Nespavci
28. únor 2023

Poslechněte si podcast: Ambientní skladba k pátému dílu Nespavců

Mladého sportovce a analytika Honzu trápí probouzení uprostřed noci a je pro něj těžké znovu usnout. On se však nevzdává a snaží se najít řešení. Jedním z koníčků, který ho nabíjí, jsou filmy a příběhy. Ozvěnu dramatických zvratů, filmových katarzí a cinematických ploch uslyšíte i v ambientní kompozici od zvukového umělce Stanislava Abraháma, která jeho příběh doprovází.

40:42

Nespavci

Vydává: Český rozhlas

Nespavci je autorská podcastová série Magdaleny Hejzlarové o nespavosti a jejích paradoxech. Sama s ní má letitou zkušenost, i proto se v šesti epizodách vypravuje za lidmi, kteří se se spánkovými potížemi také potýkají. Jejich příběhy jsou často spíš o cestě, než o jednoduchém řešení. Pracují, studují, tančí, starají se o děti. Pravidla spánkové hygieny znají i pozpátku a spánek pořád nikde. Všechny je spojuje velká vnitřní síla a odhodlání se svému nespaní postavit čelem.

Web

15. březen 2023 36:59

Postel by neměla být bitevní pole, říká spánková psycholožka Karolina Janků

„Tlaku na výkon spánek uniká, slova jako boj či úsilí ten tlak ještě zvyšují. Lidé se ale nemusí cítit bezmocní. V terapii pracujeme i na rozpoznávání toho, co u spánku ještě vůli ovlivnit můžeme a kdy je už snaha kontraproduktivní,“ říká spánková psycholožka a terapeutka Karolina Janků v závěrečném doprovodném rozhovoru Magdaleny Hejzlarové a Karolíny Davidové k podcastu Nespavci.

7. březen 2023 40:46

Ambientní skladba k šestému dílu Nespavců

Klára nespí několikrát do týdne. V posteli se ale nepřevaluje a nezoufá si, vstane a jde něco dělat. Ze všeho nejraději v noci peče koláče a dokáže z toho mít i radost... Ambientní skladba od zvukového umělce Stanislava Abraháma přebírá zvukovou štafetu Klářina příběhu a noří posluchače hlouběji do zvuků praskajícího ohně, mísení ingrediencí a vůně koláče.

7. březen 2023 24:28

Nespavost mi toho hodně dala. Učí mě být sama se sebou, mám na to v noci hodně času, říká Klára

Klára nespí několikrát do týdne. V posteli se ale nepřevaluje a nezoufá si, vstane a jde něco dělat. Ze všeho nejraději v noci peče koláče a dokáže z toho mít i radost. Ráno se pak necítí unavená. I přesto by se raději viděla v posteli a cítí, protože v dlouhém horizontu spát potřebuje. Vrátí se do jejího života spánek?

28. únor 2023 24:15

Spánek je odměna, ne úkol, říká analytik Honza, kterého trápí noční probouzení a opětovné usínání

Honza je mladý muž, analytik a sportovec. Je cílevědomý a pečlivý a jako mnozí z nás by v životě chtěl všechno dělat dobře. I spát by si přál dobře, jenže to se mu zrovna moc nedaří. Co když je jeho problém právě ta snaha? „Spánek beru jako úkol, který bych měl splnit, a když se to nedaří, tak jsem z toho hodně nervózní.“ Honza se nevzdává a hledá dál.

21. únor 2023 40:19

Ambientní skladba ke čtvrtému dílu Nespavců

„Jsem introvert, ale občas, když se cítím hodně sama, chodím na procházky a pozoruju z výšky světla města a dálnice. To mě nabíjí,“ říká Stázka, která odmalička žije s odlišným spánkovým nastavením, než jaké vyžaduje společnost. Také ambientní skladba, která je druhou částí čtvrtého dílu Nespavců, bere posluchače na noční procházku a obklopuje ho světlem ve tmě, ruchem i tichem.

21. únor 2023 20:53

Učitelé si mysleli, že jsem líná. Radši bych spala ve dne, říká studentka Stázka o posunutém režimu

„Noc je chvíle, kdy jsem sama se sebou a je mi v ní dobře.“ Stázka se ostatním příběhům trochu vymyká. V noci je nejraději vzhůru a spala by radši ve dne. Co se stane, když se naše osobní nastavení dostane do tak velkého rozporu s tempem společnosti?

14. únor 2023 40:25

Ambientní skladba ke třetímu dílu Nespavců

Nahlédněte do dobrodružného světa nespavce Jirky i v ambientní kompozici, která je součástí třetího dílu série. Je složená z nahrávek, které cestovatel na svých expedicích pořídil. Posluchači prochází dalekou krajinou, slyší zpívat muezziny, sedí mezi školáky v Ugandě nebo nasedají na rumunský vlak. Postupně jsou hudbou odváděni do světů méně konkrétních, až se nakonec octnou tváří v tvář stříbrné kosmické poušti.

14. únor 2023 20:58

Nespavost nepřechlastáš. Zdravému životním stylu ale všechno obětovat nejde, říká cestovatel Jirka

Jiří je dobrodruh. Jako novinář a dokumentarista cestuje po celém světě, upozorňuje na citlivá témata a věnuje se duševnímu zdraví. Má pro to své důvody. Jako malému mu bylo diagnostikované ADHD a celý život se s ním učí vycházet. Stejně jako se svojí nespavostí, která je s tím vším úzce spojená.

7. únor 2023 40:22

Ambientní skladba ke druhému dílu Nespavců

Imaginace, hloubka a příroda, to je téma ambientní skladby, která doprovází příběh Martiny. Uslyšíte zpěv ptáků, bubnující déšť, valící se vody i hluboký a klidný ponor do ticha.