Alarm
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: Progresivní Česko je platformou pro platformu, kterou nechce nikdo řídit. Jakpak to asi dopadne?

Po krajských volbách vidíme explozi nových politických aliancí, výzev ke spojování různých stran a mluví se i o vzniku nových subjektů. O spolupráci mluví například nová předsedkyně SOCDEM Jana Maláčová, které jsme věnovali předchozí díl. Ze SOCDEM pak hned po jejím zvolení vystoupila Petra Buzková a členství v této straně ukončil také bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Ten společně s Jiřím Dientsbierem, pirátem Mikulášem Peksou, zeleným Tomášem Míglem a několika dalšími ohlásil vznik Progresivního Česka. K čemu má jejich manifest směřovat a je u nás místo pro nový progresivní politický subjekt?

Podpořte vznik dalších dílů Studia Alarm:
https://www.darujme.cz/projekt/1205779

Pořiďte si nový román Standy Bilera v předprodeji na Donio:
https://donio.cz/nejkrasnejsi-mesto-na-zemi

43:06

Alarm

Vydává: Alarm

Audio kanál online deníku Alarm. Poslechněte si podcasty o politice, kultuře, sportu, nebo urbanismu.
http://a2larm.cz/
https://eshop.denikalarm.cz/
https://www.darujme.cz/projekt/905
Společně tvoříme mainstream!

Web

Včera 42:56

Finance a podnikání. Jak na cenotvorbu?

Pokud si stanovujete vlastní hodinovku, stalo se vám už někdy, že jste se prodaly pod cenou? Nám ano, a říkáme si, jestli vlastně existuje vůbec někdo, komu se to kdy nestalo. V této epizodě jsme si pozvaly finanční koučku a mentorku Lucií Krausovou, abychom otevřely témata peněz v podnikání, ale nejen tam.

Pořiďte si knihu Pay Gap od Šárky Homfray a Lucie Václavkové:
https://eshop.denikalarm.cz/pay-gap/

Před dvěma dny 01:25:11

Dominik Želinský - Vládnoucí koalice premiéra Roberta Fica na Slovensku je křehká

Rok vlády Roberta Fica je zatím ve znamení čistek v kulturních i veřejnoprávních institucích, změn v justici i v bezpečnostních složkách. Na Roberta Fica byl spáchán atentát a přituhuje taky jeho boj proti politické opozici i nezávislým médiím. Jak vypadá Slovensko po roce vládnutí Roberta Fica a co je možné od něj a jeho ministrů ještě očekávat? Poslechněte si nový díl Kolapsu s publicistou a sociologem Dominikem Želinským.

Podpořte vznik dalších dílů podcastu Kolaps:
https://www.darujme.cz/projekt/1205779

Pořiďte si nový román Standy Bilera v předprodeji na Donio:
https://donio.cz/nejkrasnejsi-mesto-na-zemi

Před třemi dny 01:08:02

Weart - Crocodiles used to live near the North Pole. The system is not as stable as we would wish

After a short break, our climate podcast Heatwave returns. It is now hosted by sociologist Vojtěch Pecka, author of the successful publication The Factory of Lies. In the opening episode, he talks to American historian Spencer R. Weart, who was for many years the director of the Center for the History of Physics at the American Institute of Physics. Weart is the author of one of the most important books on the history of climate science and the discovery of anthropogenic global warming - The Discovery of Global Warming. In addition, Weart maintains a database covering the history of climate science, which can be found on the American Institute of Physics website.

Před třemi dny 01:05:24

Spencer Weart - Blízko severního pólu žili krokodýli. Systém není tak stabilní, jak bychom si přáli

Po kratší pauze se vrací náš klimatický podcast Heatwave. Nově ho moderuje sociolog Vojtěch Pecka, autor úspěšné publikace Továrna na lži. V úvodním dílu si povídá s americkým historikem Spencerem R. Weartem, který byl dlouhá léta ředitelem Centra pro historii fyziky při American Institute of Physics. Weart je autorem jedné z nejdůležitějších knih o historii klimatické vědy a objevu antropogenního globálního oteplení The Discovery of Global Warming. Kromě toho Weart spravuje databázi pokrývající historii klimatické vědy, kterou najdete na stránkách American Institute of Physics.

Podpořte vznik dalších dílů podcastu Heatwave:
https://www.darujme.cz/projekt/1205779

Před pěti dny 23:43

Brno pokračuje ve válce proti chodcům. Zrušilo přechod i zastávku u koupaliště

Každý den v Brně je pro pěší horší než ten předchozí. V rámci rekonstrukce ulice Údolní zrušilo město přechod u vytížené zastávky MHD. Před dekádou zrušený přechod v křižovatce pak město neobnoví, protože by pěší zdržovali auta. Na koupaliště půjdou lidé nově místo dvaceti metrů půl kilometru. A mimo dopravu: děkan FSS Stanislav Balík byl zvolen do Senátu za ODS, nějak ovšem zapomněl rezignovat na pozici děkana.

Podpořte vznik dalších dílů Všichni tady umřeme:
https://www.darujme.cz/projekt/1205779

Pořiďte si nový román Standy Bilera v předprodeji na Donio:
https://donio.cz/nejkrasnejsi-mesto-na-zemi

Před týdnem 47:08

„Nevidím moc velký rozdíl mezi krajní pravicí a tím, co chce prosazovat Kateřina Konečná,“ říká Tomáš Petříček

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček ohlásil svůj konec v Sociální demokracii. Hned na druhý den se stal tváří nové iniciativy Progresivní Česko, která má usilovat o sdružování progresivních politických sil v Česku. Tato iniciativa chce vytvářet prostor pro třetí politickou cestu, která bude konkurovat jak vládnoucí konzervativní pravici, tak populistické a autoritářské opozici. Má něco takového naději na úspěch? Jaké měl Tomáš Petříček důvody pro vystoupení ze Sociální demokracie a co pro něj vůbec znamenají progresivní hodnoty? O tom jsme se bavili v novém Studiu Alarm.

Podpořte vznik dalších dílů Studia Alarm:
https://www.darujme.cz/projekt/1205779

Pořiďte si nový román Standy Bilera v předprodeji na Donio:
https://donio.cz/nejkrasnejsi-mesto-na-zemi

Před týdnem 01:42:39

Badatelská metoda výuky dějepisu vede žáky k rozpoznání dezinformací. Proč ji vedení ÚSTRu nenávidí?

Už se zdálo, že kontroverze kolem učebnice soudobých dějin, kterou před lety s velkou slávou vydal Ústav pro studium totalitních režimů, utichnou a inovativní a mezinárodně oceňovaná publikace začne žít svým životem a bude se dále vylepšovat a posouvat výuku dějepisu na novou úroveň. Místo toho se nový majitel nakladatelství Fraus rozhodl stáhnout učebnici soudobých dějin z prodeje. Jednatel společnosti Lukáš Tykal to zdůvodnil tím, že se tím společnost chce vyhnout potenciálním soudním sporům. Vydavatel učebnice, který ještě před lety bral učebnici jako svou vlajkovou loď, kterou se může chlubit na mezinárodní úrovni, byl z tohoto kroku nadšený. Destrukce posledního přežívajícího zbytku bývalého oddělení vzdělávání ÚSTRu, se kterým vedlo vedení instituce vyhrocený spor, až jeho zaměstnanci podali hromadnou výpověď, tím byla dokonána. Proč ale současnému vedení ÚSTRu učebnice tolik vadí? A co je vůbec badatelská metoda výuky dějepisu, na jejímž principu je učebnice založena? Dá se podle této metody vůbec učit na základní a střední škole? Jaké jsou její hlavní výhody a nevýhody? To všechno jsme probrali v novém dílu historického podcastu Dějiny bez konce. Součástí dílu je také rozhovor s pedagogem Jiřím Karenem, který badatelskou výuku dějepisu využívá už několik let v praxi.

V novinkách a tipech jsme se věnovali plagiátorské kauze, která hýbe historickou obcí. Historik Mikuláš Pešta totiž v čísle historického odborného časopisu Soudobé dějiny publikoval článek, ve kterém dokazuje, že ceněná publikace amerického historika Philipa Muehlenbecka o československém vlivu v Africe v letech 1945 a 1968 vychází z práce českých historiků Petra Zídka a Karla Siebera na totožné téma. Můžeme v tomto případě hovořit o plagiátu? Je východoevropská akademická obec postavena na druhou kolej a ze zkušených odborníků se stávají pomocní vědečtí pracovníci úspěšných akademiků na Západě?

Playlist:
🤔 Tipy a novinky
5:05- 24:24
🖊️ Plagiátorská kauza Philipa Muehlenbecka a provencializace východoevropské historické obce

Hlavní téma
24:32 - 1:40:50
📖 Badatelská metoda výuky dějepisu

Co si přečíst k tématu?
Peter Seixas - The Big Six Historical Thinking Concepts
Jiří Dostál - Badatelsky orientovaná výuka
Pryia Satia - Time's Monster
Tereza Arndt, Bohumil Melichar, Čeněk Pýcha - 13 objektů z (ne)šťastného muzea
Marc Ferro - Jak se vyprávějí dějiny dětem po celém světě

Líbil se vám tento díl? Podpořte vznik dalších dílů podcastu
https://www.darujme.cz/projekt/1205779

Před týdnem 39:24

Práva chudých pracujících u nás nehájí nikdo. Změní to Jana Maláčová?

V dalším díle studia Alarm jsme rozebírali volbu Jany Maláčové do čela sociální demokracie a možnosti širší levicové koalice.

V souvislosti se zvolením Jany Maláčové se diskutuje především o vzniku levicové koalice po vzoru francouzské Nové lidové fronty, která tam nedávno zvítězila v předčasných volbách. „Koalice je jediná možnost, i když se to zdá nemožné,” myslí si Saša Uhlová. „Pokud strana přijde s radikálně levicovým programem a bude se to týkat řekněme daní, a můžou tam být i takové věci, jako že lidé, co fyzicky pracují, budou mít o týden delší dovolenou, dřívější důchod pro lidi co vykonávají těžkou fyzickou práci a nějaké jasné věci pro pracující, tak je možné udělat širokou koalici, která se na tomto shodne. S tím, že se domluví, že nebudou rozjíždět kulturní války. Nemyslím si, že každý nutně musí být progresivista, navíc si myslím, že se spoustou progresivních témat lidé souhlasí, ale vadí jim ten jazyk. Práva menšin tady hájí hodně subjektů, ale práva chudých pracujících tady nehájí nikdo,” podotkla během nahrávání Saša Uhlová.

Podpořte vznik dalších dílů Studia Alarm:
https://www.darujme.cz/projekt/1205779

Pořiďte si nový román Standy Bilera v předprodeji na Doniu:
https://donio.cz/nejkrasnejsi-mesto-na-zemi

Před týdnem 18:16

Krajní pravice přestává být ve Francii tabu. Hledá Marine Le Pen inspiraci ve vichistické Francii?

Vývoj ve Francii ukazuje, že volba krajní pravice přestává být tabu a Národní sdružení Marine Le Pen se etabluje na politické mapě. Úzce to souvisí s relativizací minulosti a s normalizací krajně pravicového jazyka. Audioverze textu od Sáry Vidímové, která vychází v rámci série Rozklad poválečného antifašismu.

Text vznikl díky podpoře Nadace Rosa Luxemburg Stiftung v Praze.