Četkast
5. listopad 2021

Poslechněte si podcast: Audioservis je už 20 let samozřejmou součástí služeb ČTK

Multimediální servis ČTK obohatily na přelomu tisíciletí zvukové záznamy. Audiozpravodajství se ve zkušebním režimu rozjelo v roce 2000, o rok později ho ČTK zařadila do své standardní nabídky.
Na počátky audioservisu vzpomíná ve speciálním vydání Četkastu kulturní redaktor a četkařský pamětník Jiří Borovička, který v národní agentuře působil více než půl století.

21:29

Četkast

Vydává: Česká tisková kancelář

Zajímá vás historie, věda, technika nebo příběhy slavných? Můžete si je (a také mnoho jiného) poslechnout ve zpravodajském podcastu České tiskové kanceláře, který se jmenuje Četkast a který přináší přehled zajímavostí z uplynulého týdne. Jde o texty, které by vám neměly uniknout, i když třeba neplní hlavní stránky novin a webů. Jde o texty, u kterých si odpočinete.

Web

Před 2 týdny 51:13

Jak se vybírají vítězové Czech Press Photo? O zákulisí soutěže s Veronikou Souralovou a Petrem Mlchem

Jaké fotografie mají naději na úspěch v prestižní soutěži Czech Press Photo? Jaká bylo úroveň snímků v aktuálním ročníku? Jak funguje porota, jak dlouho se připravuje výstava oceněných fotografií a jak jí sluší Národní muzeum? A proč letos jednu z cen předával prezident? O tom všem a mnohém dalším v nejnovějším Četkastu mluví Veronika Souralová ze společnosti Czech Photo a předseda poroty Czech Press Photo Petr Mlch.

26. leden 2024 51:51

Expert na závislosti Mravčík: Svět bez drog je nereálný, prohibici je lepší nahradit regulací

Asi nejznámější prohibicí si prošly USA, kde začala platit v roce 1920. Požadované výsledky ale nepřinesla, a tak byla po 13 letech zrušena. Spojené státy ale nebyly jedinou zemí, která zákaz alkoholu vyzkoušela.
Může být prohibice úspěšná? Jak je na tom Česko s konzumací alkoholu a drog? Je marihuana škodlivější než lihoviny? A jak regulovat omamné látky? Nejen na tyto otázky odpovídal Viktor Mravčík, mezinárodně uznávaný odborník na drogové závislosti, zastánce „chytré prohibice“. Rozhovor vedl student žurnalistiky na FSV UK Branislav Vajdel.

16. leden 2024 51:37

Stejskal: Boj s dezinformacemi je úkolem médií, ne státu

Někdejší zahraniční zpravodaj ČTK, vedoucí zahraniční redakce, zástupce šéfredaktora a bývalý šéf multimédií ČTK Jan Stejskal vydal v nakladatelství Karolinum novou publikaci s názvem Udržitelné zpravodajství. Shrnuje v ní všechny své zkušenosti, které nasbíral za 45 let práce v národní zpravodajské agentuře. Proč knihu napsal a komu je určená? Jakým výzvám čelí současné zpravodajství a jaké je postavení novináře v éře sociálních sítí a digitalizace? Jak fungovalo zahraniční zpravodajství v totalitních 70. a 80 letech minulého století a jak se změnila agentura po roce 1989? U mikrofonu Stejskala zpovídal student žurnalistiky FSV UK Jakub Hříbek.

11. leden 2024 34:32

Vlivem klimatických změn bude rekordních teplot na Antarktidě přibývat, říká klimatolog Láska

V srpnu roku 2010 byla v Antarktidě satelitně naměřena nejnižší teplota na světě, minus 93,2 stupně Celsia. Rekord naměřili klimatologové v oblasti centrální Antarktidy. Proč má právě tato oblast potenciál teplotních rekordů v budoucnosti? Proč se liší hodnoty naměřené satelitně a pozemsky? A čím přesně se projevuje klimatická změna v polárních oblastech? Na téma klimatické změny v polárních oblastech odpovídá klimatolog z Masarykovy Univerzity v Brně, docent Kamil Láska. Epizodu Četkastu připravila studentka žurnalistiky na FSV UK Ema Dvořáková.

27. prosinec 2023 28:38

Političku na obálku Playboye? Bez problému, říká šéfredaktor české edice Vlado Olexa

Legendární časopis Playboy slaví letos v prosinci 70. let od svého prvního vydání s Marilyn Monroe na obálce. Rok po sametové revoluci vznikla i česká edice časopisu. „Playboy je fenomén,“ říká šéfredaktor české verze pánského měsíčníku Vlado Olexa.
Jak se mu podařilo udržet věrnou čtenářskou základnu i v době nepřející tištěným médiím, kterou neustál ani americký originál? Jaká obálka zajistí úspěch a proč na titulku Playboye „chlap prostě nepatří“? Zjišťovaly studentky žurnalistiky na FSV UK Emma Fousková a Adéla Čermáková.

19. prosinec 2023 28:35

Vyjednávání o přelomové dohodě o biodiverzitě bylo plné handlování a zákulisního tahání za nitky, říká český delegát

Před rokem se konala v kanadském Montrealu konference OSN o biodiverzitě. Dvoutýdenní vyjednávání přinesla průlomovou dohodu. Státy se zavázaly chránit minimálně 30 procent světové pevniny a moří. Média výsledek summitu hodnotila jako historický okamžik a zásadní průlom v ochraně životního prostředí na planetě.
Kam se svět posunul rok od uzavření dohody a proč by nás to mělo zajímat? Jak si stojí Česko? A jak vypadá zákulisí mezinárodní konference? Na to odpovídá člen české delegace Ondřej Běhan. Četkastem vás provedli studenti FSV Univerzity Karlovy Eliška Volencová a Šimon Muška.

11. prosinec 2023 13:58

Jsme v neustálém mediálním orgasmu, říká Karol Lovaš z FSV UK

V prosinec 1933 otevřel Československý rozhlas budovu na Vinohradské 12 (tehdejší Fochově třídě) a po deseti letech svého trvání otevřel novou kapitolu své historie. I po 90 letech si Český rozhlas drží přední místo mezi národními médii, i přes to, že ho za tu dobu potkalo mnoho překážek.
Jak se změnila úloha rozhlasu? Jak Český rozhlas reaguje na trendy nové doby? A jaká ho čeká budoucnost? Na to odpoví vysokoškolský pedagog na FSV UK specializující se na rozhlasovou žurnalistiku Karol Lovaš. Epizodu Četkastu připravily studentky žurnalistiky FSV UK Eliška Bervidová a Tereza Bartáková.

22. listopad 2023 24:55

Focení na polaroid naučit nejde, můžete jen předpokládat, jak se bude chovat chemie, říká zakladatel galerie Polagraph Nosek

V roce 1948 se v americkém Bostonu začaly prodávat první instantní fotoaparáty, které dnes známe jako polaroidy. Ty si i po 75 letech drží své místo mezi začínajícími i profesionálními fotografy. Používal je například Andy Warhol. Jak polaroidy fungují? V čem spočívá jejich kouzlo? Jaké typy instantních fotoaparátů dnes na trhu najdeme? Na to odpoví spoluzakladatel galerie Polagraph Tomáš Nosek. Epizodu Četkastu připravily studentky žurnalistiky FSV UK Kristýna Dobiášová a Tereza Holíková.

16. listopad 2023 22:19

Od frontální výuky fyziky k interaktivním vědeckým pokusům: Vědecko-technické centrum Techmania slaví 15. narozeniny

Udržitelnost, prevence zdraví, finanční či digitální gramotnost a kritické myšlení. To jsou témata, se kterými vědecké centrum Techmania v Plzni seznamuje širokou veřejnost už 15 let. Vědecké pokusy, interaktivní workshopy a zajímavé expozice si ročně prohlédne přes 200 tisíc dětí i dospělých. O kvalitně odvedené práci Techmanie svědčí i fakt, že jejich expozice vystavují i podobná centra v zahraničí.
Jak je možné, že se Techmanii daří návštěvníky lákat na mnohdy neatraktivní témata jako mohou být fyzika, chemie nebo třeba astronomie? A jak centrum pracuje například s nadprůměrně chytrými dětmi? Na to odpoví manažerka pro VIP partnery a zahraniční vztahy Kateřina Chábová z centra Techmania. Epizodu Četkastu připravila studentka žurnalistiky FSV UK Anna Pálová.

7. listopad 2023 39:35

Sociolog Sloboda: Česko je silně genderované, chybí nám intersex organizace

Narodí se dítě, u kterého nejde jednoznačně určit, zda je holčička či chlapeček. Rodiče a lékaři následně určí, co dítěti do rodného listu napíší a jakou operaci podstoupí, ale ono se za pár let může cítit úplně jinak. To jsou běžné praktiky, které však už deset let neplatí v Německu. Tam totiž, v jako první evropské zemi, začala 1. listopadu 2013 platit novela zákona, jež uznává takzvané třetí, neutrální, pohlaví.
Kolika lidem zákon od té doby pomohl? A kdy se Česká republika dočká něčeho podobného? Na to odpoví sociolog genderu a sexuality Zdeněk Sloboda. Epizodu Četkastu připravily studentky žurnalistiky z FSV UK Markéta Plšková a Kateřina Ebrlová.