Alex a host
Včera

Poslechněte si podcast: Za noční návštěvy lednice může emoční hlad. Je potřeba mít emoce pod kontrolou, říká Petr Havlíček

Petr Havlíček se více než 30 let věnuje výživě a zdravému životnímu stylu. Radí, pomáhá, motivuje. Jak by měla vypadat zdravá večeře a platí stále jíst pětkrát denně? Jak moc nás formuje střevní mikrobiom?

28:58

Alex a host

Vydává: Český rozhlas

Rozhovory s osobnostmi.

Web

Dnes 27:16

Drbna Nyklová z Ulice měla háčkovat dečky pod kytičky, říká o roli Jaroslava Obermaierová

Zahrála si v desítkách filmů a mnoha televizních seriálech. Neméně nabitý je i její seznam dabingových rolí. Jejím hlasem promlouvá například Whoopi Goldbergová. Za dlouhodobé mistrovství v dabingu dostala cenu Františka Filipovského.

Před pěti dny 27:38

Šanson je mi blízký. Mám i spoustu neprvoplánově popových písniček, říká Petr Kotvald

Petr Kotvald byl idolem dívek a žen v 80. a 90. letech. Několik let vystupoval s Hanou Zagorovou a Stanislavem Hložkem. Pak se trhnul a jeho sólová kariéra byla a stále je úspěšná. Nedávno představil svůj nový videoklip a chystá několik koncertů.

Před šesti dny 28:55

Před první klapkou je fáze boje, poodhaluje zákulisí natáčení filmů scenárista Marek Epstein

Podle jeho scénářů byly natočeny filmy Vrásky z lásky, Šarlatán, Anděl páně 2 nebo snímek Bratři, který pojednává o ozbrojeném útěku bratrů Mašínů. Marek Epstein píše také knihy a v divadle MANA je podle jeho scénáře k vidění hra Lajf.

Před týdnem 28:07

Filmového bratra jsem viděl až po 30 letech, vzpomíná Tomáš Juřička na roli v Sanitce

Proslavil ho seriál Sanitka, ve kterém ztvárnil bratra hlavní postavy, Jaroslava Janderu. Je držitelem ceny Františka Filipovského za dabing. Zajímá ho i divadelní režie a načítá audioknihy.

Před týdnem 27:20

Možností dostat se ze závislosti je několik. Ale dělat barmana a abstinovat nejde, říká Karel Nešpor

Už 40 let si nedal ani kapku alkoholu. „Když jsem pil, tak to bylo velmi příležitostné. Do hospody jsem nechodil. Řada našich pacientů jsou kuchaři a co vyprávějí o provozních podmínkách v restaurační kuchyni, tak to mi vzalo chuť.“

Před týdnem 26:55

Řešíme situaci, co s rodinou udělá ohromné štěstí, říká o komedii Drazí rodiče Alena Štréblová

Původně plánovala jinou profesní dráhu. „Hodně mě zajímala psychologie, ale ono herectví a psychologie mají k sobě vlastně blízko,“ usmívá se Alena Štréblová.

Před týdnem 30:33

Poirota bych dneska nadabovat nezvládnul, hlas už mám jinde, říká Jaromír Meduna

Jaromír Meduna je výrazným hlasem českého dabingu, propůjčuje ho Genu Hackmanovi, Robertu De Nirovi, ale hlavně slavnému detektivovi Herculu Poirotovi. „Posledního Poirota jsem daboval před deseti lety, teď už se mi hodně změnil hlas,“ říká v pořadu Alex a host.

Před 2 týdny 29:20

Nebezpečné nemoci nehledejme jen v exotice, rizikový je i Balkán, říká epidemiolog Rastislav Maďar

Podzim se tradičně pojí s vyšší nemocností. Covid se už začlenil mezi klasické sezonní respirační nákazy. „Nemůžeme ho ale ignorovat,“ říká epidemiolog Rastislav Maďar v pořadu Alex a host.

Před 2 týdny 27:33

Tragédie v rodině mě poznamenala, o účincích dřevokazných hub jsem přesvědčený, říká Daniel Fiala

Na počátku příběhu Daniela Fialy stojí tragédie v rodině. Ta ho přivedla k alternativní medicíně. V Číně objevil účinek dřevokazných hub.