Alarm
9. prosinec 2021

Poslechněte si podcast: Asociální stát v ČR #1: Dávky v hmotné nouzi slouží k trestání chudých a chudobu neřeší

První podcastový díl k reportážnímu cyklu (A)sociální stát se věnuje dávkám v hmotné nouzi. Jak je možné, že se nástroj, který má pomáhat těm nejslabším, pojí s restrikcemi a stigmatizací? Hosty podcastu jsou Alena Zieglerová a Jan Milota. Moderuje Veronika Pehe.

53:11

Alarm

Vydává: Alarm

Audio kanál online deníku Alarm. Poslechněte si podcasty o politice, kultuře, sportu, nebo urbanismu.
http://a2larm.cz/
https://eshop.denikalarm.cz/
https://www.darujme.cz/projekt/905
Společně tvoříme mainstream!

Web

Dnes 54:01

Město na uhel #1: Kdo nám zbořil starý Most?

Moderní historie Mostu vzbuzuje spoustu otázek. Včetně té, jak kdy mohl imperativ těžkého průmyslu přesvědčit dobovou veřejnost o rozhodnutí, které dnes vnímáme jako zcela neospravedlnitelné – tedy rozhodnutí o zboření historického středověkého města výměnou za těžbu desítek milionů tun hnědého uhlí. Ztotožnili se všichni tehdejší mostečtí obyvatelé s narýsovaným osudem starého Mostu? A jakou roli hrál fakt, že starý Most patřil po druhé světové válce mezi vylidněné a znovuosídlené Sudety? I tyto otázky si budeme klást v nové podcastové sérii Město na uhel.

V první epizodě historického podcastu Ester Klimecká s historikem Matějem Spurným mapují společenský kontext zboření starého města Mostu a postavení města nového. Nastiňují kontext města v 19. a 20. století – přestože o zboření celého města kvůli těžbě bylo rozhodnuto až v druhé polovině 20. století, v podcastu upozorňujeme na to, že uhlí pod městem bylo těženo už v průběhu 19. století. Matěj Spurný dokonce zmiňuje místní „urban legend“, podle které si pro sebe měšťané v nejhlubších mosteckých sklepích kutali uhlí údajně sami. V podcastu je také upozorněno na to, že dokonce i výběr lokality na úpatí kopce Hněvín pro vybudování exkluzivní mostecké čtvrti pro tehdejší městskou honoraci Zahražany pravděpodobně souvisel s dobovou těžbou hnědého uhlí.

V epizodě také mluvíme o tom, jakým způsobem bylo v padesátých letech 20. století o demolici města vyjednáváno mezi městským národním výborem a Severočeskými uhelnými doly a že ke konsenzu rozhodně nedošlo rovnou. „Vyuhlení“ města, tedy zboření města kvůli těžbě uhlí, ovšem bylo nakonec skutečně schváleno a starý Most se během šedesátých let 20. století postupně vylidňoval a boural. Místní byli stěhováni do nových, pohodlných a hygienických bytů v moderní zástavbě nedaleko lomu. Přestože je dnes vnímána likvidace historického města veskrze negativně, je v podcastu kladena i otázka, zda byl přesun obyvatel Mostu do moderního města mezi místními vnímán i pozitivně či dokonce s euforií.

Včera 16:51

Redneck #115: William F. Buckley Jr. a marný boj za čistší konzervatismus v USA

Když zmíníte americkou konzervativní revoluci a nástup takzvané „Nové pravice“, většina lidí si představí Ronalda Reagana. Jeho vítězství ve volbách roku 1980 by ale nebylo možné bez širšího konzervativního hnutí, které si v dekádách předtím prošlo hlubokou krizí – nejneslavněji v podobě prohry senátora Barryho Goldwatera ve volbách roku 1964. Kromě Reagana samotného má ale málokdo v historii tohoto obratu tak mytologickou roli jako William F. Buckley Jr.

Aktuální díl Rednecku shrnuje Buckleyho život. Jaké debaty vedou – na příkladu nového dokumentu The Incomparabre Mr. Buckley – američtí historikové o vlivu, který měl na konzervativní hnutí? Zkrotil skutečně konspirační bažiny nevábných organizací jako The John Birch Society, nebo je jen umně využil? Je nástup Donald Trumpa popřením Buckleyho konzervatismu, nebo jeho logickým vyústěním?

Před dvěma dny 52:02

Kolaps #129: Jan Motal - Nařčení z antisemitismus od některých lidí z ČT absolutně odmítám

Aktuálně českou společností hýbe analýza zpravodajství České televize. Tým z brněnské Masarykovy univerzity pod vedením mediálního teoretika Jana Motala zkoumal, jestli ČT v říjnu loňského roku reportovala vyváženě o dění v Gaze a v Izraeli. Ředitel ČT Jan Souček odmítl o výsledcích analýzy diskutovat veřejně a označil ji za podjatou. Nechal si tedy vypracovat novou studii od týmu z Fakulty sociálních věd UK, která už pro ČT vyzněla mnohem lépe. Co původní analýza na zpravodajství ČT kritizovala, k jakým závěrům dospěla a jak se její autoři dívají na postup vedení ČT? O tom jsme si v novém Kolapsu povídatli s etikem médií Janem Motalem.

► Líbil se vám tento díl Kolapsu? Podpořte jeho vznik: bit.ly/Chci_Dalsi_Kolaps
► Máte otázku nebo se chcete podělit o názor? Napište přímo redaktorům na kolaps@denikalarm.cz

► podcasty Alarmu nahráváme ve studiu Mr. Wombat
► sound mix Ondřej Bělíček
► znělka Jonáš Kucharský

Před třemi dny 12:01

Trh s bydlením selhal. Místo bydlení zajišťuje obří zisky developerům

Kdybychom řešili přístup k pitné vodě stejně jako k bydlení, všichni umřeme. Trh s bydlením vypadá jako obří lichva podporovaná státem.

► Líbil se vám tento díl Všichni tady umřeme? Podpořte vznik dalších dílů na Darujme.cz: https://www.darujme.cz/projekt/1205779
► Máte otázku nebo se chcete podělit o názor? Napište přímo Standovi na vsichnitadyumreme@denikalarm.cz
► postprodukce: Mikuláš Odehnal

Před šesti dny 53:23

Pay gap #23: Ženy v umění

Tato epizoda podcastu Pay Gap je speciální – nejen že Šárka s Lucií přivítaly zatím nejvyšší počet hostek, ale zejména proto, že se nahrávala živě v rámci konference Women in art.

Druhý ročník konference Women in Art pořádalo ve dnech 17. až 18. 4. 2024 kulturní centrum CO.LABS ve spolupráci s Institutem umění - Divadelním ústavem, KUMSTem - kreativním hubem Brno, Vizí Tance a Divadlem BARKA. Takové pozvání a příležitost k diskuzi s umělkyněmi o tom, jak se jim žije a tvoří, jsme si nemohly nechat ujít.

Téma pracovních podmínek žen a matek v kultuře a umění nedávno otevřela režisérka Daria Kascheeva a my jsme rády, že jsme mohly v debatě pokračovat i mimo filmový průmysl.

Pozvání do diskuse přijala zpěvačka, pianistka, písničkářka, autorka knihy Je všechno dobrý? Marie Kieslowski, tanečnice, choreografka, pedagožka a zakladatelka spolku Holektiv Andrea Vykysalá a Magdaléna Ševčík, vizuální umělkyně, která se věnuje abstraktní malbě, tvoří velkoformátové obrazy a hravé instalace na témata spojená s lidskou duší.

Podpořte vznik knížky Kratší konec provazu, na které právě pracujeme. Sledujte nás na sociálních sítích – již brzy spustíme kampaň. Už teď nám ale můžete posílat své nápady a náměty: co vám například v minulých dílech podcastu chybělo a o čem byste chtěli v knížce číst?
Stále nás zajímají vaše názory a zkušenosti, ale i dotazy, nejen k tématu dnešní epizody, ale obecně z pracovního života. Dejte nám vědět na sociálních sítích nebo na e-mailu paygap@denikalarm.cz.

Podcast vzniká s podporou české pobočky nadace Friedrich-Ebert-Stiftung.

Před týdnem 47:57

Studio Alarm: „Zelené nemusím přesvědčovat, proč řešit klimatickou krizi,“ říká Johanna Nejedlová

V předvolebním speciálu Studia Alarm budeme zpovídat lídryně a lídry některých stran kandidujících do Evropského parlamentu. Do úplně prvního rozhovoru za námi dorazila lídryně kandidátky Zelených Johanna Nejedlová, kterou znáte také jako ředitelku neziskové organizace Konsent zaměřující se na prevenci sexuálního násilí. Proč se rozhodla kandidovat do Evropského parlamentu? Jaký je její vztah ke straně Zelených a co od nadcházejících voleb očekává?

Podpořte vznik Studia Alarm:
https://www.darujme.cz/podporuji-mostecko-alarm

Před týdnem 18:37

Redneck #114: Z naděje republikánů ve spojence demokratů: Jak Johnson zachránil peníze pro Ukrajinu?

Když se loni v říjnu do čela Sněmovny reprezentantů dostal relativně neznámý Mike Johnson, mnoho lidí se obávalo, že to může znamenat konec americké podpory pro Ukrajinu. Právě Johnson totiž v minulosti pravidelně hlasoval proti předchozím várkám pomoci. Po půl roce handrkování je ale vše jinak.

Jak to, že se z konzervativního Johnsona nakonec vyklubal blízký spojenec demokratů? Jakou roli ve všem sehrál Donald Trump? Nejsou zvěsti o exprezidentově odporu vůči Ukrajině přehnané? A nepřijde teď kvůli tomu všemu Johnson o funkci?

Před týdnem 53:32

Studio Alarm: Zrušme přijímačky a vůbec všechny zkoušky

V Česku opět proběhly přijímací zkoušky na střední školy. Každoroční závod o to, které děti budou mít právo na vzdělání a které nikoliv, zatím nemá své vítěze ani poražené, ale je opatřen novým elektronickým systémem.

Ve Studiu Alarm diskutovali redaktoři Eva Klíčová, Standa Biler a Saša Uhlová o letošních přijímacích zkouškách na střední školy. Kromě skutečnosti, že český vzdělávací systém nemá dost kapacit, aby poskytoval potřebné vzdělání všem dětem, je tu ještě celá další řada okolností, které by vyžadovaly zásadní reformu, aby škola děti skutečně připravovala na život v současné společnosti. Například učňovské školství je mnohdy jen odkladiště dětí někam, kde mají strávit nějaké roky, ale nic podstatného se tam pro výkon povolání, které často ani dělat nechtějí, nenaučí. Skandální je i skutečnost, že pro děti s postižením systém často nenabízí vůbec nic, kromě ponižujících přijímacích zkoušek. Jakkoliv všechny politické reprezentace tvrdí, že je pro ně vzdělání priorita, na stavu českého vzdělávacího systému se to za poslední dekády nijak neprojevilo.

Podpořte vznik dalších dílů a chod redakce Alarmu!
www.darujme.cz/podporuji-mostecko-alarm

Před týdnem 42:48

Debata PřeMostění - Jak uživit kulturu v regionech?

Jak zajistit, aby živá kultura v regionech byla schopná přežít? Alarm Mostecko ve spolupráci s divadelním festivalem Přemostění uspořádal debatu o tom, jak je to s penězi a politikou v kulturní sféře.

Jakou roli má živá kultura v Mostě, proč bychom měli usilovat o to, aby prosperovala, a jak se na pozici živé kultury podílí podmínky jejího financování? I o tom proběhla 3. dubna nahrávaná debata s Pavlem Skálou (divadelní festival PřeMostění), Filipem Nuckollsem (Městské divadlo v Mostě), Jiřím Řehákem (náměstek hejtmana Ústeckého kraje pro kulturu a památkovou péči) a Ester Klimeckou (Alarm Mostecko) na divadelním festivalu PřeMostění.

Před týdnem 14:31

SPD měla sjezd. Předsedou zůstává Putinův spojenec Tomio Okamura

Předsedu SPD podpořili dva bývalí čeští prezidenti. Miloš Zeman přijel osobně, viditelně šťastný, že ještě někoho zajímá.

► Líbil se vám tento díl Všichni tady umřeme? Podpořte vznik dalších dílů na Darujme.cz: https://www.darujme.cz/projekt/1205779
► Máte otázku nebo se chcete podělit o názor? Napište přímo Standovi na vsichnitadyumreme@denikalarm.cz
► postprodukce: Mikuláš Odehnal