Archiv Plus
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: Podzim 1954 v rozhlasovém vysílání: S radostí k volbám a do fronty na maso

Přesně 97,89 procent hlasů – tolik získala v československých „volbách“ v listopadu 1954 jediná komunistickou stranou povolená kandidátka. Je to hodně? Daleko zajímavější je údaj, kolik lidí hlasovalo proti. I o tom se bude hovořit v pořadu Archiv Plus věnovaném událostem podzimu 1954.

23:59

Archiv Plus

Vydává: Český rozhlas

Přibližujeme to nejzajímavější, co nabízí zvukový archiv Českého rozhlasu.

Web

Před týdnem 23:38

Ludvík Svoboda. Generál, který bojoval; prezident, který vyjednával

Válečný hrdina i prezident normalizace. Komunista komunisty zavržený a dokonce vězněný. To vše byl Ludvík Svoboda, muž, který by možná v jiné době nebo v jiné zemi byl medailemi ověnčeným vojákem. 20. století uprostřed Evropy ale rozhodlo jinak. Stal se prezidentem dějinných protikladů.

Před 2 týdny 23:50

Václav Kaplický, autor Kladiva na čarodějnice, rád stál mimo hlavní proud

Nakladatelský redaktor a spisovatel Václav Kaplický (1895–1982) za války sloužil v československých legiích v Rusku. Do literatury se natrvalo zapsal svým románem Kladivo na čarodějnice (1963), který o šest let později zpopularizoval film Otakara Vávry. Kaplický ale poprvé zaujal už roku 1936, a to románem Gornostaj, který polemizoval s tehdejší legionářskou literaturou.

Před 2 týdny 29:30

Ronald Reagan byl mužem se srdcem kovboje

Tehdy už 40. prezident Spojených států amerických Ronald Wilson Reagan (6. února 1911 až 5. června 2004) vykonával svou funkci v letech 1981 až 1989. V tomto postavení se svým zásadním postojem výrazně zasloužil o rozklad Sovětského svazu a pád komunismu ve střední a východní Evropě.

Před 2 týdny 25:26

K domovu pohleď, Jamesi Cartere aneb Prostý muž z lidu prezidentem

Tak zněl název studie americké komunistické strany z roku 1977, citované naší dobovou propagandou. James Earl Carter jr. byl zvolen 39. prezidentem Spojených států amerických na konci roku 1976. Do úřadu nastoupil 20. ledna následujícího roku. I jako prezident používal svou přezdívku Jimmy.

Před 3 týdny 23:41

Archiv rozhlasu v Brně: propaganda i výzva k odsunu Němců

Musel to být šok pro české posluchače, když se po dvaceti letech existence Československa začala v době protektorátu linout z brněnských rozhlasových vysílačů německá propaganda. V němčině i v češtině. To druhé bylo možná ještě bolestivější.

20. září 2024 23:55

„Když nemůžu psát, tak nežiju.“ Josef Škvorecký si zvolil život v Kanadě

„Já jsem spisovatel, a když nemůžu psát, tak vlastně nežiju,“ prohlásil Josef Škvorecký a zůstal po roce 1969 v Kanadě. Díky němu mohly psát desítky dalších zakázaných československých literátů. Sám patřil k našim nejoblíbenějším spisovatelům a nezměnilo se to ani po emigraci. Ačkoliv komunistický režim by jej nejraději vymazal nejen z čítanek, jak připomíná pořad Archiv Plus.

13. září 2024 23:28

Kdo je to di Capri, odchod syna Pektusanu, dopadení Carlose a co ukradl generálmajor Bárta

Rozhlasové noviny, tedy hlavní zpravodajská relace se na začátku července pravidelně zabývaly dvěma událostmi. Tou první byl 12. všesokolský slet, který se konal po vynucené šestačtyřicetileté přestávce. Hostil ho strahovský stadion, kde vystoupilo asi 23 tisíc cvičenců.

6. září 2024 25:29

Waldemar Matuška už s námi není 15 let. Připomeňte si unikátní rozhovor Tak páni, dámy – a balím!

Byla to tehdy pro socialistické Československo rána: Waldemar Matuška (2. července 1932 – 30. května 2009) zůstal na přelomu srpna a září 1986 ve Spojených státech. Zaskočil mnohé z fanoušků i dohasínající Husákův režim. Poslechněte si ukázky z unikátního rozhovoru o emigraci, který Matuška poskytl ve Spojených státech.

30. srpen 2024 24:00

Patálie se Slovenským národním povstáním a sovětské poválečné vize

K málokteré historické události se váže tolik dezinformací a mýtů jako ke Slovenskému národnímu povstání. Předběžná jednání o vojenské pomoci povstalcům už minimálně rok předem vedl se spojenci z Londýna prezident Beneš.