ArtCafé
NejnovějšíVčera

Poslechněte si podcast: Kdyby nebylo – blízkosti a vztahy

Píšící audiovizuální umělkyně Simona Koutná stojí za knihou Of Dogs and Daughters, kde se spolu s dalšími autorkami zabývá blízkostí, vztahem matky a dcery, pozicí náhradnice i příběhem Sto a jedno dalmatince. Galeristka Andrea Hoffman Nečasová působí v galerii ARTO.TO v Uhelném mlýně v Libčicích nad Vltavou, kde letos věnovala tématu vztahů tři výstavy: Sdílená blízkost, Kdyby nebylo a nyní I am not 1 You are not 2.

42:00

ArtCafé

Vydává: Český rozhlas

Objevujte témata a osobnosti mimo hlavní kulturní proud.

Web

Před třemi dny 48:42

Let It Grow Again! Na Hluboké vystavují desítky stromů

Strom jako společenská bytost, němý posluchač, nositel nadpřirozených schopností. Z vídeňského Belvederu se do Alšovy Jihočeské galerie přesunula unikátní výstava Let It Grow Again! věnovaná reflexi stromu v umění. Kurátorsky ji připravil Miroslav Halák, k vidění je na ní i artefakt slovenské umělkyně Helen Tóth. V ArtCafé je doplnil ředitel galerie Aleš Seifert. S Hanou Slívovou mluvil i o nové galerijní budově.

Před šesti dny 44:37

Slunce na peřinách. Vychází první LP Jiřího Bulise

Komplikovaná, zádumčivá osobnost, která toužila po životní harmonii, ale nevěděla, jak na ni. Také zábavný společník, skvělý skladatel, pianista a zpěvák, v jehož písních se pravidelně zastavoval čas. Bulisovi vychází první LP, které jeho dcera Lucie pojmenovala optimisticky Slunce na peřinách. O Bulisovi, ale také o její cestě za divadlem, hudbou a profesí zdravotního klauna s ní v ArtCafé mluvila Hana Slívová.

Před týdnem 49:20

Irina Andreeva: Absolutní oddanost divadlu

Divadelní performerka, režisérka a zakládající členka Teatru Novogo Fronta Irina Andreeva zemřela letos ve věku nedožitých 59 let. Na tuzemské nezávislé scéně působila více než 35 let a významně ovlivnila zejména obor fyzického divadla. Jak a čím přišli do ArtCafé přiblížit teatrolog a publicista Vladimír Hulec a divadelní producent a režisér Jakub Vedral. Pořad připravila Hanka Malaníková.

Před týdnem 42:14

Osamělý námořník Adrian T. Bell musí někam patřit

„Už mi není dvacet,“ ohrazuje se v rozhovoru pro ArtCafé britský hudebník Adrian T. Bell. Už čtvrtstoletí žije na pražských Vinohradech, kde se potkal s Ondřejem Bambasem. Kromě novinky probírali společně i s Martinem Přikrylem návrat post-punkových The Prostitutes, kteří pracují na novém materiálu.

Před týdnem 33:05

Dreampopová kapela teepee ve svitu modrého úplňku

„Hudba je pro nás určitý způsob terapie,“ říká dvojice teepee, která se připomíná třetím albem Blue Moon Rising. Přináší na něm osobně laděné texty, které odráží překotné období obou členů. Tereza Lavičková a Miroslav Patočka během uplynulých čtyř let řešili stěhování frontmanky do Berlína, rozchody, covid i úmrtí blízkých. Jak se německá metropole odráží v náladě alba? Jak se skládá hudba k feministickému pornofilmu? I na to se teepee v ArtCafé ptal moderátor Tomáš Klement.

Před týdnem 47:39

Jak na bolavé vNitro?

Z ulice nikdo nepozná, že v domě v Hybernské 2 probíhaly desítky let výslechy. Právě do místností a cel využívaných SNB zasadily 4+4 dny v pohybu výstavu inspirovanou historickými událostmi i snahou o uzdravení ran z minulosti. V čem je podle kurátorky Kristýny Hájkové silné mladé autorstvo? A jak se v dramaturgickém střehu drží tři desítky let spoluzakladatel festivalu Pavel Štorek? Ptala se Hana Slívová.

Před 2 týdny 37:41

Neviňátko ze Sudet - Hana Stinka Lundiaková

Se spisovatelkou a hudebnicí Hanou Lundiakovou a vydavatelem, knihkupcem a hudebníkem Josefem Jindrákem o knihách, nahrávání v USA u Steva Albiniho i o situaci a změnách na trhu s knihami a deskami. O zdánlivém chaosu a hledání systému v životě naplněném mnoha činnostmi.

Před 2 týdny 48:31

Jak dostat kapelu do klubu? Covid rozšířil konkurenci, důležitá je výdrž, aktivita i kvalitní fotky

Dnes musí umělci točit videopozvánky, někteří promotéři pak publikum raději rovnou zvou přes sms. Proč je pro kluby výhodné sdružovat se? A proč zájemcům o koncertování nestačí jen napsat e-mail? V den startu brněnské hudební konference ReConnect a klubového festivalu BATCH o tom Hana Slívová mluvila s dramaturgy Jiřím Malenovským (Vegalité) a Tomášem Poprikem (Kafara) a agentkou Hanou Podhorskou.

Před 2 týdny 32:42

Anki: Spokojený raper, co místo do klubů chodí po horách

Spokojený raper hovořící o rodině a bezpečí, který se rád toulá po horách? Ne, není to nesmysl. Anki je na svém novém albu spokojený a jde mu to k duhu. S čerstvým album I Want to Feel Safe cílí na bezpečí a klid, nepřekvapí tedy, že se necítí být součástí domácí rapové scény. Vystupuje spíše s indie skupinami jako Dukla nebo Post_hudba. Navíc rád sbírá houby a chystá se improvizovat s vietnamskými tradičními nástroji.