Alarm
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Máme rádi hudební festivaly. Visí nad nimi ale stín nejisté budoucnosti

Soundsystém se vrátil na sklonku prázdnin, právě včas aby zrekapituloval uplynulou sezonu letních festivalů. Co čeká hudební akce v nadcházející éře čím dál větších klimatických i finančních nejistot? Kde se vzal Karlův oranžový kočičí přírůstek na zahradě? Který festival připomíná Míše Matějskou pouť? Kde zažila Nora svoje barokní dronové osvícení? Poslouchejte nový díl hudebního podcastu Soundsystém.

Podpořte vznik dalších dílů podcastu:
www.darujme.cz/projekt/1209879

Playlist:
Damaged - Ghost Dubs
Total Blue - Total Blue
Dušan Vlk - Duša Undergroundu
Clairo - Charm

JpegMafia - I Lay Down My Life For You
Nathy Peluso - Grasa

Jednohubky:
Flohio - All the Thrills
Reysha Rami - black0ut
Lisa - New Woman ft. Rosalia

Těšák:
Okay Kaya - Oh My God – That's So Me
Floating Points - Cascade
Nilüfer Yanya - My Method Actor
Alan Sparhawk - White Roses, My God
Suki Waterhouse - Memoir of a Sparklemuffin

Moody Moon Noize 5 (Chomutov, 29 - 31.8.)
Hradby jednoty (Zámek Plumov, 13.9.)
Lankum (Archa+, 20.9.)
Lunchmeat Festival (23. 9 - 29.9.)
Puls: Berlin Manson + FVLCRVM (27.9.. Palác Akropolis)

Buďte v obraze s playlistem Soundsystému, který upozorňuje na zajímavé nové desky.

https://open.spotify.com/playlist/507okKK7PeUzRzkoavI5GA?si=c82ec58727504a0d

01:26:20

Alarm

Vydává: Alarm

Audio kanál online deníku Alarm. Poslechněte si podcasty o politice, kultuře, sportu, nebo urbanismu.
http://a2larm.cz/
https://eshop.denikalarm.cz/
https://www.darujme.cz/projekt/905
Společně tvoříme mainstream!

Web

Před dvěma dny 34:04

Fosilní impérium Sparta. Sportwashing jako byznys

Sparťanský projekt nejbohatšího Čecha Daniela Křetínského uspěl i na sportovním poli. Postup klubu do Ligy mistrů ale pouze doplňuje dlouhodobě úspěšnou ideologický a investiční plán, jak bohatnout bez kritiky veřejnosti.

Jak zdánlivě ztrátové vlastnictví fotbalového klubu funguje jako racionální investiční plán, proč Sparta pomáhá vylepšovat veřejný obraz člověka, který bohatne na znečišťování planety a neodvádění daní, jak souvisí obchody na hráčském trhu s krytím neonacismu a proč je otázkou času, kdy se stadion na Letné stane terčem klimaaktivistů se dozvíte v novém dílu podcastu Outsider.

Líbil se vám tento díl? Podpořte vznik dalších dílů podcastu. Bez vás to nepůjde!
https://www.darujme.cz/projekt/1209879

Před třemi dny 01:57:59

Tělocvičné spolky jako příprava na válku. Dělnické hnutí, sport a meziválečné násilí

Nedávno skončené olympijské hry v Paříži představili profesionální atlety ve vrcholné formě, kteří soutěžili o to, kdo z nich je momentálně v nejlepší formě. Sport byl ale v minulosti také pevnou součástí dělnického hnutí a stál na odlišných principech, než jaké představuje současný vrcholný sport. Hromadná cvičení mužů (a později na začátku 20. století také žen) vycházela z pruských turnerských cvičení, které se rozvíjely od první poloviny 19. století. V českém kontextu na ně navázal Sokol. Stále větší příklon sokolského spolku směrem k národnímu konzervativismu vedl k odštěpení sociálně demokratických členů a založení nového spolku Dělnické tělocvičné jednoty (DTJ) v roce 1897. Vznik novodobých olympijských her vedl dělnické tělocvičné jednoty k vytvoření vlastních dělnických olympiád. První neoficiální dělnická olympiáda se konala v roce 1921 v Praze na letenské pláni. Souběžně s ní se konalo také hromadné cvičení komunistických členů, kteří se v té době odštěpili od DTJ v souvislosti s vnitrostranickým rozkolem v sociální demokracii. Jak se od sebe lišily sokolové a dělnické tělocvičné jednoty? Jaké sporty byly tehdy oblíbené mezi dělníky? A do jaké míry se tyto spolky zapojovaly do potlačování sociálních nepokojů, demonstrací a stávek? To jsme probrali s historikem Boleslavem Šmejkalem.

V novém dílu podcastu jsme rozebrali také nový film Vlny od Jiřího Mádla, který ale nakonec spíš pouze zapadá do zavedeného stylu filmového vyprávění o komunistickém režimu z posledních deseti let.

Playlist:
🤔 Tipy a novinky
11:15 - 31:47
📖 Jakub S. Beneš - Dělníci a nacionalismus
15:10 - 47:22
📺 Vlny

Hlavní téma
47:30 - 1:56:30
🤸 Dělnické hnutí, sport a meziválečné násilí
Rozhovor s historikem Boleslavem Šmejkalem

Co si přečíst k tématu?
Petr Roubal - Československé spartakiády
Enzo Traverso - Fire and Blood
Rudolf Kučera - Život na příděl

Líbil se vám tento díl? Podpořte vznik dalších dílů podcastu. Bez vás to nepůjde!
https://www.darujme.cz/projekt/1209879

Před šesti dny 17:07

Rozpočet školství: vláda podvedla učitele i veřejnost

Česká republika by chtěla být centrem inovací, ale místo do vzdělání, vědy a výzkumu investuje pouze do asfaltu. Vláda slíbila financovat školství na úrovni průměru OECD a učitelům zákonem garantovala 130 % průměrné mzdy republice. Neudělala pro to však nic.

Podpořte vznik dalších dílů Všichni tady umřeme:
https://www.darujme.cz/projekt/1209879

Před týdnem 55:05

Stanjura představil návrh rozpočtu na příští rok. Spokojený nemůže být nikdo

Ministerstvo financí představilo návrh rozpočtu na příští rok. Největším otloukánkem se stal Ivan Bartoš a jeho resort. Otázkou zůstává, jestli rozpočet vyžene učitele a učitelky do ulic. Hlavním tématem týdne je návrh rozpočtu z dílny ministerstva financí. Stanjurova čísla se nelíbí levici, ani pravici. V novém dílu Studia Alarm jsme ale probrali i bizarní rozhodnutí francouzského prezidenta jmenovat premiérem Michela Barniera nebo výsledky zemských voleb v Německu. Diskutují o nich společně Jan Bělíček, Saša Uhlová a Standa Biler.

Pokud chcete podpořit naši práci, zapojte se do naší kampaně

https://www.darujme.cz/projekt/1209879

Před týdnem 51:33

Pay Gap #28: Ženy ve vědě

V posledních letech se intenzivně hovoří o otázkách zastoupení žen ve vědě, přesněji řečeno o jevech, které nedostatek vědkyň způsobuje - jako je například tzv. mužské zkreslení. Šárka s Lucií v této epizodě přivítaly vzácnou hostku, vedoucí Národního kontaktního centra – gender a věda, socioložku ze Sociologického ústavu Akademie věd, Marcelu Linkovou.

Podle výzkumu Kateřiny Cidlinské patří finanční podmínky, nedostatečný kariérní výhled a způsob hodnocení akademické práce mezi nejdůležitější důvody, které vedou k odchodu lidí z vědeckého sektoru. Zároveň novější personalistické poznatky, které pracují s potřebou podpory a pozitivní motivace zaměstnanců, jako kdyby do vědeckého managementu vůbec nepronikly.

Ženy ve vědě také i nadále čelí řadě předsudků, například že pokud se vědkyně stane matkou, už nikdy nebude schopná věnovat se vědě naplno. Dalším takovým předsudkem je představa, že ženy nemají dostatečně ostré lokty, a proto se nehodí na vedoucí pozice. Vědkyně se tak potýkají se značným množstvím mikroagresí.

Stále nás zajímají vaše názory a zkušenosti, ale i dotazy, nejen k tématu dnešní epizody, ale obecně z pracovního života. Dejte nám vědět na sociálních sítích nebo na e-mailu paygap@denikalarm.cz.

Podcast vzniká s podporou české pobočky nadace Friedrich-Ebert-Stiftung.

Před týdnem 53:40

„V Íránu jsem byl ve vězení a měsíční cesta mě stála dvacet tisíc,“ říká influencer Štěpán

Štěpánovi se podařilo to, o čem většina z nás jenom sní. Během tří měsíční cesty se stopem dostal na druhou stranu kontinentu a celou cestu sdílel na Instagramu. Byť to nerad přiznává momentálně je z něj travel influencer.

Klára s Hugem si do Moshpitu pozvali travel influencera Štěpána. Jak vypadala jeho cesta do Íránu a proč se stal cestovatelem tak trochu proti své vůli? To se dozvíte v novém dílu podcastu Moshpit.

Podpořte vznik dalších dílů podcastu. Bez vás to nepůjde:
https://www.darujme.cz/projekt/1209879

Před týdnem 01:23:57

TL;DR #32: Autofikce zůstává nad literární krajinou. David Zábranský smiřuje konzervativce s levicí

Léto se chýlí k závěru, což znamená i návrat literárního podcastu TL;DR v původní čtrnáctidenní frekvenci. K aktuálnímu dění české scény jsme sice nic říct nedokázali, ale naštěstí existuje Slovensko. Nechybí literární tipy, ovšem hlavní a opět nemalý prostor je věnován románové novince provařeného provokatéra Davida Zábranského a jeho románu Jů a Hele. Jestliže francouzskou autofikční stopu v české literatuře následuje Marek Torčík v románu Rozložíš paměť, Zábranského metoda je celkem jiného původu. Identifikovali jsme ji jako knausgårdovsky-bernhardovskou. Zábranský na sebe možná neřekl úplně všechno, ale i tak toho bylo dost – rozhodně víc než kdo jiný v současné české literatuře. V kombinaci se společenskými a literárními reflexemi před námi vyvstává jeden částečně pandemický rok, vnímaný skrze specifickou frustraci stárnoucího umělce a obyvatele civilizační periferie v jednom. David Zábranský vždy psal tak, aby zaujal, iritoval, snad i šokoval. Dost možná svými intelektuálními gesty budil nakonec hlavně čtenářskou nedůvěru a otrávenost. Na to jsme ale po přečtení Jů a Hele vlastně skoro zapomněli. Zábranského nejnovější román je rozhodně bodem obratu v metodě, tématech i kvalitě.

► Máte rádi podcast TL;DR? Podpořte vznik dalších dílů v naší aktuální crowdfundingové kampani:
https://www.darujme.cz/projekt/1209879

► Máte otázku nebo se chcete podělit o názor? Napište přímo Evě a Honzovi na tldr@denikalarm.cz

► podcasty Alarmu nahráváme ve studiu Mr. Wombat
► sound mix Ondřej Bělíček
► znělka Jonáš Kucharský

Před 2 týdny 31:36

Feministické město. Oblékáme se jen pro Mirka Kalouska?

Českými sociálními sítěmi se nedávno začaly rozléhat hlasy naštvaných mužů v reakci na kampaň Konsentu. Minimalistická a citlivá kampaň upozorňující na sexuální obtěžování v MHD je podle nich útokem na samotnou podstatu mužství – to je totiž v jejich představách nejspíš neoddělitelně spjaté s nevyžádanými pohledy na ženská těla ve veřejném prostoru. Kdo se v takovém prostředí může cítit bezpečně? Pro koho je vůbec město postaveno a jak nás a naše těla ovlivňuje?

Před 2 týdny 30:46

Redneck #131: Běž, řekni to těm skalám: Gaza, demokraté a ozvěny hnutí za občanská práva

Letošní demokratické primárky nebyly velké drama. Padlo v nich ale přes 700 tisíc hlasů na protest proti tomu, jak se administrativa Joea Bidena staví ke Gaze a Izraeli. Díky tomu byla na nominačním sjezdu strany, který teď skončil v Chicagu, hrstka stranických delegátů, kteří se snažili vyjednat posun v politice strany a případné příští administrativy Kamaly Harris.

Strana je nicméně odmítla i s minimálním požadavkem: nechat vedením prověřeného řečníka pronést schválený proslov.

Jednou z možných mluvčích měla být georgijská demokratka palestinského původu Ruwa Romman. Ta svůj proslov nakonec pronesla jen mimo areál sjezdu. Zmiňovala v něm bojovnici z hnutí za občanská práva Fannie Lou Hamer, která byla Demokratickou stranou obdobně odmítána na sjezdu v roce 1964. O tom, jak k celé tahanici došlo a jak se k ní staví různí straníci a americká veřejnost i o vítězství Fannie Lou Hammer, je dnešní díl podcastu Redneck.