výrazně nemění. Stále platí, že více než polovina sezdaných párů se rozvádí. Rozvod se stal tématem i pro Automatky, do kterých přijala pozvání psycholožka a terapeutka Pavla Koucká.

24. leden 2018 17:53

Automatky o Aeroškole: Nejsme filmová akademie, ale úspěch našich absolventů nás těší

Kino Aero slaví 20 let své novodobé existence. Poprvé bylo ale otevřeno už v roce 1933 za osobní účasti Lídy Baarové, Hugo Haase, Vladimíra...

10. leden 2018 21:04

Automatky s šéfredaktorkou Radia Wave: Po porodu jsem jako žena vyrostla ve všech směrech

Tři týdny po porodu se vrátila do práce, s partnerem založila vlastní rádio, učila na VOŠP, pracovala v České televizi a Českém rozhlase.

13. prosinec 2017 20:07

V životě nám schází skromnost, vděčnost a trpělivost, říká terapeutka pro rodiče Pavla Koucká

Už v roce 1969 přišel izraelský psycholog a dětský terapeut Haim Ginott s termínem helicopter parenting.