Prolomit vlny
26. říjen 2022

Poslechněte si podcast: Aplikace BeReal je sociální hit roku. Zvládne své problémy, nebo ji spolkne konkurence?

BeReal je největší hit mezi sociálními sítěmi letošního roku. Aplikace má jednoduchý princip: jednou denně vám ve víceméně náhodný čas přijde notifikace a vy máte během dvou minut vyfotit, co právě děláte – bez přikrášlování. BeReal se tak snaží kontrovat vyumělkovanost konkurenčních sítí v čele s Instagramem. Zvládne ale nápor nových uživatelů?

03:26

Prolomit vlny

Vydává: Český rozhlas

Glosář Radia Wave. Osobní komentáře k čemukoli, co nás praští přes nos.

Web

Před 2 týdny 03:41

Americký fastfood chce nabízet vám a vašim přátelům burger za jinou cenu. Projde mu to?

Americký fastfoodový řetězec Wendy’s si zavařil problém. V uplynulých týdnech oznámilo vedení restaurace, že chce začít experimentovat s pružnými cenami. Setkali se s odporem a teď své plány přehodnocují.

Před 3 týdny 05:04

AI video zaplaví web brakem. K ničemu jinému ho nepotřebujeme

Nové schopnosti AI generátorů textu a obrazu opakovaně vyvolávají nadšení i obavy. Ani sebezajímavější AI video ovšem stále nedokáže přesvědčivě odpovědět na otázku, k čemu tyto technologie vlastně potřebujeme a kde jsou hranice jejich možností.

19. únor 2024 05:18

Zapatlaná Mona Lisa, blokované silnice, přilepení lidé. Aktivismus, který funguje, i když lidi štve

Protesty klimatických aktivistů a aktivistek narušující běžný chod společnosti se v posledních letech stupňují a vzbuzují vášně. V české debatě máme tendenci je vnímat jako pomatené zélóty odtržené od potřeb a názorů „obyčejných lidí“, kteří se jen chtějí dostat do práce včas nebo v galeriích v klidu obdivovat největší umělecká díla naší civilizace. Míra veřejné podpory ale reálný efekt těchto protestů neurčuje.

12. prosinec 2023 03:30

Spotify odírá muzikanty a vyhazuje zaměstnance. Hudba má starého pána v novém kabátě

Doby, kdy se Spotify mohlo tvářit jako zachránce hudebního průmyslu, jsou dávno pryč. Nejnovější škrty jen potvrzují, že firma myslí na zisky, ne na tvůrce.

6. prosinec 2023 04:30

Když jsou výplaty fér, není důvod o penězích mlčet. Evropa otevírá debatu o mlčenlivosti v práci

O výplatě se nemá mluvit. Nejde jen o to, že by bylo nevychované chlubit se svými výdělky. Všichni už jste nejspíš slyšeli o doložce mlčenlivosti. Možná byla součástí pracovní smlouvy, možná jste ji podepisovali na samostatném papíře. Dost možná vám zaměstnavatel mlčenlivost přikázal, aniž by váš souhlas vyžadoval.

29. listopad 2023 06:17

Nešlo jenom o školy, tahle stávka byla politická. Není na tom ale nic špatného

Pondělní stávka ve většině základních a středních škol a stovkách firem ukázala, že se pracující v Česku konečně začínají domáhat svých práv kolektivně a ve vzájemné solidaritě. Další vývoj situace ale závisí na tom, zda veřejnost pochopí, že stávky nemohou být nepolitické.

22. listopad 2023 05:58

Hořké výročí argentinské demokracie. Do čela státu usedne estrádní ekonom s extrémními názory

Nedělní prezidentské volby v Argentině vyhrál s necelými 56 % ultrapravicový kandidát Javier Milei. Porazil tak středolevicového kandidáta Sergia Massu. Hegemonie projektu Kirchnerismu po 16 letech končí vítězstvím outsidera, který je občas nazýván El Loco – šílenec. Země, kde inflace už dávno přesáhla 100 % a 40 % společnosti žije pod hranicí chudoby, ukázala, že chce změnu za každou cenu. Prezidentem se stane libertarián Milei a nezabránili tomu ani místní Swifties.

11. říjen 2023 04:30

Nejdřív policie, teď soudce. Měli by pomáhat obětem, místo toho si dělají ze znásilnění legraci

„Obžalovaný, chcete říct něco na svoji obhajobu?” ptá se soudce muže, který v noci v parku znásilnil kolemjdoucí. „Kdybych u sebe měl baterku, tak by se to nestalo,“ odpovídá on. I takovéhle vtipy zařadil předseda Nejvyššího soudu do své prezentace o profesní etice. Po policejním prezidentovi je to druhá osoba, která by měla veřejnosti ukazovat, že sexuální násilí je vážný problém. Místo toho ho bagatelizuje.

5. říjen 2023 04:15

Práce z lásky je pořád jenom práce. Měli bychom ji tak brát

Ne nadarmo se říká, že práce je lék. Ve svém vlastním životě jsem se opakovaně dostala do situace, kdy ponořit se do obrovského množství úkolů, termínů, schůzek, článků a školení bylo jednodušší, než se zabývat čímkoli, co mě v tu chvíli reálně trápilo. A není to ani tak dávno, když jsem sama sebe naposledy slyšela říkat, že tolik pracovat má smysl, protože práce se na tebe – na rozdíl od některých lidí – nevykašle.

7. září 2023 04:17

Letní přemítání nad ještěřím a mateřským mozkem

Ve vesničce v podhůří Orlických hor, kam jezdím od dětství trávit léto, visí od června na obecní nástěnce výzva - nenapouštějte bazény, nezalévejte, ve vedlejších dvou vesnicích už musí vodu dovážet. Varování zůstává bez velkého efektu - nikdo se nechce omezit jako první, když voda ještě stále teče. Lidský mozek se do současné podoby vyvíjel tisíce let, na aktuální výzvy 21. století ale zdá se nestačí.