Alarm
19. prosinec 2021

Poslechněte si podcast: Zničující import #2: Potravinový závod ke dnu. Skutečná cena levných banánů v českých supermarketech

V druhém dílu série Zničující import, v níž mapujeme českou stopu na destrukci ekosystémů a rurálních komunit v Latinské Americe, se zaměřujeme na ekvádorské banánové plantáže.

24:26

Alarm

Vydává: Alarm

Audio kanál online deníku Alarm. Poslechněte si podcasty o politice, kultuře, sportu, nebo urbanismu.
http://a2larm.cz/
https://eshop.denikalarm.cz/
https://www.darujme.cz/projekt/905
Společně tvoříme mainstream!

Web

Včera 16:15

Redneck #110: Trump má stamilionové problémy. Může ho zachránit série malých zázraků

Donalda Trumpa loni žalovala novinářka E. Jean Carroll kvůli pomluvě. Trump soud sice prohrál, ale pomlouvat nepřestal. V kombinaci s dalším prohraným soudem o lživých valuacích svých majetků teď dluží newyorským soudům výlohy v řádu stamilionů dolarů.

Jak k tomu všemu došlo? Proč na tom všem tratí republikánská strana? Jaký zázrak Trumpa potkal? A jak ho může zachránit jeho skomírající sociální síť?

Před dvěma dny 41:31

Baráky v ohrožení #01: Adam Štěch

V úvodním dílu podcastu Baráky v ohrožení diskutujeme s kurátorem a teoretikem Adamem Štěchem o výstavě Projekt: Sever, kterou můžete navštívit v Domě umění v Ústí nad Labem. Výstava má podtitul 50 příběhů z Ústeckého a Karlovarského kraje a zabývá se přínosem regionu v oblasti designu, uměleckého řemesla, průmyslu a architektury. Kromě legendárních artefaktů (jako je například ikonické křeslo z hotelu Thermal od manželů Machoninových) zde můžete spatřit i nové mladé talenty a absolventy z Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

V Mostě se bojuje za celou republiku!
Podpořte chod mostecké pobočky Alarmu:
www.darujme.cz/podporuji-mostecko-alarm

Před dvěma dny 06:46

Baráky v ohrožení: Zaslouží si architektura 20. století naši pozornost?

Startujeme nový podcast Baráky v ohrožení, ve kterém si klademe za cíl zpopularizovat opomíjenou architekturu stojící v už i tak zapomenutém kraji jako je Ústecký. V podcastu Kateřiny Hrachové budeme mluvit hlavně o architektuře a urbanismu 20. století na Mostecku a v Ústeckém kraji, speciálně se budeme zabývat architekturou, která se objevuje na červeném seznamu a hrozí jí zánik nebo degradující rekonstrukce. Těšit se můžete i na umělecká díla ve veřejném prostoru a design, jenž k této architektuře neodmyslitelně patří. A také se samozřejmě budeme potkávat se zajímavými hosty z řad teoretiků i tvůrců.
V prvních dílech se budeme věnovat hlavně výstavbě nového města Mostu, konkrétně architektonickým soutěžím nebo zahraničním vlivům, které můžeme v centru města potkat. Ale brzy se pobavíme i o umění, na které zde můžete narazit a možná jste o něm dosud nevěděli.

V Mostě se bojuje za celou republiku!
Podpořte chod mostecké pobočky Alarmu:
https://www.darujme.cz/podporuji-mostecko-alarm

Před třemi dny 01:20:55

TL;DR #26: Mizející dělnické Holešovice a empatie k boomerům v nové knize Ivy Hadj Moussy

Nedalo nám to a v nejnovějším vydání TL;DR se vracíme k románu Ivy Hadj Moussy Těžké duše, pro který jste hlasovali, ale málo a který řeší snad nejfrekventovanější téma současné domácí literatury, jímž je generační spor zoomerů a boomerů. Iva Hadj Moussa v této tematické disciplíně patří mezi zdaleka nejvnímavější pozorovatele. V románu se zrcadlí a rezonuje množství textů, motivů, prostředí, nápadů, genderových a generačních postřehů, které sytí reflexi současné společnosti, zároveň ale zůstává sama sebou a nutno říci velmi vyhraněnou autorkou. Tato vyhraněnost neznamená nějaký nestravitelný svéráz, ale naopak – jde o extrémně čtivou a vtipnou věc, na jejíž zfilmování napjatě čekáme!

► Playlist:
✏️ Literární novinky: 0:00 - 21:30
🗯️ Knižní tipy: 21:36 - 30:45
📕 Iva Hadj Moussy - Těžké duše: 31:14 - 1:18:06

► Líbil se vám tento díl TL;DR? Podpořte jejich vznik na Darujme.cz: www.darujme.cz/projekt/1205779

► Máte otázku nebo se chcete podělit o názor? Napište přímo Evě a Honzovi na tldr@denikalarm.cz

► podcasty Alarmu nahráváme ve studiu Mr. Wombat
► sound mix Ondřej Bělíček
► znělka Jonáš Kucharský

Před třemi dny 17:01

Babiš se bez Prchala obejde, o kampaň se mu stará vláda

Jednání Sněmovny o bezpečností hrozbě Babiš využil do poslední vteřiny. Hrozbou není kvůli Rusku, ale protože jeho zaměstnanci nemají na jídlo.

Pořiďte si hrnek s věčně žíznivou Marunou ☕
eshop.denikalarm.cz/maruna-ma-zizen-hrnek/

► Líbil se vám tento díl Všichni tady umřeme? Podpořte vznik dalších dílů na Darujme.cz: https://www.darujme.cz/projekt/1205779
► Máte otázku nebo se chcete podělit o názor? Napište přímo Standovi na vsichnitadyumreme@denikalarm.cz
► postprodukce: Mikuláš Odehnal

Před týdnem 40:44

Studio Alarm: Daria Kashcheeva, vaječníky a děloha. O čem se v českém patriarchátu nemluví?

Viděli jsme to už asi všichni a asi všichni už na to máme názor. Režisérka Daria Kashcheeva získala Českého lva za nejlepší studentský film a ve své děkovné řeči otevřela téma situace žen umělkyň a matek v českém filmovém průmyslu. Asi minutu před koncem jejího projevu se na celé Rudolfinum ozvalo „Darjo, prosím vás, přestaňte, jsme moc dlouhý“ a režisérka se musela poroučet z pódia. Z tohoto incidentu se překvapivě stalo celonárodní téma, ke kterému se musí vyjádřit opravdu každý. Proto jsem se k němu tímto pořadem vyjádřili i my. Rozebírali jsme záplavu velmi bizarních reakcí na tento incident a okomentovali veřejnou debatu, kterou vyvolal. Došlo i na vaječníky, dělohy a otázku, jestli Marek Eben vůbec ví, kde je klitoris.

Podpořte vznik pořadu Studio Alarm: https://www.darujme.cz/projekt/1205779

Před týdnem 17:54

Redneck #109: „Co si sakra myslela?“ Prokurátoka, co jde po Trumpovi, si ztížila vyšetřování

Trump čelí žalobám kvůli takzvanému “držhubnému“ i nepravomocnému zacházení s utajenými dokumenty. Dvě žaloby míří i na jeho pokusy zvrátit nepříznivý výsledek prezidentských voleb, ve kterých v roce 2020 prohrál s Joem Bidenem. Jeden z těchto případů vede georgijská prokurátorka Fani Willis. Proč se ale teď v kauze řeší víc osobní život prokurátorky? Jak se vším souvisí protimafiánské zákony?

Před týdnem 13:14

Přijímací testy jsou přípravou na život v trestanecké kolonii

Za měsíc se desítky tisíc děti začnou potit u jednotných přijímacích testů. Ty existují jen proto, že stát nechce zajistit dostupné všeobecné vzdělání pro všechny.

Pořiďte si hrnek s věčně žíznivou Marunou ☕
eshop.denikalarm.cz/maruna-ma-zizen-hrnek/

► Líbil se vám tento díl Všichni tady umřeme? Podpořte vznik dalších dílů na Darujme.cz: https://www.darujme.cz/projekt/1205779
► Máte otázku nebo se chcete podělit o názor? Napište přímo Standovi na vsichnitadyumreme@denikalarm.cz
► postprodukce: Mikuláš Odehnal

Před týdnem 51:52

Studio Alarm: Radost z jara je pryč, na klimatickou krizi nejsme připraveni a dál si to zhoršujeme

Únorové teploty byly rekordní, ale tentokrát bylo těžké se z příchodu jara radovat. V Evropě se vůbec málokdo raduje. Naděje na zvrácení klimatické krize se vzdaluje, jako politický program to zajímá stále méně lidí. Naopak v průzkumech před volbami do evropského parlamentu posilují ti, kteří slibují se zelenými opatřeními na ochranu klimatu zatočit a rychle se jich zbavit.

Pokusy o změny nejen v české společnosti naráží na konzervativní reakci, která v tomto případě znemužňuje se účinněji připravit na klimatický rozvrat, byť — alespoň dílčí — techniky a mechanismy adaptace a přechodu na nízkouhlíkové technologie existují. Části lidí tak nezbývá než žít s klimatickou úzkostí a pro pozitivní vize a utopie se ohlížet do minulosti, kdy se ještě věřilo, že technologie přinesou spásu všem. Dnes tomu věří méně lidí a řada z nás se stává technooptimisty z donucení, z nedostatku jiných aspoň trochu nadějných variant.

Ve Studiu Alarm se tentokrát potkali Saša Uhlová, Karel Veselý a Pavel Šplíchal, a došlo i na devadesátky, ekofašismus, nedostatek peněz a na to, co má společného sci-fi a sociální demokracie.

Podpořte vznik pořadu:
www.darujme.cz/projekt/1205779

Před 2 týdny 50:08

Pay gap #21: Láska k práci

Tématem této epizody je láska či vášeň k práci. Řešíme, kde se tento koncept vzal a kam až nás může láska k práci zavést. Jako obvykle zmiňujeme naše osobní i pracovní zkušenosti, ale také různé jiné autory a myšlenky, například Sarah Jeffe.

Když máme svoji práci rádi až příliš, může to pro nás mít velmi vážné dopady. Připomněly jsme si případ úředníka Jakuba Šepse, který ukončil svůj život právě v souvislosti s prací a rozvířil debatu o workoholismu jako ctnostné závislosti. Zmiňujeme různé typy workoholiků, jak je popisuje psychiatr Tomáš Rektor, a věnovaly jsme se také tomu, jak si nastavit své vlastní limity. S láskou k práci je zkrátka potřeba nakládat opatrně. Jak připomíná Austin Kleon: “Jednou z nejsnazších cest k tomu, abyste začali nenávidět něco, co milujete, je udělat z toho svou práci.”

Stále nás zajímají vaše názory a zkušenosti, ale i dotazy, nejen k tématu dnešní epizody, ale obecně z pracovního života. Dejte nám vědět na sociálních sítích nebo na e-mailu paygap@denikalarm.cz.