Archiv Plus
NejnovějšíPřed čtyřmi dny

Poslechněte si podcast: Všesokolské slety aneb Mystéria demokracie

Historie společných sokolských cvičení, známých jako slety, se začala psát v roce 20. výročí založení Sokola. Pod heslem Tužme se! se první sokolský slet odehrál na Střeleckém ostrově v Praze v červnu 1882. Tisíce diváků tehdy přihlížely sestavám, z nichž obzvláště zaujala prostná pod vedením samotného Miroslava Tyrše.

25:13

Archiv Plus

Vydává: Český rozhlas

Přibližujeme to nejzajímavější, co nabízí zvukový archiv Českého rozhlasu.

Web

Před týdnem 23:59

Jaro 1994: Premiérova maminka bez rozhlasu. Polít se benzínem je lepší, než čekat na hranicích

Setkání sedmi středoevropských prezidentů v Litomyšli, soukromá cesta chilského diktátora Augusta Pinocheta do Čech, anebo návštěva britského prince Charlese patřily mezi zpravodajsky nejvíc zpracované události jarních měsíců roku 1994.

Před 2 týdny 23:51

Julius Firt, blízký přítel Karla Čapka a mnoha dalších spisovatelů

Před 45 lety, 27. května 1979, zemřel v mnichovském exilu politik, publicista a nakladatel Julius Firt. Dnes neprávem zapomenutá osobnost. Výrazná postava meziválečného literárního života a později první Čech, který Američanům pomáhal budovat Rádio Svobodná Evropa.

Před 3 týdny 23:36

Člověk nikdy neví, jak má vyměřený čas… Marie Uchytilová věnovala pomníku lidických dětí dvacet let

Dětské postavy v nadživotní velikosti, které shlížejí v houfu na prázdnou lidickou pláň, připomínají 82 místních dětí zavražděných v roce 1942 nacisty. Ale jejich pomník vyjadřuje ještě mnohem víc. Podle představ Marie Uchytilové, autorky sousoší, jde o symbolické ztvárnění všech dětských obětí druhé světové války. Bylo jich dohromady třináct milionů.

31. květen 2024 24:00

Jak jsme přivítali soudružku Davisovou

Když v září 1972 přijela do Československa levicová aktivistka Angela Davisová, prezentoval ji tehdejší režim jako ženu, která byla americkou buržoazní justicí křivě obžalována ze spoluúčasti na únosu a vraždě a nakonec díky mezinárodní kampani osvobozena. Byla to tehdy velká událost.

31. květen 2024 24:00

Americká komunistka Angela Davisová procestovala počátkem 70. let celou východní Evropu

Jak byla přijata u nás? Připomene to pořad Archiv Plus.

30. květen 2024 36:33

Politika a sport: Věra Čáslavská a její cesta na Olymp

Gymnastka, která získala řadu zlatých medailí a stala se jedním ze symbolů roku 1968. To byla Věra Čáslavská.

24. květen 2024 23:54

Válečný rok 1944. Rozhlas vysílal o atentátu na Adolfa Hitlera a o výročí narození Bedřicha Smetany

První polovina válečného roku 1944 zahrnovala několik událostí, které se staly zásadními pro další vývoj konfliktu. Spojenci se vylodili v jižní Itálii a za několik měsíců osvobodili Řím. Na východní frontě byla ukončena blokáda Leningradu a Sověti připravovali největší operaci vojenské historie s krycím názvem Bagration.

17. květen 2024 23:35

Redaktor Gel hlásí z Norimberka

Na jeho reportáže z Norimberského procesu si rozhlasu stěžovali majitelé restaurací, protože v čase jejich vysílání zely lokály prázdnotou. Dostali radu: „instalujte do restaurací rádio“. Reportér František Gel odvysílal z Norimberka od listopadu 1945 do října 1946 přes 800 reportáží.

10. květen 2024 23:37

Konec druhé světové války patřil před rokem 1989 k nejpřepisovanějším obdobím našich dějin

Je přelom dubna a května 1945. Němečtí oficíři si balí kufry, kolaboranti rovněž tak. Z východu přichází Rudá armáda, ze západu Američané. Protektorát Čechy a Morava má před sebou už jen několik dní. A Prahu čekají dramatické a pamětihodné dny květnového povstání.